• Business

    Ο Γιώργος Χουλιαράκης αποκάλυψε, επιτέλους, πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα και αντίμετρα το 2019

    Γιώργος Χουλιαράκης

    Γιώργος Χουλιαράκης


    «Φως» στο ζήτημα του πως θα ισχύσουν τα νέα μέτρα που συμφώνησε η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην σχετική επιτροπή της βουλής, τα νέα μέτρα και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα το 2019, υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά. Ωστόσο, το ποσοστό των θετικών αντίμετρων θα πρέπει να προσαρμοστεί προς τα κάτω, αν διαπιστωθεί πως υπάρχει πρόβλημα με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Αντίθετα, οι νέες διαρθρωτικές αλλαγές, θα εφαρμοστούν ως έχουν.

    Πιο αναλυτικά, ο κ. Χουλιαράκης ξεκαθάρισε πως η νομοθέτηση τόσο των νέων μεταρρυθμίσεων όσο και των αντίμετρων θα γίνει ταυτόχρονα, ενώ και η εφαρμογή τους θα γίνει ταυτόχρονα από το 2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση όμως πως τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που θα έχουν οριστεί (με όσα ισχύουν σήμερα, θα απαιτηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%).

    Ο κ. Χουλιαράκης εξήγησε ότι ο κρίσιμος χρόνος είναι το Φθινόπωρο του 2018. Τότε αναμένονται οι επίσημες προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα της χρονιάς 2019. Εάν οι προβλέψεις συμφωνούν ότι η Ελλάδα πετυχαίνει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τότε το 2019 θα εφαρμοστούν 2% του ΑΕΠ σκληρά μέτρα λιτότητας και ταυτόχρονα 2% του ΑΕΠ διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Εάν όμως διαπιστωθεί ότι το πλεόνασμα είναι μικρότερο τότε τα θετικά μέτρα θα μειωθούν κατ αναλογία. Έτσι, αν το πλεόνασμα είναι 3% τότε θα ληφθούν 2% μέτρα λιτότητας και 1,5% αντίμετρα.

    «Θα υπάρξει ταυτόχρονη νομοθέτηση περιοριστικών και επεκτατικών μέτρων ίσου ύψους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης για να προσθέσει «θα υπάρξει εφαρμογή του συνόλου των 2 κατηγοριών μέτρων ταυτόχρονα και συνολικά από το 2019 υπό την προϋπόθεση ότι τα δημόσια οικονομικά είναι σε τροχιά επίτευξης στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων».

    Σε άλλο σημείο δε υπογράμμισε «Έχει ακουστεί ότι τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν διαπιστωθεί εκ των υστέρων – δηλαδή το 2020 – ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Αυτό είναι λάθος. Επεκτατικά και περιοριστικά μέτρα νομοθετούνται και υλοποιούνται ταυτόχρονα με την προϋπόθεση ότι είμαστε σε τροχιά επίτευξης στόχων» και συμπλήρωσε

    «Ορισμένοι λένε ότι ότι τα θετικά μέτρα θα υλοποιηθούν μόνο αν επιτευχθεί υπέρβαση του στόχου του 3,5%. Λένε δηλαδή πως ακόμα κι αν το Φθινόπωρο του 2018 προβλεφθεί 3,5% πλεόνασμα δεν θα πάρουμε καλά μέτρα. Αυτό είναι λάθος!

    Λένε επίσης πως αν υπάρχει απόκλιση από το στόχο η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μόνο τα περιοριστικά και κανένα επεκτατικό. Κι αυτό είναι λάθος. Το σωστό είναι πως αν προβλέπεται δημοσιονομικό αποτέλεσμα 3% με στόχο 3,5% τότε 1,5% θετικών επεκτατικών μέτρων θα εφαρμοστούν άρα τα θετικά επεκτατικά μέτρα ακόμα και σε αρνητική απόκλιση θα μειωθούν μόνο κατ αναλογία».

    Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η απαίτηση της Γερμανίας «για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για μια δεκαετία».

    Μιλώντας για το «ενδιάμεσο πλαίσιο συμφωνίας» ανέφερε:

    «Γιατί η συμφωνία Αυγούστου 2015 δεν είναι αρκετή για την ολοκλήρωση αξιολόγησης όπως επιδιώκαμε πριν Χριστούγεννα 2016; Αν η διαπραγμάτευση γινόταν μόνο με ευρωπαϊκούς Θεσμούς η αξιολόγηση θα είχε ολοκληρωθεί. Οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 υπερβαίνει το στόχο του 3,5%. Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2018. Για ποιο λόγο υπάρχει ανάγκη ενδιάμεσου πλαισίου συμφωνίας; Για 2 λόγους:

    Το ΔΝΤ δεν συντάσσεται με τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών. Αντίθετα έχει εξωπραγματικές και απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Το ΔΝΤ το φθινόπωρο του 2015 στην δική του έκθεση προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 2,5% και το 2019 στο 3,5% του ΑΕΠ

    Το Μάιο του 2016 η Βουλή ψηφίζει επιπλέον δέσμη δημοσιονομικών μέτρων. Τον Μάιο 2016 το ΔΝΤ αναθεωρεί προβλέψεις του και για το 2018 προβλέπει λιγότερο πλεόνασμα 1,5% και το 2019 προβλέπει 1,5% παρά την νομοθέτηση επιπλέον δέσμης μέτρων.Τι απαντά το ΔΝΤ; Τίποτα καμία εξήγηση και εμμένει στην θέση του.

    Η 2η παράμετρος είναι η εξής: ορισμένες χώρες Γερμανία Ολλανδία εμμένουν στην παρουσία του ΔΝΤ χωρίς το οποίο λένε δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα. Αυτά είναι 2 δεδομένα για κάθε ελληνική κυβέρνηση. Καθήκον μας είναι να πάρουμε κάθε μέτρο για να αποφευχθεί μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση που θα οδηγούσε σε επιστροφή αβεβαιότητας και ταυτόχρονα από την άλλη να αποφευχθεί η καταστροφική υιοθέτηση επιπλέον περιοριστικών μέτρων Αυτό ήταν το δίλημμα που αντιμετωπίσαμε. Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτές τις εναλλακτικές πρέπει να αξιολογηθεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για ενδιάμεσο πλαίσιο συμφωνίας. Με αυτό το κριτήριο πρέπει να εκτιμηθεί».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ε. Τσακαλώτος: Αυτό που συζητάμε είναι μια «προσωρινή συμφωνία» – Πρέπει να δούμε «όλο το πακέτο»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Β. Κικίλιας: «Ο Τσακαλώτος άδειασε το Μαξίμου – Από τα πανηγύρια στην ήττα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους τραπεζίτες: Τι τους ζήτησε ο πρωθυπουργός



    ΣΧΟΛΙΑ