Περιεχόμενα
Οι «πενθούντες» Υπουργοί, το «αμίλητο νερό», οι αντιδράσεις αυτών που «βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά» και το μήνυμα του Μητσοτάκη
Την αντίδραση των κορυφαίων υπουργών στο επίπεδο της υπεράσπισης της κυβέρνησης για την τραγωδία στα Τέμπη, περιμένει να δει ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να σχηματίσει την πλήρη εικόνα για τις επόμενες κινήσεις του ενόψει και κυρίως μετά τις εκλογές, οπότε και θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, εφόσον οι πολίτες του εμπιστευτούν εκ νέου το τιμόνι της χώρας.
Στα ισχυρά «ραντάρ» του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται όχι μόνο όσοι «βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά», όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και ο Θάνος Πλεύρης, αλλά, κυρίως, αυτοί (και αυτές) οι οποίοι, μέχρι τώρα, δεν έχουν πει κουβέντα υπέρ της κυβέρνησης, για τα όσα προηγήθηκαν της τραγωδίας στα Τέμπη, αυτά που συντελέστηκαν σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης τις πρώτες ώρες, και κυρίως, αυτά που αποτελούν τον πυρήνα της «επιχείρησης αλήθεια», του «τώρα ή ποτέ» που διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, περιστοιχιζόμενος από τους συντετριμμένους συνεργάτες του, όπως αποτυπώθηκε και στα φωτογραφικά στιγμιότυπα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Εκτός από το έμμεσο πλην σαφές μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που περικλείεται στο «να είστε παρόντες στο δημόσιο διάλογο», μαθαίνουμε, ότι έντονες είναι και οι αντιδράσεις άλλων υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι δεν διστάζουν, μακριά από τις κάμερες, να «καταχεριάζουν» τους συναδέλφους τους που «κάνουν την πάπια».
«Που είναι ο Σκρέκας, βουλευτής Τρικάλων, που είναι ο Τσιάρας, βουλευτής Καρδίτσας, που είναι ο Σταϊκούρας, βουλευτής Φθιώτιδας;», αναρωτιούνται μερικοί εξ αυτών, παραθέτοντας ορισμένους μόνο από τους υπουργούς που είναι «εξαφανισμένοι» αυτές τις μέρες από τα ΜΜΕ, ενώ δεν δηλώνουν ασθενείς, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Επίσης οι εξαφανισμένοι είναι οι Νίκος Δένδιας, Nίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Θόδωρος Σκυλακάκης αλλά και πολλοί άλλοι;
Γιατί, να υπερασπιζόμαστε εμείς τον Καραμανλή (τον παραιτηθέντα) και οι «καραμανλικοί» να ζητούν «την κεφαλήν του επί πίνακι»;, συνεχίζουν άλλοι με παράπονο.
Φίλος με πτυχίο φιλολογίας θυμήθηκε τον Βίκτωρ Ουγκώ και το «οι μεγάλοι κίνδυνοι έχουν μια ομορφιά: φέρνουν στο φως τη συντροφικότητα των ξένων».
Κάτι που στα δικά μου αυτιά, ακούγεται υπερβολικό, θέλω να τονίσω.
Τι έκανε ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης μετά την εντολή Μητσοτάκη για ελέγχους των μέτρων ασφαλείας στα πλοία της ακτοπλοΐας;
Σαφείς εντολές για την εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας στα πλοία της ακτοπλοΐας έδωσε ο Πρωθυπουργός στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος κ. Γιώργο Αλεξανδρή, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παρά το γεγονός ότι ανάλογοι έλεγχοι διενεργούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου από τα στελέχη του Λιμενικού, όπως τονίζεται επισήμως, έχουμε την αίσθηση ότι η εντολή του κ. Μητσοτάκη αφορούσε επιπλέον και έκτακτους ελέγχους.
Εξού και η χρήση του όρου «εντατικοποίηση» στις κυβερνητικές διαρροές μετά τη σύσκεψη.
Παρόλα αυτά, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν υπήρξε κάποια ενέργεια, που να ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Διότι, η μόνη κίνηση στην οποία προχώρησε ο κ. Πλακιωτάκης μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου, ήταν η υπογραφή της σημαντικής συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, βάσει της οποίας η τράπεζα αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο (ολοκληρωμένη και ουχί ολιστική θέλω να παρατηρήσω).
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να εντάσσεται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των μέτρων ασφαλείας η υπογραφή σύμβασης (είναι από τις 18 Ιανουαρίου) μεταξύ του Υπουργείου και της αναδόχου εταιρείας «ADAPTIT Α.Ε.» (ο κ. Αθανάσιος Τζαφέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, θα δει τα ήδη σημαντικά κέρδη της εταιρείας να εκτοξεύονται αφού το συγκεκριμένο έργο είναι συνολικής αξίας 5.393.833,56€) για την προμήθεια με τίτλο: «Μετάβαση σε ψηφιακές τηλεπικοινωνίες και αναβάθμιση ραδιοδικτύου και ηλεκτροναυτιλιακών οργάνων των πλωτών-χερσαίων μέσων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ».
Περιμένουμε να δούμε τα αντανακλαστικά του Υπουργείου, γιατί «όσα φέρνει η ώρα….»
Άσε που ακούω κάτι για «συνεχείς παραβάσεις του μέγιστου ορίου απασχόλησης των πληρωμάτων», με αποτέλεσμα να «θίγονται μαθηματικά και άμεσα τα επίπεδα ασφαλείας με όλες τις δυσμενείς συνέπειες», γεγονός που πρέπει να τερματιστεί «πριν φτάσουμε στο σημείο να θρηνούμε νέα θύματα», όπως καταγγέλλεται επισήμως.
Ο Κώστας Τσιάρας, η προσωπική συγκίνηση και η πολιτική ευθύνη
«Αν δεν έχεις βίωμα δεν καταλαβαίνεις αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ανείπωτος ο πόνος για τις οικογένειες. Μόνο όσο έχουν βιωματική εμπειρία μπορούν να καταλάβουν.
Θεωρώ εαυτόν έναν από αυτούς μιας και η μοναδική μου αδερφή έχασε τη ζωή της αρκετά χρόνια πριν, σε αυτοκινητιστικό, 500 μέτρα από τραγικό των Τεμπών», δήλωσε συγκινημένος ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, από το βήμα της Βουλής.
Σε προσωπικό επίπεδο, συμπάσχουμε και συλλυπούμαστε από καρδιάς, τον κύριο υπουργό.
Όμως, μια απορία: Ως Βουλευτής Καρδίτσας, δεν είχε ακούσει τίποτε τόσα χρόνια για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου;
Τι είχε κάνει ο κ. Τσιάρας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για τα όσα αποκαλύπτονται, όχι μόνο επί ΝΔ, αλλά και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων;
Αν δεν κάνουμε λάθος, απολύτως τίποτε.
(Η σχετική αναζήτηση στην ιστοσελίδα της Βουλής και στην ενότητα « Κοινοβουλευτικός Έλεγχος όπου αναρτώνται οι ερωτήσεις και λοιπές παρεμβάσεις των βουλευτών, πήγε πίσω έως τις αρχές του 2017. Η σημαντικότητα των ερωτήσεων που είχαν κατατεθεί τη συγκεκριμένη διετία, έναντι του μοιραίου αποτελέσματος, μπορεί να κριθεί από τον οποιονδήποτε)
Επομένως, καλός ο προσωπικός πόνος και η ενσυναίσθηση, αλλά τους βουλευτές δεν τους ψηφίζουμε για… ψυχολογική στήριξη.
Ούτε για να κάνουν «τα στραβά μάτια». Γιατί, δεν μπορεί, «κάτι θα πήρε το αυτί τους».
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισίδωρος Ντογιάκος…
Οξεία επίθεση εναντίον του Πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή την επιστολή Μητσοτάκη προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκο, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «ανεπίτρεπτη επιχείρηση παρέμβασης» του πρωθυπουργού στη Δικαιοσύνη.
Αλήθεια, η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο γραφείο του κ. Ντογιάκου, τον Δεκέμβριο, με την οποία, σύμφωνα με διαρροές της Κουμουνδούρου, ζητούσε την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, ακόμα και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τι ακριβώς ήταν;
…Ο Αλέξης Τσίπρας, οι «παράνομες μετατάξεις» σταθμαρχών, οι «νόμιμες μετατάξεις στελεχών», η Τάνια Καραγιάννη και …ο Χατζηπετρής.
Για τον «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων που ακολούθησε την αποκάλυψη για τις αποσπάσεις δύο υπαλλήλων της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων στον ΣΥΡΙΖΑ, είμαι βέβαιος ότι κάτι πήρε το αυτί σας, μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό δηλώσεων και αντεγκλήσεων, που ήρθαν να επιδεινώσουν το αίσθημα οργής της κοινωνίας, εξαιτίας της χειρότερης τραγωδίας στα χρονικά για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και, βεβαίως, τα όσα τρομερά αποκαλύπτονται για τις πολυεπίπεδες ευθύνες και τις συνθήκες μεσαιωνικού μπάχαλου που επικρατούσαν.
Η στήλη θα ήθελε να σταθεί στο γεγονός, που προκαλεί αλγεινή εντύπωση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε «σημαία» την μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη Λάρισας και το νόμιμο της διαδικασίας, φωτογραφίζοντας μάλιστα, «πολιτικό- κυβερνητικό παράγοντα», που «πίεσε και επέβαλε την παράνομη μετάταξη».
Την ώρα που οι μετατάξεις σταθμαρχών, χωρίς ηλικιακό κριτήριο (μεταξύ άλλων, μια κυρία 58 ετών, δύο κύριοι 58 και 62 ετών), ήταν «ρουτίνα» επί ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας του «εξαφανισμένου» (πλέον) κ. Χρήστου Σπίρτζη.
Και τα «ρουσφέτια» σε «πιο καλά γραφεία», έδιναν και έπαιρναν.
Όπως, για παράδειγμα, οι δύο υπάλληλοι που, από την υποστελεχωμένη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), αποσπάστηκαν η μια στο βουλευτικό γραφείο του κ. Ραγκούση και η άλλη, στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ, σε θέση αναπληρώτριας εκπροσώπου μάλιστα, υπό την κα. Πόπη Τσαπανίδου.
Απολαμβάνοντας αμφότερες, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη …θαλπωρή του πολιτικού γραφείου, και τις προβλεπόμενες υπερωρίες από τη ΡΑΣ, δηλαδή το κράτος.
Η «ευθιξία» της κας. Τάνιας Καραγιάννη εξαντλήθηκε στο γεγονός ότι δεν προέβη και σε κάποια δήλωση για τα θύματα της τραγωδίας, περιοριζόμενη σε retweets του Προέδρου και άλλων στελεχών.
Για την «ταμπακιέρα» λέξη.
Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, που το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι οι αποσπάσεις φέρουν την υπογραφή του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου.
Στην γνωστή πολιτική του Κελαηδόνη «φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, φταίει κι ο Χατζηπετρής»
Πόσο κρίμα…
Ο άτυχος «τρικομματικός» Νίκος Ανδρουλάκης και τι κρύβεται πίσω από την παρέμβαση Σημίτη
Πραγματικά άτυχος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης.
Και μετά το ατύχημα στο πόδι και τη ρήξη χιαστού σε «αγώνα» μπάσκετ σε στελέχη του κόμματος σε «event» στο Ζάππειο προ μηνών (που τον ταλαιπωρεί ακόμα με αποτέλεσμα να πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες και γι’ αυτό το λόγο, μαθαίνουμε).
Εκεί που κατάφερε να διοργανώσει στην Αθήνα τη σημαντική συνεδρίαση του Προεδρείου της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, έρχεται τώρα, από τη μια η τραγωδία στα Τέμπη και από την άλλη οι δημοσκοπήσεις και σκιάζουν την εν εξελίξει επιχείρηση «βελτίωση της διεθνούς εικόνας του Προέδρου».
Αν και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εκτός από την Επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ που προέβλεψε ότι «ο σύντροφος Νίκος χωρίς αμφιβολία θα γίνει ένας εξαιρετικός ηγέτης (αχ, αυτό το «θα»…) βρήκε από το «πουθενά», μια σημαντικότατη στήριξη στο πρόσωπο του Κώστα Σημίτη, ο οποίος χαρακτήρισε ευρύτερα τη στάση Ανδρουλάκη ως «σταθερή και ισορροπημένη», την ώρα που ο έτερος πρώην πρόεδρος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα παρέμβει στην κλειστή συνεδρίαση των Ευρωσοσιαλιστών μιλώντας για το κράτος δικαίου, ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει καταφέρει, ελάχιστο χρόνο πριν από την κάλπη, να υλοποιήσει μια σταθερή στρατηγική, που θα τον διαφοροποιεί από τους δύο «μεγάλους» και θα δίνει ένα ξεκάθαρο στίγμα εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης στα μάτια των πολιτών.
Με αποτέλεσμα, τα γνωστά μονοψήφια ποσοστά ακόμα και στις δημοσκοπήσεις που, καλώς ή κακώς, διενεργούνται στο «pick» της τραγωδίας.
Ποσοστά που καταδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει ούτε μια ποσοστιαία μονάδα από την «κοινωνική οργή εναντίον της κυβέρνησης»
Οι τεθλασμένες της στρατηγικής Ανδρουλάκη αποτυπώνονται και στις ετερόκλητες διαρροές από την ίδια τη Χαριλάου Τρικούπη, αναφορικά με τη «στρατηγική» του πρόεδρου ενόψει της επόμενης μέρας των εκλογών.
Και λέμε «ετερόκλητη» διότι εκεί που ακούγαμε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να λέει «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» για Πρωθυπουργός, (πολιτικός αφορισμός που κινείτο στα όρια του συνταγματικά «γκροτέσκου», αφού το τρίτο κόμμα-σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις- ήθελε να επιβάλλει την αμήχανη βούλησή του σε αυτούς που ο λαός θα είχε επιλέξει), μετά από μυστικές δημοσκοπήσεις, μας λένε πηγές περί τη Χαριλάου Τρικούπη, που απέδειξαν ότι το συγκεκριμένο στρατήγημα απορρίπτεται από την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, περάσαμε στην τακτική της απουσίας –υπεκφυγής υποστηρίζουν κάποιοι- οποιασδήποτε ανάλογης αναφοράς στο πολιτικό προαπαιτούμενο του «ούτε…ούτε».
Και τώρα, μαθαίνουμε, η σημερινή ηγεσία του κόμματος, σε ένα τρίτο στάδιο, δέχεται εισηγήσεις να προτείνει τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) κατά την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που αναμένεται να λάβει ο κ. Ανδρουλάκης, με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Το σκεπτικό πίσω από τις συγκεκριμένες προτάσεις στοχεύει και πάλι «να θέσει προ των ευθυνών τους Μητσοτάκη και Τσίπρα».
Σκεπτικό που, στην ουσία, επαναφέρει την λογική του «ούτε…ούτε» από την «πίσω πόρτα», και μάλιστα, με ευδιάκριτες δόσεις πολιτικής υστεροβουλίας.
Κρίμα, γιατί χάνεται η υπεύθυνη στάση που σε γενικές γραμμές, κράτησε ο κ. Ανδρουλάκης στο θέμα της τραγωδίας των Τεμπών, δίνοντας έμφαση στο συγκεκριμένο και όχι στις τυφλές αντιπαραθέσεις.
Αν και καλό θα ήταν να δούμε και τις συνολικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το σιδηροδρομικό δίκτυο, προτάσεις που, αναγκαστικά, θα πρέπει να εμπεριέχουν και αναφορές στα κυβερνητικά χρόνια του κόμματος, κυρίως όμως εφαρμόσιμες λύσεις για το παρόν και το μέλλον.
O Κώστας Σημίτης θυμάται τα παλιά
Α, να μην το ξεχάσω.
Πολιτικοί αναλυτές, πέρα από την γεμάτη (ιστορικό) νόημα υπενθύμιση Σημίτη («υπήρξα συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ») υπογραμμίζουν και την διττή αναφορά του πρώην Πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ «μπορεί να συμβάλλει σε ανάπτυξη μιας δημιουργικής δυναμικής», αλλά και να αποτελέσει «ένα χρήσιμο και κρίσιμο παράγοντα της πολιτικής σκηνής».
Επειδή ο κ. Σημίτης, όταν αποφασίζει να μιλήσει, κάτι έχει να πει, ουδείς αμφιβάλει ότι η συγκεκριμένη δημόσια τοποθέτηση, στη συγκεκριμένη συγκυρία, μόνο τυχαία δεν είναι.
Συνδέστε την με τις πιθανότητες επίτευξης κυβερνητικής αυτοδυναμίας, όπως αυτές διαφαίνεται ότι διαμορφώνονται μετά τα Τέμπη, και βγάλτε τα συμπεράσματά σας, για την επόμενη μέρα των εκλογών.
Ακόμα και για τα κυοφορούμενα σενάρια περί σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή….
Στην Ηλεία, με γραφεία, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Γραφεία σε Πύργο και Αμαλιάδα ενοικίασε πριν από λίγες μέρες, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, βάζοντας τέλος στις φήμες περί «συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στόχο την Α’ Αθήνας.
Επειδή η ενοικίαση γραφείων στις δύο αυτές όμορφες πόλεις της Ηλείας, αυτή την εποχή, πιθανότατα, δεν προορίζεται για…τουρισμό, λογικά συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο πρώην Επίτροπος, έκανε την «καρδιά του πέτρα», το πήρε απόφαση και θα κατέλθει ως υποψήφιος με τη ΝΔ στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, τόπο καταγωγής του (Αυγείο, Αρχαία Ηλιδα, εκτός από το Ελληνικό Αρκαδίας).
Το θέμα που προκύπτει τώρα, όχι για τον πρώην υπουργό, αλλά για το Μαξίμου και τη ΝΔ, είναι ποιος από τους υποψήφιους βουλευτές θα «κοπεί».
Οι νυν βουλευτές Αυγερινοπούλου και Νικολακόπουλος εξ ορισμού, αποκλείεται.
Ο Τζαβάρας, δεν «παίζει», γενικώς, μετά και από τις πρόσφατες δηλώσεις του περί «παραίτησης του Πρωθυπουργού».
Και από κει και πέρα, ο κλήρος πέφτει σε έναν από τους Νίκο Καλάκο (μεταξύ άλλων, φίλος του Γιώργου Αυτιά), Λευτέρη Βαρουξή (εκδότης της ιστορικής τοπικής εφημερίδας «Πατρίς») και Βασίλη Κοντογιαννόπουλο ( πρώην υπουργός με τη ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη)
Ή Ζευς ή Χάρων, που θα έλεγε και ο Αίσωπος.
Διαβάστε επίσης