• Πολιτική

    Πτώση 2% στη Wall Street στον απόηχο των ενδιάμεσων εκλογών – Βουτιά 13% για τη Disney

    • NewsRoom
    χρηματιστής της wall street


    Με ισχυρές απώλειες έκλεισε η Wall Street την Τετάρτη, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αναλύσουν τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, εν αναμονή των αυριανών στοιχείων για τον πληθωρισμό.

    Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,95% στις 32.513,94 μονάδες, με την μετοχή της Disney να είναι το μεγαλύτερο βαρίδι για τον δείκτη των Blue Chips μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε.

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 3.748,57 μονάδες με πτώση -2,08% ενώ ο Nasdaq στις 10.353,17 μονάδες με απώλειες -2,48%.

    Οι ενδιάμεσες εκλογές διατηρούν τις ΗΠΑ διχασμένες, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί παρέμειναν κοντά στα επίπεδα που είχαν και πριν τις εκλογές.

    Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα φαίνεται πως θα κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο η διαφορά του από τους Δημοκρατικούς θα είναι περιορισμένη, καθώς το «κόκκινο κύμα» που προέβλεπαν πως θα επιτύχουν δεν επαληθεύτηκε. Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί, σύμφωνα με τις μετρήσεις, κατάφεραν να κρατήσουν ένα σημαντικό μέρος από τα κέρδη τους κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, αν και δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα λόγω του ισχυρού πληθωρισμού.

    Στη μάχη για τη Γερουσία τα πράγματα είναι περισσότερο αμφίρροπα.  Οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να κερδίσουν την μάχη στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια, ενώ στην Τζόρτζια η διαδικασία φαίνεται να οδηγείται σε επαναληπτικό γύρο. Κρίσιμες είναι επίσης οι μάχες στην Αριζόνα και τη Νεβάδα, όπου τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να αργήσουν.

    Η αγορά ευελπιστούσε πως μια καθαρή νίκη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο  θα δημιουργούσε μια κατάσταση πολιτικού αδιεξόδου, αρκετά συνηθισμένη στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ κατά την διαδικασία των ενδιάμεσων εκλογών. Μια τέτοια συνθήκη συνήθως ευνοεί την αγορά, καθώς βάζει φρένο στις απαιτήσεις της κυβέρνησης για νέες υψηλές δαπάνες.

    Ωστόσο, η κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στο Κογκρέσο, με την πλειοψηφία να παραμένει οριακή, κινδυνεύει να αυξήσει την ένταση μεταξύ των δύο ισχυρών παρατάξεων, οδηγώντας σε αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα.

    Πάντως, σταδιακά η προσοχή της αγοράς μετατοπίζεται στις αυριανές ανακοινώσεις για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Οκτωβρίου, οι οποίες θα αποτελέσουν μια ένδειξη για την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής σύσφιξης της FED.

    Από εκεί και πέρα, η αγορά είδε θετικά την ανακοίνωση της Meta για 11.000 απολύσεις εργαζομένων, με την μετοχή της έκλεισε στο +5,18%. Αντίθετα, βαριές απώλειες σημείωσε η μετοχή της Tesla, που έκλεισε στο -7,17%, καθώς ο Elon Musk προχώρησε σε πωλήσεις μετοχών μετά την απόκτηση της Twitter.

    Παράλληλα, η Wall Street παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στην αγορά των Crypto, με την κατάρρευση της FTX που οδηγεί σε βουτιά το bitcoin και σχεδόν το σύνολο των κρυπτονομισμάτων. Η μετοχή της Coinbase υποχωρεί κατά 9,54%%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόνο η Merck κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος (+0,09%).  Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Walt Disney με βουτιά -13,17% μετά τα απογοητευτικά της αποτελέσματα και προβλέψεις, ενώ οι μετοχές των Chevron, Dow, Visa, Walgreens, Salesforce, Intel και Apple έκλεισαν με απώλειες άνω του 3%.

    Διαβάστε επίσης:

    Μαύρη Τετάρτη για τα Crypto: Έχασε και τα 17.000 δολάρια το Bitcoin – Aμφίβολη πλέον η εξαγορά της FTX από την Binance (upd)

    Έλον Μασκ: Η εντολή στους διαφημιστές του Twitter ότι θέλει να σταματήσει τους ψεύτικους χρήστες



    ΣΧΟΛΙΑ