• Πολιτική

    Σύννεφα Grexit πάνω από την Ελλάδα: Με επιστολή απαντά ο Τσακαλώτος στον Σόιμπλε

    Σύννεφα


    Με επιστολή που θα στείλει στους θεσμούς θα απαντήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο τελεσίγραφο Σόιμπλε. Σ΄αυτήν αναμένεται να περιγράφεται η συνολική πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία-πακέτο που θα κλειδώσει τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αυξημένες εγγυήσεις της ελληνικής πλευράς για την περίοδο μετά το 2018.

    Σύμφωνα με τα «Νέα», το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μια επιστολή προς τους δανειστές επιδιώκοντας να τους ενημερώσει για τις προτάσεις και θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ώστε να γίνει η κατάλληλη προεργασία και από πλευράς των θεσμών.

    Επί της ουσίας θα παρουσιάζει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα δημοσιονομικά του τρέχοντος προγράμματος, τη μεταμνημονιακή περίοδο και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος περιγράφοντας σε μεγάλο βαθμό και τις υποχωρήσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, με στόχο να υπάρξει κατάληξη σε μια συμφωνία που σε πρώτη φάση θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    Η πρόταση αυτή θα περιλαμβάνει και τις εναλλακτικές υποπροτάσεις αναλόγως των πιθανών αποκλίσεων από τους στόχους, αν και αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι κανένα μέτρο δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, ούτε καν ο κόφτης να ενεργοποιηθεί, διότι ήδη η χώρα θα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά.

    Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύονται τόσο η πλευρά του Β. Σόιμπλε όσο και αυτή του ΔΝΤ, οι οποίες, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις τους φαίνεται πως καταλήγουν σε μέτρα ύψους 4,5 δισ. άμεσα.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Bloomberg τόνισε  ότι «το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται από την αρχή του, το 2010 στη συμμετοχή του ΔΝΤ». Εξήγησε πως αν το Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει, αυτό θα αποτελέσει ένδειξη πως οι Έλληνες δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους και «το πρόγραμμα θα τερματιστεί επειδή θα έχει καταστραφεί η προϋπόθεση ύπαρξής του, η βάση του».

    Η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, διαμήνυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο βάθος υπάρχει Grexit.

    Η Αθήνα θα πρέπει προκειμένου να ικανοποιήσει και τους δύο “παίκτες” και τις απαιτήσεις τους για τους δημοσιονομικούς στόχους ίσως αναγκαστεί να ρίξει νερό στο κρασί της και να επανεξετάσει την μείωση του αφορολόγητου αλλά και νέες μειώσεις στις συντάξεις.

    Η κυβέρνηση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα αναγκαστεί να υπαναχωρήσει καθώς κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς πρόγραμμα και χωρίς χρηματοδότηση σε μια επανάληψη του καλοκαιριού του 2015.

    Το Μαξίμου εκτιμά ότι στην Ευρώπη δεν επιθυμούν να δουν μια νέα αποσταθεροποίηση μέσα στο 2017 και έτσι υποστηρίζει ότι είναι δυνατό η διαπραγμάτευση να κλείσει ως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Β.Σόϊμπλε: Εάν αποσυρθεί το ΔΝΤ απο την Ελλάδα η Γερμανία δεν θα αποδεχθεί νέο πρόγραμμα στήριξης!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΝΤ: Έλληνες, ξεχάστε την διαπραγμάτευση χωρίς τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ευρωζώνη: Το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα θέλετε δεν θέλετε!



    ΣΧΟΛΙΑ