ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Προεδρία της Δημοκρατίας σχολιάζοντας τη νέα ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για την δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών το 2012,επέμεινε στη θέση της.
Το γραφείο του Κώστα Τασούλα σχολιάζει πως το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι ένα «άτυπο όργανο» και ότι «δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα» η δημοσιοποίηση των πρακτικών. Σχετικά με δημοσιοποίηση πρακτικών επί Κάρολου Παπούλια που επικαλέστηκε ο Αλ. Τσίπρας, σχολιάζουν ότι «ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί τίποτε από αντίστοιχες, παρόμοιες συνεδριάσεις του παρελθόντος».
Η ανακοίνωση:
«Σε ανακοίνωσή του ο πρώην Πρωθυπουργός κ. A. Τσίπρας θυμίζει πως ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Συνεδρίασης των Πολιτικών Αρχηγών της 13ης Μαΐου του 2012.
Όμως, η Συνεδρίαση της 13ης Μαΐου του 2012 αφορούσε σε ευθεία εφαρμογή του Συντάγματος και ειδικότερα του άρθρου 37 παρ. 3, σύμφωνα με το οποίο:
«Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών».
Συνεπώς, εδώ δεν έχουμε συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για κρίσιμο εθνικό θέμα, όπως ήταν η συνεδριαση της 6ης Ιουλίου του 2015, αλλά σύσκεψη εντελώς διαφορετικού οργάνου προβλεπόμενου στο Σύνταγμα, με θέμα το σχηματισμό Κυβέρνησης.
Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι ένα άτυπο όργανο, δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και τα διαλαμβανόμενα σε αυτό είναι απόρρητα και ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί τίποτε από αντίστοιχες, παρόμοιες συνεδριάσεις του παρελθόντος».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Φυγή προς τα εμπρός επιδιώκει η κυβέρνηση – Το παρασκήνιο της επιλογής των νέων υπουργών
- Αλλαγές στη διαταγή πληρωμής με το νέο νομοσχέδιο: Πώς θα ξεκινούν πλέον οι πλειστηριασμοί και ο ρόλος των δικηγόρων
- Σύντροφοι εκτός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης: Ποια δικαιώματα έχουν στην κοινή περιουσία και τι θα συμβεί με τις κληρονομιές
- H έκρηξη στο Μαξίμου, οι φωνές του Μητσοτάκη, το παρασκήνιο του ανασχηματισμού, η εισαγγελέας Πόπη και τα νεύρα βουλευτών
