• Top Stories

    «Πόλεμος» στην Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών – Δεύτερη ημέρα συζήτησης

    • NewsRoom


    Χάος επικράτησε χθες στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, όπου συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών. Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας πραξικοπήματα και νοθείες επί της διαδικασίας, ενώ για την ίδια την συμφωνία την χαρακτήρισε «όνειδος» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

    Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «ο συνδυασμός του ονόματος ‘Βόρεια Μακεδονία’ με την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας ύπαρξης ‘μακεδονικής’ γλώσσας και εθνότητας είναι εύφορο έδαφος και λειτουργεί ως θερμοκήπιο για τη διατήρηση του ιδεολογήματος του ‘Μακεδονισμού’. Επιτρέπει την ανάπτυξη μιας νέας δυνατότητας αλυτρωτισμού, ακόμα και ‘μακεδονικού’ μειονοτικού ζητήματος».

    Η θέση της κυβέρνησης διατυπώθηκε από την Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία χαρακτήρισε την συμφωνία «αντιιμπεριαλιστική», γιατί «όταν γίνεται μια συμφωνία που δημιουργεί ρωγμές σε αυτό που θέλουν οι μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις στους ανταγωνισμούς τους, εκεί δημιουργείται μία νησίδα φιλίας και συνανάπτυξης».

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η ΔΗΣΥ καταψηφίζει την συμφωνία και είπε ότι για να αποδώσει την ιθαγένεια, η συμφωνία έπρεπε να περιλαμβάνει τον όρο citizenship.

    «Η αναφορά, αντίθετα, στον πιο αυθαίρετο για μια διμερή συμφωνία όρο nationality, δίνει μεγάλες ευχέρειες στους Σκοπιανούς, που θα τις χρησιμοποιήσουν μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Κι έτσι ο αλυτρωτικός κι ο διχαστικός λόγος των ηγετών της ΠΓΔΜ, που θα είναι διαρκής, ακόμη κι από τον Ζάεφ που ήδη πρόλαβε κι έδωσε αρνητικά δείγματα γραφής, θα έχει ως βάση του και την υπογραφή του κ. Τσίπρα και όσων ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών» επισήμανε.

    Φωτιά έβαλαν στην συζήτηση οι ισχυρισμοί του Πάνου Καμμένου για υπόγειες συναλλαγές του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για να φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. καμμένος ισχυρίστηκε ότι με αίτημα του κ. Κοτζιά -και όχι των ΗΠΑ- άνοιξε το ζήτημα για το ονοματολογικό. Ο ίδιος άφησε υπόνοιες και για παράνομες συναλλαγές που οδήγησαν στο τελικό κείμενο της Συμφωνίας.

    «Θλίβομαι γιατί γνωρίζω την αλήθεια. Γνωρίζω πολύ καλά ότι όταν τα χρόνια περάσουν και οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε όλες τις ιστορικές πηγές θα καταλάβουν ποιοι έστησαν την σημερινή ημέρα και ποιοι οδήγησαν σε αυτή την Συμφωνία και για ποιο λόγο» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για να προσθέσει απευθυνόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου: «Δεν σας πίεσε κανείς. Ρώτησα προσωπικά τον αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αν πιέζουν για την λύση του ονοματολογικού και η απάντηση ήταν ‘όχι’. Ήταν πρόταση του Κοτζιά και βεβαίως αποτέλεσμα της μεγάλης πίεσης της Μέρκελ και της Ευρώπης που θέλει μπίζνες με αγωγούς».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάνος Καμμένος: Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν πρόταση Κοτζιά, με πίεση και της Μέρκελ, όχι των ΗΠΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Αμυράς διαψεύδει τον Βούτση: Έστειλε επιστολή πως ήθελε να συμμετέχει στην αρμόδια Επιτροπή για τις Πρέσπες



    ΣΧΟΛΙΑ