• Πολιτική

    Πρόστιμο 312.500 ευρώ στην Ελλάδα για τα «στραβά μάτια» επί τρία χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους καταληψίες του City Plaza

    • NewsRoom


    Την καταδίκη του Ελληνικού Δημοσίου για την ανοχή που επέδειξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί τρία χρόνια απέναντι στους καταληψίες του ξενοδοχείου City Plaza ιδιοκτησία της Αλίκης Παπαχελά, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

    Με την απόφασή του το Δικαστήριο, που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει πρόστιμο ύψους 312.500 ευρώ στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, καθώς το ακίνητο τελούσε υπό κατάληψη, από το 2016 έως το το 2019, και το κράτος δεν προστάτευσε το δικαίωμά της στην ιδιοκτησία.

    Το πρόβλημα ξεκίνησε στις 22 Απριλίου του 2016, όταν αντιεξουσιαστές κατέλαβαν το ξενοδοχείο και το μετέτρεψαν σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών. Παρά τις εκκλήσεις της ιδιοκτήτριας προς τις Αρχές, αλλά και την δημοσιότητα που πήρε το ζήτημα, δεν έγινε καμία αστυνομική επιχείρηση για τον τερματισμό της κατάληψης. Ως αποτέλεσμα η ιδιοκτήτρια προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο διαπίστωσε «παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατοχής, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν από αλληλεγγύη μαζί τους». Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην ιδιοκτησία).

    Το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα έπρεπε «να καταβάλει στους αιτούντες 300.000 ευρώ για απώλεια εργασιών (χρηματική ζημία) και 2.500 ευρώ για έξοδα. Έπρεπε επίσης να πληρώσει στην κυρία Παπαχελά 10.000 ευρώ για μη χρηματική ζημία».

    Η Ελλάδα υποστήριξε την αδράνεια των Αρχών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενόψει του κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης με την εκκένωση δεκάδων ανθρώπων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε τις ανησυχίες των Αρχών, αλλά έκρινε ότι αυτό δεν δικαιολογεί την τριετή αδράνειά τους.

    Τελικά η κατάληξη έληξε λίγο μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, με τους καταληψίες και τους μετανάστες να αποχωρούν αφού η νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη, υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έθεσε ως προτεραιότητά της την συγκεκριμένη υπόθεση.



    ΣΧΟΛΙΑ