• Πολιτική

    Δένδιας: Περιμένουμε να δούμε τη στάση του Ερντογάν – Δεν υπάρχουν βεβαιότητες

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας


    «Η επανεκλογή του Ερντογάν στην Τουρκία δεν μας εξέπληξε, είχαμε μια πολύ καθαρή εικόνα του τι γίνεται στη γειτονική χώρα», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

    Για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Δένδιας είπε ότι «βεβαιότητες δεν υπάρχουν, οι εξελίξεις θα κριθούν από το πώς ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να διασφαλίσει την υστεροφημία του».

    Σημείωσε ότι ο Ερντογάν έχει να επιλέξει ανάμεσα σε πιθανές πορείες της χώρας του, με την Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Πρόσθεσε ότι η γειτονική χώρα βρίσκεται σε τεράστια οικονομική δυσκολία, ενώ σημείωσε ότι «περιμένουμε τα δείγματα γραφής του Ερντογάν και ελπίζουμε ότι το παράθυρο ευκαιρίας θα δώσει τη δυνατότητα νέων προσπαθειών για ελληνοτουρκικό διάλογο».

    Για τη θέση της Ελλάδας είπε ότι εμείς έχουμε την πάγια θέση, δεν διεκδικούμε τίποτα από Τουρκία, δεν ζητάμε κάτι, απαιτούμε μια συμπεριφορά μέσα στα όρια του διεθνούς δικαιού, όχι απειλές πολέμου, όχι παράνομα μνημόνια. «Αν η Τουρκία το ενστερνίζεται αυτό, τότε υπάρχει έδαφος να συζητήσουμε έντιμα τη μία διαφορά μας» σηεμίωσε.

    Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να αποκλείσει την Τουρκία από την θάλασσα, αλλά δεν θα εκχωρήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Μπορούμε να βρούμε μια άκρη και ο αρχηγός της ΝΔ τοποθετήθηκε πολύ καθαρά ότι θα επιχειρήσει την επανέναρξη των επαφών και των συζητήσεων».

    Ο πρώην ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, «όμως αν το αφήσουμε στην τύχη του καποιο τυχαίο περιστατικό θα συμβεί, που θα μας φέρει κουτρουβαλώντας πίσω, ο χρόνος είναι σημαντικό αγαθό και θα το εκμεταλλευόμουν».

    Συμπλήρωσε πως είναι της άποψης ότι όταν δεν εκδηλώνεις εσύ πρωτοβουλίες, αφήνεις χώρο να τις εκδηλώσουν οι άλλοι και δεν ξέρεις αν σε συμφέρει η θέση από την οποία τις εκδηλώνουν.

    Όσο για το ενδεχόμενο να υπάρξει κριτική στους χειρισμούς με την Τουρκία ο κ. Δένδιας σχολίασε: «Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για κριτική, εγώ βρήκα την κοινωνία συμπαραστάτη και βοηθό».

    Για το επεισόδιο με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Ορισμένα πράγματα πρέπει να λέγονται ανοιχτά, δεν μπορείς να κάνεις τουμπεκί την ώρα που υπάρχει το casus belli, δεν είναι θέμα ευγένειας επειδή ήμουν στην πρωτεύουσά του. Δεν γίνεται εδώ να το συζητάμε και εκεί να πηγαίνουμε για το καταϊφι, που κόντεψα να το χάσω κιόλας εκείνη την ημέρα…» πρόσθεσε χαριτολογώντας.

    Για το γεγονός ότι η Τουρκία θέτει θέμα κυριαρχίας των βραχονησίδων ο κ. Δένδιας είπε: «Ελπίζω ότι τα λέει προσχηματικά, δημιουργεί δευτερογενή θέματα, ελπίζω ότι είναι τακτική και όχι αντίληψη του δικαίου».

    Τέλος, για το αποτέλεσμα των εκλογών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη στην ελληνική κοινωνία για το γεγονός ότι τον τίμησε και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει τις επιλογές του.

    Όσο για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου σημείωσε: «Αν αρχίζουμε τις αλαζονείες ότι έχουμε αιχμάλωτο το λαό, θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά. Ο λαός έχει σοφία να καταλάβει».

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Μήνυμα αυτοδυναμίας και εγρήγορσης – Τι είπε στους εκλεγμένους βουλευτές της ΝΔ

    Βουλή: Ορκίστηκαν οι “300” των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023

    Εκλογές 2023:

    Εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Εκλογές 2023: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ