ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τουρκία: Περιμένει την έγκριση της Ρωσίας για τη πώληση των S-400 – Στόχος να ανοίξει ο δρόμος για τα F-35
Η Τουρκία βρίσκεται κοντά στην άρση του πιο σημαντικό εμποδίου για την επανένταξή της στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, τόνισε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα Τομ Μπάρακ, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές τεχνικές και επιχειρησιακές εκκρεμότητες έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Ο Μπάρακ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει ουσιαστική πρόοδο ως προς την επίλυση των ζητημάτων «επιχειρησιακής συμβατότητας» που σχετίζονται με το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, το οποίο αποτέλεσε την κύρια αιτία απομάκρυνσης της χώρας από το πρόγραμμα των F-35. Όπως ανέφερε, η μη χρήση των S-400 έχει μειώσει αισθητά τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον, ωστόσο το γεγονός ότι το σύστημα εξακολουθεί να βρίσκεται στην Τουρκία αποτελεί ακόμη παράγοντα προβληματισμού.
Ο Μπάρακ εκτίμησε ότι «το ζήτημα θα επιλυθεί μέσα στους επόμενους τέσσερις έως έξι μήνες», σημειώνοντας ότι οι διαβουλεύσεις επιταχύνονται. Παράλληλα ανέφερε ότι, κατά την άποψή του, η Άγκυρα πλησιάζει κάθε μέρα περισσότερο στο να εγκαταλείψει οριστικά το ρωσικό αμυντικό σύστημα, εξέλιξη που θα μπορούσε να άρει το τελευταίο εμπόδιο για την επιστροφή της στο πρόγραμμα.
Το θέμα των S-400 είχε τεθεί και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ντόναλντ Τραμπ. Η αγορά των S-400 πριν από περίπου δέκα χρόνια είχε οδηγήσει στον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και στην επιβολή κυρώσεων μέσω του νόμου CAATSA σε τουρκικές αμυντικές εταιρείες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι το ρωσικό σύστημα θέτει σε κίνδυνο τις δυνατότητες stealth των F-35, ενώ η Άγκυρα επιμένει ότι μπορεί να υιοθετήσει μέτρα για την εξάλειψη του κινδύνου και ότι το σύστημα δεν θα ενσωματωθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί τον Σεπτέμβριο ότι θα μπορούσε να επιτρέψει την πώληση F-35 στην Τουρκία, εφόσον υπάρξει πρόοδος.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ σε ΕΕ: «Όχι» στο σχέδιο για δάνειο προς την Ουκρανία με ρωσικά assets
Meta: Ο Ζούκερμπεργκ μειώνει κατά 30% τον προϋπολογισμό του σημαντικού «metaverse»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καύσωνας: Ποιες εργασίες σταματούν 13:00–17:00 την Τετάρτη – Πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο
- Τραμπ-Αούν: Στο τραπέζι ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ και η αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο
- Ανατροπή στη ναυτιλία μετά τις επιθέσεις σε πλοία του Προκοπίου – Τα νέα δρομολόγια
- ElvalHalcor: Υπερκάλυψη 2,75 φορές για την ΑΜΚ των 250 εκ. ευρώ – Πώς κατανεμήθηκαν οι μετοχές
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.