• Πολιτική

    Πέτσας για κατάληψη στο City Plaza: Θα πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον λογαριασμό;

    • NewsRoom


    Σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που ορίζει ότι το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση 312.500 ευρώ στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου City Plaza, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη επί τρία χρόνια.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει: «Η κατάληψη, για τρία ολόκληρα χρόνια, του ξενοδοχείου City Plaza είναι μια κωμικοτραγική υπόθεση που ξεγυμνώνει την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Μια κατάληψη που έληξε στις 10 Ιουλίου 2019, μόλις δηλαδή έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, προφανώς επειδή οι ‘αλληλέγγυοι καταληψίες’ γνώριζαν ότι η νέα κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έπρεπε.

    Χθες τo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για την κατάληψη. Ο λογαριασμός; 312.500 ευρώ. Θα τον πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανεύθυνη συμπεριφορά του; Ή θα τον φορτώσει και αυτόν στους φορολογούμενους;».

    Το ιστορικό της υπόθεσης

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε την καταδίκη του Ελληνικού Δημοσίου για την ανοχή που επέδειξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί τρία χρόνια απέναντι στους καταληψίες του ξενοδοχείου City Plaza, ιδιοκτησίας της Αλίκης Παπαχελά.

    Με την απόφασή του το Δικαστήριο, που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει πρόστιμο ύψους 312.500 ευρώ στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, καθώς το ακίνητο τελούσε υπό κατάληψη, από το 2016 έως το το 2019, και το κράτος δεν προστάτευσε το δικαίωμά της στην ιδιοκτησία.

    Το πρόβλημα ξεκίνησε στις 22 Απριλίου του 2016, όταν αντιεξουσιαστές κατέλαβαν το ξενοδοχείο και το μετέτρεψαν σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών. Παρά τις εκκλήσεις της ιδιοκτήτριας προς τις Αρχές, αλλά και την δημοσιότητα που πήρε το ζήτημα, δεν έγινε καμία αστυνομική επιχείρηση για τον τερματισμό της κατάληψης.

    Ως αποτέλεσμα, η ιδιοκτήτρια προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο διαπίστωσε «παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατοχής, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν από αλληλεγγύη μαζί τους».

    Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην ιδιοκτησία).

    Διαβάστε ακόμη:

    Πρόστιμο 312.500 ευρώ στην Ελλάδα για τα «στραβά μάτια» επί τρία χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους καταληψίες του City Plaza

    City Plaza: Εικόνες καταστροφής – Έκλεβαν ρεύμα από σύρμα του τρόλεϊ (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ