• Πολιτική

    Προσοχή – Αυτές είναι οι δαπάνες με «πλαστικό χρήμα» που δεν «χτίζουν» αφορολόγητο

    • NewsRoom


    Έχουν γραφτεί πολλά για τις δαπάνες με “πλαστικό χρήμα” που θα “χτίσουν” το αφορολόγητο. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν και τις δαπάνες εκείνες που δεν “χτίζουν” αφορολόγητο, ώστε να μην πιαστούν “αδιάβαστοι” και βεβαίως αντιμετωπίσουν στη συνέχεια φορολογικά προβλήματα.

    Ειδικότερα, αυτές οι δαπάνες που δεν θα λαμβάνονται υπόψη είναι οι εξής:

    • Οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κλπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κλπ.).

    • Οι δαπάνες για αμοιβές δικηγόρων που αφορούν δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.

    • Οι εισφορές για την ΕΡΤ και τη συνδρομητική τηλεόραση.

    • Το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (πχ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κλπ) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο.

    • Οι δαπάνες για ενοίκια, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις.

    Στην παραπάνω λίστα “υπήρχαν” οι πληρωμές λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και εταιριών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών δείχνει να αλλάζει άποψη και να συμπεριλαμβάνονται στη “λίστα” για το “χτίσιμο” του αφορολόγητου.

    Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως οι Τράπεζες αναμένουν τζίρο άνω των 20 δις ευρώ από τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα για φέτος, από τα περίπου 16 δις ευρώ με τα οποία έκλεισε το 2016, με προοπτικές ακόμη μεγαλύτερης αύξησης εάν υποχρεωθεί στη χρήση POS το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών. Ειδικά για τα POS, πρέπει να επισημανθεί πως σύμφωνα με στοιχεία, από την αύξηση των πωλήσεων εκτιμάται ότι αυτές θα προσεγγίσουν τις 450 με 500 χιλιάδες από 130 χιλιάδες το 2014 και σχεδόν 230 χιλιάδες το 2015.



    ΣΧΟΛΙΑ