• Πολιτική

    Ο Τσαβούσογλου κάνει μαθήματα… δημοκρατίας στην Ευρώπη

    Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου


    Ομοβροντία αντιδράσεων στην Ευρώπη για τους τακτικισμούς της Άγκυρας και το κλίμα έντασης που συντηρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση που θα του χαρίσει υπερεξουσίες.  Ο διπλωματικός πόλεμος, που ξεκίνησε από την απαγόρευση των Ολλανδών στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μιλήσει σε «προεκλογική» συγκέντρωση συνεχίζεται με απρόβλεπτες εξελίξεις.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του εγκαλεί την ΕΕ για τον τρόπο που εφαρμόζει τις δημοκρατικές αξίες και τις ατομικές ελευθερίες και ότι οι εκκλήσεις για ηρεμία δεν έχουν καμία αξία για την Αγκυρα.

    Η Άγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει τις διπλωματικές σχέσεις υψηλού επιπέδου με τη Χάγη, μετά την απόφαση των ολλανδικών αρχών να απαγορεύσουν σε Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε μέλη της διασποράς ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία.

    Η Άγκυρα ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα του Ολλανδού πρεσβευτή και απαγορεύει τις πτήσεις αεροσκαφών στα οποία θα επιβαίνουν πολιτικά και διπλωματικά στελέχη της Ολλανδίας.  Την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει νέα φραστική επίθεση κατά πάντων κατηγορώντας την Γερμανία ότι υποθάλπει την τρομοκρατία.

    «Αργά ή γρήγορα θα πληρώσουν γι αυτό και θα φέρουμε σύντομα την Ολλανδία ενώπιον των ευθυνών της με διπλωματικά μέσα, δεν θα το αφήσουμε να περάσει» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Ο Eρντογάν απείλησε πως θα… σύρει τους Ολλανδούς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης εκτόξευσε νέες απειλές για ακύρωση της συμφωνίας της Τουρκίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό.

    Πρώτη αντίδραση από τον Ολλανδό πρωθυπουργό ο οποίος σε ένα αιχμηρό σχόλιό του ανέφερε ότι η Τουρκία επιβάλει κυρώσεις την ώρα που η Ολλανδία έχει περισσότερους λόγους για να είναι εξοργισμένη.

    Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ απαντώντας στις κατηγορίες του Τούρκου προέδρου ότι η Γερμανία υποστηρίζει και κρύβει (Κούρδους) τρομοκράτες τις χαρακτήρισε “εμφανώς παράλογες”.

    «Αξιότιμη κ. Μέρκελ, υποστηρίζεις τρομοκράτες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο “Α Haber”, βάζοντας για πρώτη φορά απευθείας στο στόχαστρο τη Γερμανίδα καγκελάριο. «Η Γερμανία δεν λαμβάνει μέτρα κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), αν και το έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Η Γερμανία κρύβει μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων» πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.

    Η Γερμανία επέκτεινε πρόσφατα την ισχύουσα από το 1993 απαγόρευση τη Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) απαγορεύοντας την τοποθέτηση πορτρέτων του φυλακισμένου ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε δημόσιους χώρους, κάτι το οποίο επέκρινε ο -τουρκικής καταγωγής- συμπρόεδρος των Πρασίνων Τσεμ Εζντεμίρ.

    Πηγή: thetoc.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρωτεύουσα του φασισμού αποκάλεσε την Ολλανδία ο Τσαβούσογλου – Σε ρόλο «πυροσβέστη» το Παρίσι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αν η γιαγιά μου…

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρασκήνιο: Η κρυφή ατζέντα της Nouy για τις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ