• Πολιτική

    Πώς σχολιάζει η ΝΔ τα «πανηγύρια» της κυβέρνησης για τις αλβανικές τροπολογίες στα Σκόπια

    • NewsRoom
    Εκλογές ΝΔ: Κρίσιμο τεστ για τη νέα φυσιογνωμία της παράταξης


    Επίθεση στην κυβέρνηση αναφορικά με το non-paper με το οποίο «πανηγύριζε» για τις τροπολογίες που κατέθεσαν Αλβανόφωνοι βουλευτές των Σκοπίων, οι οποίοι ζητούν να προστεθούν πρόσθετες επεξηγηματικές ερμηνείες (ή να αφαιρεθεί ο όρος «Μακεδόνας») στα υπό αναθεώρηση άρθρα του συντάγματος, προκειμένου να μη συγχέεται η ιθαγένεια με την εθνικότητα, εξαπέλυσε η ΝΔ.

    Στο non paper που εξέδωσε το Μαξίμου την ώρα που συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο, η κυβέρνηση καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά να ανασκευάσουν τις δηλώσεις τους περί προβληματικής συμφωνίας των Πρεσπών στην οποία εμπλέκεται η εθνικότητα με την ιθαγένεια, καθώς όπως υποστηρίζει μετά τις νέες τροπολογίες (εάν γίνουν αποδεκτές), δεν θα τίθεται νέο πρόβλημα. Και αυτό παρά το γεγονός πως οι ίδιοι οι αλβανόφωνοι βουλευτές εντόπισαν το πρόβλημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, σπεύδοντας να ζητήσουν την πρόσθετες επεξηγηματικές ερμηνείες προκειμένου να διορθωθεί.

    Απαντώντας στις πηγές του Μαξίμου, η ΝΔ αναφέρει:

    «Οι πηγές του Μαξίμου στέρεψαν από ιδέες και καταφεύγουν ακόμη και στην αλβανική μειονότητα των Σκοπίων για να εξωραΐσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δυστυχώς το κακό έχει ήδη γίνει και καμία τροπολογία δεν μπορεί να αλλάξει όσα υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς. Αν μπορούσε, ο κ. Ζάεφ και οι Σκοπιανοί συμπολίτες του δεν θα πανηγύριζαν ήδη ότι τους αναγνωρίστηκε η δήθεν Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα.

    Για όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι η συμφωνία των Πρεσπών υποδαυλίζει τον σκοπιανό αλυτρωτισμό, ας ρίξουν μια ματιά στο προοίμιο του Σκοπιανού Συντάγματος και στο άρθρο 36 το οποίο αναφέρεται ακόμη και σε “μακεδονικό” κράτος».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΠΓΔΜ: Αλβανόφωνοι βουλευτές κατέθεσαν τροπολογίες για να μην συγχέεται η υπηκοότητα με την εθνότητα



    ΣΧΟΛΙΑ