• Ελλάδα

    Με μικρό καλάθι πηγαίνει η Ελλάδα στο EuroWorking Group – Τι περιμένει ο Γ. Χουλιαράκης

    Γιώργος Χουλιαράκης

    O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης


    Μικρό είναι «το καλάθι» που  θα κρατά η ελληνική πλευρά στο EuroWorking Group της Πέμπτης, καθώς η διαπραγμάτευση συνεχίζει να βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο, ύστερα και από τη μη ξεκάθαρη θέση του ΔΝΤ για την παραμονή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Αυτό που περιμένει η ελληνική κυβέρνηση είναι απλά να δει το κλίμα που διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενόψει και του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Η συνέχιση της αξιολόγησης με την άμεση έλευση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Ελλάδα δείχνει να μην είναι, άλλωστε, στα κύρια σχέδιά της, καθώς είναι σαφές πλέον πως έχει επιλέξει να ρίξει όλο το βάρος της (για μια ακόμα φορά) στην πολυπόθητη για αυτή «πολιτική λύση».

    Προφανώς, στο μυαλό της κυβέρνησης βρίσκεται ήδη η σκέψη πως η κρίσιμη ημερομηνία του Μαρτίου, όπου η ΕΚΤ θα πάρει τις αποφάσεις της για το QE απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Παρά τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Τσίπρα προς την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση αποτελεί τον κύριο στόχο της κυβέρνησης, ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές που μιλούν για μη δεσμευτικά χρονικά όρια ως προς το θέμα.

    Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, όπως αποκαλύπτει και το ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, σιγοβράζει μια διαμάχη μεταξύ μιας μερίδας που θεωρεί πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα, ακόμα και με λήψη σκληρών μέτρων και μιας μερίδας που επιθυμεί να δει μια σκληρή στάση της Ελλάδας, πόλεμο με το ΔΝΤ και πολιτική λύση με τους Ευρωπαίους.

    Το ενδιαφέρον είναι πως στην πρώτη ομάδα φαίνεται πως βρίσκεται πλέον και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Έλληνας υπουργός εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κάτι που άλλωστε προτείνει και το ίδιο το ΔΝΤ.

    Το Ταμείο συνεχίζει να θεωρεί πως τα σημερινά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην υπερφορολόγηση, την οποία θεωρεί πως πλήττει την ανάπτυξη, ενώ επιμένει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την επίτευξη των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που επιθυμεί από την Ελλάδα η Ευρώπη για μετά το 2018.

    Όσο για την έτερη επιθυμία του ΔΝΤ, την ελάφρυνση του χρέους, η Γερμανία μέσω του υπουργού Οικονομικών της, Β. Σόιμπλε, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν γίνεται να υπάρχει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός της Ευρωζώνης καθώς «ένα κούρεμα χρέους θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας».

    Στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης η Ελλάδα μοιάζει να παραμένει ακόμα μέσα σε ένα σκοτεινό τούνελ…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κ. Λαγκάρντ: Μπορεί στην Ελλάδα να μην αρέσουν αυτά που λέμε, αλλά είναι η σκληρή αλήθεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: WSJ: «Εμφύλιο πόλεμο» φέρνει στον ΣΥΡΙΖΑ το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ντάνιελ Γκρος: «Καταλυτική για την Ελλάδα η παρέμβαση Τραμπ στη διαμάχη Ευρωζώνης – ΔΝΤ»



    ΣΧΟΛΙΑ