• Top Stories

    Τραμπ: Αρχίζουμε να χτίζουμε το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

    • Contributor
    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ


    Το κτίσιμο του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό πρόκειται να αρχίσει μέσα στους επόμενους μήνες ανήγγειλε το βράδυ της Τετάρτης ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

    Στην πρώτη συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο από την στιγμή που ορκίστηκε πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Μιούιρ ότι το Μεξικό θα πρέπει να καταβάλει κεφάλαια για την ανέγερση του τείχους και ότι η σχετική διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο χώρες θα αρχίσει “σχετικώς σύντομα”.

    Αποκάλυψε μάλιστα ότι για την ανέγερση θα χρησιμοποιηθούν αρχικώς κεφάλαια των φορολογούμενων πολιτών αλλά πρόσθεσε ότι στην συνέχεια το Μεξικό θα αποζημιώσει το αμερικανικό δημόσιο στο 100% των εξόδων στα οποία θα έχει υποβληθεί.

    Πώς θα γίνει η κατασκευή και η αποπληρωμή

    Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε ότι η αποπληρωμή του έργου από το Μεξικό θα γίνει με έμμεσο τρόπο μέσα από κάθε είδους διακρατική συναλλαγή. “Αυτό που σας λέω είναι ότι θα υπάρξει αποπληρωμή. Θα γίνει με την μορφή… ίσως με μια πολύπλοκη διαδικασία. Αυτό που κάνμω ειναι καλό για τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα είναι καλό για το Μεξικό. Θέλουμε να υπάρχει ένα πολύ σταθερό Μεξικό” είπε ο αμερικανός πρόεδρος στο ABC.

    Οταν ρωτήθηκε πότα θα αρχίσουν τα έργα, ο κ.Τραμπ είπε ότι αυτό θα συμβεί μέσα σε μήνες. “Οσο πιο σύντομα μπορούμε. Οσο πιο σύντομα αυτό ειναι πρακτικά δυνατό. Θα έλεγα εντός μηνών. Ναι. Μπορώ να πω εντός μηνών. Ο σχεδιασμός αρχίζει αμέσως” είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Υπογράφηκαν ήδη τα πρώτα διατάγματα

    Ο πρόεδρος Τραμπ άρχισε ήδη να υπογράφει διατάγματα για την έναρξη ανέγερσης του τείχους. Στα μέτρα που υπογράφηκαν προβλέπεται μεταξύ άλλων η πρόσληψη 5.000 επιπλέον στελεχών στην Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων τα καθήκοντα των οποίων ήταν να συλλαμβάνουν όσους επιχειρούσαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα καθώς και ο τριπλασιασμός του αριθμού των στελεχών της Υπηρεσίας Τελωνείων και Μετανάστευσης που χρησιμοποιούνταν για την σύλληψη και την απέλαση μεταναστών που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ, τόνισαν πηγές στο Κογκρέσο, με γνώση του σχεδίου.

    «Η κατασκευή αυτού του τείχους ήταν κάτι περισσότερο από μια προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα πρώτο βήμα μιας κοινής λογικής για να διασφαλίσουμε στ’ αλήθεια τα διάτρητα σύνορα μας» τόνισε αργά σήμερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ. «Αυτό θα περιορίσει την ροή ναρκωτικών, εγκλήματος και παράτυπων μεταναστών εντός της επικράτειας των ΗΠΑ», σημείωσε.

    Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει επίσης διάταγμα για την ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής των νομοθεσιών περί μετανάστευσης.

    Όπως τόνισε ο Σπάισερ τα χρήματα εφαρμογής των διαταγμάτων θα αντληθούν από τα ομοσπονδιακά κονδύλια που χρησιμοποιούνταν για την εφαρμογή μιας νομοθεσίας για την προστασία των μεταναστών (τις λεγόμενες πόλεις-καταφύγια [“sanctuary cities”]).

    Σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο τοπικοί αξιωματούχοι, που συχνά προέρχονται από το Δημοκρατικό κόμμα, αρνούνται να συνεργαστούν με τις ομοσπονδιακές αρχές για την λήψη μέτρων ενάντια σε παράτυπους μετανάστες.

    Όπως τόνισε ο Σπάισερ ο Τραμπ θα δώσει εντολή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους για την διακοπή χορήγησης συγκεκριμένων κονδυλίων προς αυτές τις πόλεις που αρνούνται να συμμορφωθούν.

    Επίσης θα δοθεί τέλος στην πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, σύμφωνα με την οποία τα άτομα που συλλαμβάνονται ως παράτυποι μετανάστες αφήνονται ελεύθεροι μέχρι την ακρόαση τους από δικαστή.

    Σχέδιο μείωσης της συμμετοχής στον ΟΗΕ

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης,  η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει προεδρικά διατάγματα με τα οποία θα ανοίξει ο δρόμος για την δραστική μείωση του ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    Το ίδιο δημοσίευμα – το οποίο επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές  – αναφέρει ότι σε ένα πρώτο βήμα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα καταργεί συγκεκριμένες μορφές πολυμερών συνθηκών.

    Πηγή: thetoc.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Ένωση Τραπεζών: Τα ηνία στην (κομψή) Ελένη Λουρή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις στον ΔΟΛ: Συνάντηση με τραπεζίτες στην Μιχαλακοπούλου είχε εκπρόσωπος του Σαββίδη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο γιος του Τραμπ, Μπάρον και η προφητεία



    ΣΧΟΛΙΑ