• Πολιτική

    «Όχι» από την Αριστερά στην άρση των περιορισμών της ψήφου των αποδήμων – Για υποκρισία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μάκης Βορίδης

    Μάκης Βορίδης

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης


    Με 10 λιγότερες από τις 200 ψήφους που προβλέπει το Σύνταγμα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που προέβλεπε την άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων δεν κατάφερε να εγκριθεί.

    Τα κόμματα της Αριστεράς αρνήθηκαν την διευκόλυνση των διαδικασιών, με το ΚΚΕ να επιμένει πως πρέπει να μπουν οικονομικά κριτήρια για το ποιος από τους Έλληνες του εξωτερικού έχει δικαίωμα ψήφου και τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά να μην προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα η ψήφος των Ελλήνων που ψηφίζουν από το εξωτερικό. Τελικά, υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΕΛ.ΛΥ ενώ το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

    Κλείνοντας την συζήτηση ο  υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πως αρνήθηκε να συναινέσει στην απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ομογενών. Στο κενό έπεσε και η διαβεβαίωση του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι αν συμφωνήσει να προσμετράτε στο εκλογικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων, θα ξεκινήσει άμεσα νέα συζήτηση πάνω σε τεχνικά θέματα και ο ίδιος είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα και να αποδεχθεί προτάσεις ώστε να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στο εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού.

    Πάντως, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει «πλήρως τις επιταγές της Βουλής για την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ομογενών», εφαρμόζοντας όλες τις προβλέψεις του ισχύοντος νόμου που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και από 288 βουλευτές, τον Δεκέμβριο του 2019, έπειτα από τον συμβιβασμό που επέβαλε η Αριστερά.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν είναι λίγοι ή πολλοί οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού που μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, καθώς, όπως είπε, δεν έχει καθόλου στοιχεία μέχρι στιγμής. Πρόσθεσε δε, ότι «η Διακομματική Επιτροπή είναι αρμόδια επί των ενστάσεων και να ελέγξει τους καταλόγους των αποδήμων που θα εγγραφούν». Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, έχουν υποβληθεί 336 αιτήσεις για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ομογενών και από αυτές έχουν εγκριθεί οι 212 ενώ απορρίφθηκαν 104. «Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι ενδεικτικό της αντιπροσώπευσης των ομογενών. Θα έχουμε μια δεύτερη εικόνα αργότερα, άρα δεν θεωρώ ότι έχουμε εικόνα τώρα», πρόσθεσε.

    Ο κ. Βορίδης υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί εργαλειοποίησης της ψήφου των ομογενών. «Επικοινωνιακά, ταπεινά, ψηφοθηρικά ή όχι τα κίνητρα της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο, το πολιτικό δίλημμα που θέτει ενώπιων της Βουλής δεν αλλάζει. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι. Η Αριστερά, για άλλη μια φορά θα εμποδίσει τους απόδημους Έλληνες να ψηφίσουν;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

    Ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι «αντίθετα από το ΚΚΕ που έχει ξεκάθαρες θέσεις, είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς μαζί του, η αξιωματική αντιπολίτευση κρύβεται και υποκρίνεται, πατώντας σε δύο βάρκες και έχει βαθιές, σκληρές ιδεολογικές προκαταλήψεις». Ταυτόχρονα, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε προσχηματικό το επιχείρημα περί ανάγκης δημιουργίας εκλογικών περιφερειών ομογενών, για να αποφευχθεί κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος και κομματικοποίησης της ψήφου των ομογενών. «Το επιχείρημα αυτό είναι κλασσικό των καθεστώτων που επιθυμούν κατάργηση της δημοκρατίας. Θέλετε να πείτε όχι στο εκλογικό δικαίωμα των αποδήμων; Γιατί δεν το λέτε καθαρά; Η εικόνα είναι καθαρή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποκρίνεται και δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση. Δεν τολμά να κοιτάξει τους Έλληνες που ακούνε σήμερα ότι θα υπάρξει ψήφος σταθισμένη, πρώτης και δεύτερης ταχύτητας», ανέφερε. «Με τη ψήφο σας σήμερα θα δώσετε απάντηση στο βασικό πολιτικό ερώτημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση για μια ακόμα φορά θα εμποδίσει τη ψήφο των αποδήμων; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα και σε αυτό θα απαντήσετε με τη ψήφο σας», κατέληξε ο κ. Βορίδης.



    ΣΧΟΛΙΑ