Πολιτική

Πώς θα πάρετε πίσω τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων

  • NewsRoom


Επιστροφή των αναδρομικών συντάξεων που υπολογίστηκαν με λανθασμένο τρόπο φαίνεται πως εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο, κάτι που σημαίνει πως οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αρχίσουν τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να πάρουν πίσω τα χρήματα που δικαιούνται και που παρανόμως παρακρατήθηκαν.

Οι λανθασμένες παρακρατήσεις

Οι λανθασμένες παρακρατήσεις του Ν.3986/2011 αφορούν σε επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ ή και άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από τα 1.300 ευρώ (μεικτά).

Κατά τη διάρκεια του επανυπολογισμού των συντάξεων υπήρξαν μειώσεις και διαφοροποιήσεις των ποσών. Οι παρακρατήσεις ωστόσο του 2011 συνέχισαν να υπολογίζονται στα αρχικά ποσά. Την ίδια στιγμή αρκετοί συνταξιούχοι αν και είχαν σύνολο αποδοχών κάτω από το κατώτατο πλαφόν των 300 ευρώ εντόπισαν σημαντικές μειώσεις των αποδοχών τους.

Ο επανυπολογισμός

Κατά των επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων και τις μειώσεις αυτών διαφοροποιήθηκε και το άθροισμα της κύριας και επικουρικής συνεπώς και το ποσό της παρακράτησης. Ωστόσο παρά το γεγονός πως χιλιάδες συνταξιούχοι άλλαξαν κλίμακα, οι παρακρατήσεις του εν λόγω νόμου συνεχίζουν με το ίδιο αρχικό ποσό.

Τι πρέπει να κάνει ο συνταξιούχος;

Η υποβολή της αίτησης κατά της περικοπής της σύνταξης είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για τη διεκδίκηση της επιστροφής χρημάτων που παρακρατήθηκαν παρανόμως από τις επικουρικές συντάξεις.

Να σημειωθεί ωστόσο πως σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας επίσημα έντυπα για την υποβολή αίτησης δεν υπάρχουν .

Τι μπορείτε να κάνετε

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να συντάξετε εσείς την αίτηση και να την υποβάλετε ανάλογα με το Ταμείο σας, στον ΕΦΚΑ, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στο ΕΤΕΑΕΠ. Οι φορείς είναι υποχρεωμένοι να παραλάβουν την αίτηση και να σας δώσουν αριθμό πρωτοκόλλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιες Δ.Ο.Υ. κλείνουν και ποιες συγχωνεύονται [λίστα]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις του Μαρτίου-Aναλυτικά τις ημερομηνίες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ. Σαλμάς: Μέσα σε μια νύχτα έγινα στόχος δεκάδων πολυεθνικών


ΣΧΟΛΙΑ