• Φωτογραφία της παραπολιτικής στήλης The Predator

    Predator

    Ο Γεραπετρίτης και η «επιχείρηση αλήθεια», ο εξαφανισμένος Σπίρτζης, οι αυξημένες «μετοχές» της Αχτσιόγλου και τι θέλουν ξανά οι ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη

    • The Predator

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Ζηλιασκόπουλος και η επόμενη μέρα της «επιχείρησης αλήθεια»

    Τη σημασία που αποδίδει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη αλλά και στο ρόλο του Υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη, πιστοποιεί η τοποθέτησή του-για «επιστράτευση» μίλησαν κάποιοι και δικαίως- στη θέση του Κώστα Αχ. Καραμανλή και η «τριπλή» εντολή που του δόθηκε.

    Οι πρώτες κινήσεις του κορυφαίου- όπως αποδεικνύεται και από τα ανωτέρω- συνεργάτη του Πρωθυπουργού, η «συγγνώμη» στις οικογένειες των θυμάτων, η ταχύτητα σύστασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με διαβούλευση που προηγήθηκε, έστω και αναποτελεσματική, με την αντιπολίτευση, το άμεσο κάλεσμα για συνάντηση με εκπροσώπους της Hellenic Train και τα επικείμενα με την ιεραρχία του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, προσωποποιούν το μοντέλο αλλά και το διακύβευμα Μητσοτάκη.

    Το άμεσο μέλλον θα αποδείξει αν τα αποτελεσματικά έως και σήμερα «κατσαβίδια Γεραπετρίτη» αποτελέσουν τη λύση στο φονικό «Γόρδιο Δεσμό» που λέγεται «σιδηρόδρομος στην Ελλάδα».

    Αν θα γίνει πράξη και στο συγκεκριμένο δύσβατο πεδίο, το «η αλήθεια σώζει και η κυβέρνηση δεν φοβάται την αλήθεια».

    Αν θα καταφέρει, δηλαδή, ο κ. Γεραπετρίτης να βρει, με βάση την σοβαρότητα που τον διακρίνει, το «φάρμακο» απέναντι στην κορυφαία- ίσως και μοναδική απειλή για την Κυβέρνηση, που δεν είναι άλλη από έναν δύσκολα ιάσιμο αυτοτραυματισμό της αξιοπιστίας της.

    Μοναδική με βάση και τη στάση της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο είναι στα «χαρακώματα» για την επίθεση μετά το εθνικό πένθος.

    Και, αυτή τη φορά, η εισαγωγή από το λόγο του Λυσία «Υπέρ αδυνάτου» δεν θα είναι αρκετή…

    Απέναντι σε αποφασισμένους και αναποφάσιστους.

    Πάντως, η δήλωση του Θανάση Ζηλιασκόπουλου με την οποία «παραιτείται» από τη θέση του μέλους της Επιτροπής, μετά τα δημοσιεύματα για την παρελθούσα θητεία του ως Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, είναι ένα πρώτο πλήγμα.

    Ο «εξαφανισμένος» κ. Χρήστος Σπίρτζης, η ασφάλεια των τρένων και …η προσωπική περιποίηση

    Οι ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη είναι διαχρονικές και δεν εξαντλούνται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, όπως συνήθως και αφοριστικά καταγγέλλεται.

    Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, όπως αυτή του πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, οι οποίες, πραγματικά, αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγήν.

    Για «πολιτική κατάντια» κάνουν λόγο αρκετοί, αλλά, παρά τον θυμό μου, δεν θα υιοθετήσω ανάλογες εκφράσεις.

    «Που είναι ο Σπίρτζης αναρωτηθήκαμε;», εξαιτίας του «silver alert» για το λαλίστατο κατά τα άλλα στέλεχος (τα τελευταία χρόνια) του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ψάξαμε από δω, ρωτήσαμε από κει. Τίποτα!

    Στην αρχή το αποδώσαμε στο εθνικό πένθος, αλλά η παρουσία του (καταδικασθέντος) Νίκου Παππά δίπλα στα συντρίμμια της καταστροφής, η on camera επίσκεψη του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στου Ρέντη- και η ενημέρωση από τον πρόεδρο των μηχανοδηγών και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ- οι δηλώσεις της Εκπροσώπου και τα ερωτήματα προς τον Πρωθυπουργό, αποδείκνυαν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πενθεί…πολιτικά.

    Ακολούθως, αναζητήσαμε τον κ. Σπίρτζη στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Κι εκεί, απών.

    Η τελευταία ανάρτηση είναι με τον «σύντροφο Νίκο» και εκφράσεις όπως: «Εμείς κρατήσαμε όρθια και την προοδευτική παράταξη και την Αριστερά. Εμείς σταθήκαμε και στεκόμαστε δίπλα στους στοχοποιημένους Συντρόφους μας(σσ το κεφαλαίο από το πρωτότυπο). Η βαριά δημοκρατική πολιτική κληρονομιά μας, διαχρονικά, δεν μας άφησε ποτέ να φοβηθούμε ούτε διώξεις, ούτε δικαστήρια, ούτε παρακολουθήσεις, ούτε απειλές .

    Ούτε μας φόβισαν, ούτε πρόκειται να μας φοβίσουν ποτέ. Τους ανατρέψαμε και θα τους ξαναανατρέψουμε … Για να επιστρέψει στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία»…

    Μετά καταλάβαμε.

    Παλιά αμαρτία, καινούργια ντροπή

    Θυμηθήκαμε.

    Στις 16 Μαΐου του 2019, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, διαφήμιζε το γρήγορο δρομολόγιο «Αθήνα – Θεσσαλονίκη, με … δώρα στους επιβάτες, μέχρι και «προϊόντα προσωπικής περιποίησης».

    Στο τέλος του σχετικού ρεπορτάζ, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, σημείωναν απλώς ότι «από το τέλος του χρόνου, το ταξίδι θα μειωθεί στις 3 ώρες και 20 λεπτά, καθώς προβλέπεται να παραδοθεί το σύστημα ραδιοκάλυψης και αυτόματης προστασίας συρμών, το ERTMS, που θα αυξήσει την ασφάλεια του ταξιδιού, θα πολλαπλασιάσει την απόδοση της γραμμής και σχεδόν θα μηδενίσει τα ανθρώπινα λάθη»….

    Ο «σοβαρός ΣΥΡΙΖΑ» και η «λογοκρισία

    Σε «οδηγία προς ναυτιλομένους» που για άλλους παραπέμπει σε ένδειξη λειτουργίας σοβαρού κυβερνητικού κόμματος και για άλλους σε «μανιέρες άλλων εποχών ξένες προς την Αριστερά», προχώρησε το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς έχοντας το πολιτικό «Ο.Κ» του Αλέξη Τσίπρα και τη «σύμφωνη γνώμη του Εκτελεστικού Γραφείου».

    Έτσι, βουλευτές και στελέχη ενημερώθηκαν ουσιαστικά να μην βγαίνουν στα ΜΜΕ «μέχρι νεωτέρας», καθώς η επιλογή της εκπροσώπησης του κόμματος θα γίνεται… κεντρικά.

    Ο tempora ο mores

    Η Έφη Αχτσιόγλου και η επόμενη μέρα

    Πάντως, η κα. Έφη Αχτσιόγλου «πέρασε» τις «εξετάσεις» των κεντρικών και εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό δελτίο πολύ διαβασμένη, θέτοντας «τα ερωτήματα που θέτει η ίδια η πραγματικότητα και η κοινωνία», με αρκετά πειστικό τρόπο και σε κάθε περίπτωση, σε τελείως άλλο ύφος από αυτό που μας έχουν συνηθίσει στελέχη της αντιπολίτευσης.

    Ερώτημα πάντως, είναι και το τι γίνεται με την ίδια την κα. Αχτσιόγλου και την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, πολύ περισσότερο αν δεν έρθει η πολυπόθητη-για τον κ. Τσίπρα- νίκη στις επόμενες εκλογές.

    Στελέχη της Κουμουνδούρου βλέπουν στο πρόσωπο της 38χρονης πρώην Υπουργού από τα Γιαννιτσά, που εξελέγη στη δεύτερη θέση του Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και τώρα θα είναι υποψήφια στο Δυτικό Τομέα Αθηνών, μια «γυναικεία κυβερνητική εναλλακτική σοβαρότητας»

    Η ίδια, όπως πάντα, δουλεύει οργανωμένα, χωρίς να εκθέτει και να εκτίθεται, έχοντας στο πλευρό της τον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι τον Αλέξη Τσίπρα, έχοντας διατελέσει νομικός του σύμβουλος και επικεφαλής του πολιτικού του γραφείου.

    Εξάλλου, ο πάλαι ποτέ «μαχητής της αφίσας» ήταν από αυτούς που σχεδίασαν, τότε, την καμπάνια του «αύριο» και της «ελπίδας».

    Τα ευρωπαϊκά ερείσματα του Νίκου Ανδρουλάκη και η αναζήτηση αντιπολιτευτικού στίγματος

    Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπερτονίζουν την παρουσία την ερχόμενη εβδομάδα, του προεδρείου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην πρώτη ανάλογη επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Το ζήτημα των παρακολουθήσεων θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, μαζί βεβαίως με το προσφυγικό, ζητήματα νεολαίας, εργασιακής επισφάλειας και κοινωνικής στέγασης, χωρίς να λείπουν αναφορές και στο θέμα της επιστροφής τω Γλυπτών του Παρθενώνα.

    Καλά όλα αυτά, αλλά σε μια κανονική συγκυρία.

    Τώρα που όλη η Ελλάδα ασχολείται και θα ασχολείται με τις αιτίες και τις επιπτώσεις της τραγωδίας στα Τέμπη, μήπως η σημαντική αυτή πρωτοβουλία θα «χαθεί», με ότι αυτό συνεπάγεται για την κριτική που ασκείται στο πρόσωπο του κ. Νίκου Ανδρουλάκη αναφορικά με την στρατηγική που έχει χαράξει;

    Όπως είχε συμβεί και με την «μονοθεματική αντιπολίτευση των παρακολουθήσεων», που επί μήνες ακολουθούσε;

    Διότι, όπως απέδειξε και η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, με τη συμμετοχή των κκ. Ράμμου και Μενουδάκου, δεν υπάρχουν, προσώρας τουλάχιστον, αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν την άμεση εμπλοκή του Πρωθυπουργού στις παρακολουθήσεις, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

    Η όψιμη μετατόπιση Ανδρουλάκη για τις μετεκλογικές συνεργασίες και η θέση του για σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, μοιάζει να «χάνεται» πάλι, μέσα σε πολιτικές παλινδρομήσεις ξένες με τα νέα αμείλικτα δεδομένα της πραγματικότητας.

    Νέα «απόβαση» Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, προχωρούν οι επενδύσεις στις υποδομές του λιμανιού

    Ενισχύεται η παρουσία στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ σε εγκαταστάσεις περί το λιμένα της Αλεξανδρούπολης, λίγες μέρες μετά από την επιτόπια επίσκεψη της υφυπουργού Άμυνας της Υπερδύναμης (ταυτόχρονα με αυτή του ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και τη συμμετοχή του Ρόμπερτ Μενέντεζ σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε).

    Αποστολή των επιπλέον στελεχών θα είναι η επίβλεψη της μεταφοράς στρατιωτικού υλικού που, εδώ και μήνες, προωθείται σιδηροδρομικώς και οδικώς, προς την βόρεια και την ανατολική Ευρώπη.

    Μεταφορά που γίνεται μέσω τεράστιων μεταγωγικών πλοίων που πραγματοποιούν το rotation δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

    Αν στη συγκεκριμένη ενέργεια προστεθεί και η εκπαίδευση που πραγματοποιούν στο Στεφανοβίκειο (για πρώτη φορά εκτός ΗΠΑ), στρατιωτικοί με ειδίκευση στα ελικόπτερα, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το ρόλο που αποδίδει η Ουάσινγκτον στην περιοχή και στη χώρα ευρύτερα.

    Η Ελλάδα, το ΤΑΙΠΕΔ και η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης δεν μένουν με «σταυρωμένα χέρια».

    Μέσω των πόρων που έχουν εξασφαλιστεί κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνεχίζεται η κρίσιμη εκβάθυνση του λιμανιού, ενώ προχωρά και η οδική σύνδεση της νέας περιφερειακής οδού Αλεξανδρούπολης με τις εγκαταστάσεις του λιμένος (έργο που είχε «τρέξει» ο κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής, να τα λέμε).

    Ενώ, από άλλες πηγές χρηματοδότησης, προχωρούν και άλλες βελτιώσεις στις λοιπές υποδομές και τον εξοπλισμό του λιμανιού.

    Μπορεί αυτή την περίοδο οι προβολείς να είναι στραμμένοι στην καταστροφή στα Τέμπη, αλλά, αργά ή γρήγορα, θα γίνει ευρύτερα αντιληπτό το πόσο σημαντικές είναι οι συντελούμενες διεργασίες στην ακριτική περιοχή.