• Διεθνής πολιτική

    Τσαβούσογλου: “Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την επίλυση των προβλημάτων” με την Ελλάδα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου


    Σε νέες αιχμηρές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο Habertürk, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις δεύτερες εκλογές στην Τουρκία.

    Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι θα χρειαστεί μία συμφωνία με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ για τους πρόσφυγες και ότι “δεν μπορείς απλά να τους στείλεις πίσω”, είπε για το θέμα των προσφύγων από τη Συρία.

    Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ζητήματα ο Τσαβούσογλου τα χαρακτήρισε πολύ περίπλοκα. “Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι πολύ περίπλοκα. Σήμερα γίνονται εκλογές στην Ελλάδα, ελπίζω για το καλύτερο. Εξάλλου, οι εκλογές είναι μια νέα αρχή. Αλλά τα προβλήματά μας δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Προσωπικά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

    Σε μια ρεαλιστική προσέγγιση… Οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, οι νησίδες και οι βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον ανήκουν με τις συμφωνίες και που η Τουρκία ονομάζει δικές της και η Ελλάδα δικές της… Τα παρακολουθείτε και εσείς, είναι εύκολο να λυθούν; Απαιτούν 10 μίλια αντί για 6 μίλια. Και πάλι… είναι και το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών“, είπε

    Στη συνέχεια υποστήριξε μεταξύ άλλων “Η απαίτηση για 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από 6 μίλια χωρικά ύδατα, όλοι το βρίσκουν λίγο αστείο, είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, ας πούμε το πιο απλό. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι αν η άλλη πλευρά, η Ελλάδα, θα κάνει βήματα σε αυτά τα θέματα. Ο Μητσοτάκης έλεγε προεκλογικά ‘δεν θα διαπραγματευτούμε παρά μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες’.

    Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι μια λέξη που ειπώθηκε για τις εκλογές, η ελληνική πλευρά το λέει και στις διερευνητικές επαφές. Η ελληνική πλευρά λέει ας συζητήσουμε μόνο ένα θέμα. Εμείς λέμε ότι όσο συνεχίζονται τα άλλα προβλήματα, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε ένταση”.

    Όσον αφορά για τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας, δήλωσε στη συνέχεια: “Εκτός αυτού, υπάρχει και μία διαδικασία εξομάλυνσης. Την ξεκινήσαμε με την Αίγυπτο και βάλαμε τα θεμέλια με τη Συρία. Υπάρχουν πάντα πολλά να κάνουμε στην εξωτερική πολιτική”

    Διαβάστε επίσης:

    Ρωσία: Ουκρανοί μαχητές εισέβαλαν σε έδαφός της



    ΣΧΟΛΙΑ