• Πολιτική

    Προανακριτική: «Πράσινο φως» από Επιστημονικό Συμβούλιο για διεύρυνση των κατηγοριών για Παπαγγελόπουλο

    • NewsRoom

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος


    Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έδωσε την έγκρισή του στην Προανακριτική Επιτροπή για την δρομολόγηση των διαδικασιών διεύρυνσης  του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

    Η επιστημονική επιτροπή του Κοινοβουλίου επισημαίνει προς το προεδρείο της Προανακριτικής πως μπορεί να ενισχύσει το κατηγορητήριο με νέα ποινικά αδικήματα, αρκεί πρώτα να έχει λάβει νέα συμπληρωματική έγκριση από την Ολομέλεια. Πλέον, το επόμενο διάστημα, αναμένεται να κατατεθεί στην εθνική αντιπροσωπεία συγκεκριμένη πρόταση, που θα υπογράφεται από 30 βουλευτές.

    Εάν η πρόταση εγκριθεί, τότε η Προανακριτική θα έχει αρμοδιότητα να ελέγξει και να παραπέμψει τον κ. Παπαγγελόπουλο, όχι μόνο για τα τέσσερα αρχικά αδικήματα (ηθική αυτουργία, παράβαση καθήκοντος κλπ), αλλά και για νέα που έχουν προκύψει από τις έρευνες.

    Επίσης, η Επιστημονική Επιτροπή επισημαίνει προς την Προανακριτική πως έχει αρμοδιότητα να παραπέμψει σε Ειδικό Δικαστήριο και πιθανά μη πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις συμμετοχής-συνέργειας.

    Οι νέες κατηγορίες βασίζονται στις καταθέσεις ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών, που μίλησαν για παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου και σε άλλες δικαστικές υποθέσει καθώς και στις αποκαλύψεις του Σαμπύ Μιωνή.

    Τα νέα δεδομένα θα προκαλέσουν πιθανότατα και νέα παράταση των εργασιών της επιτροπής.

    Η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου 

    Δήλωση δικηγόρων Παπαγγελόπουλου

    Ο Δημήτρης Τσοβόλας και η Λύδια Τσοβόλα, συνήγοροι υπεράσπισης του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

    «Η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για την διεύρυνση της προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, επιβεβαίωσε, με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, τη θέση μας ότι η εξέταση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή μαρτύρων για άσχετες με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής πράξεις, είναι παράνομη και, ως εκ τούτου, άκυρη. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής από την έναρξη της λειτουργίας της προέβαινε και προβαίνει συνεχώς σε αυθαίρετες και παράνομες πράξεις, αποκαλύπτοντας ότι η δίωξη του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου είναι πολιτική. Η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ, διαπιστώνοντας ότι ουδέν στοιχείο προέκυψε για την στήριξη της δήθεν σκευωρίας για την υπόθεση της NOVARTIS, επιχείρησε, τελείως απαράδεκτα και παράνομα την κατασκευή άλλων ανύπαρκτων κατηγοριών, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, καλώντας μάρτυρες που δεν είχαν καμία σχέση με τις πράξεις για τις οποίες συστήθηκε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, ενώ δεν ικανοποίησε σχεδόν κανένα αίτημά μας.



    ΣΧΟΛΙΑ