• Οικονομία

    EuroWorking Group: Θέμα έμμεσης μείωσης των προτογενών πλεονασμάτων έθεσε η Ελλάδα

    • NewsRoom


    Την έμμεση μείωση των προτογενών πλεονασμάτων, μέσω της χρήσης των εσόδων απο τα κέρδη  ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις, ένα ποσό που ανέρχεται περίπου στα 1,2 δισ ευρω ετησίως, φαίνεται πως έθεσε η ελληνική πλευρά στα μέλη του EuroWorking Group, κατά τη σύσκεψη της Πέμπτης.

    Όπως ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την ατζέντα του επικείμενου Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, ο νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euroworking Group, ο  επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού,  «πραγματοποίησε μια σύντομη παρουσίαση των σχεδιασμών της νέας κυβέρνησης», ενώ «ανέφερε την ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη των ANFAs και των SMPs για επενδύσεις, κάτι το οποίο επιτρέπεται από το πρόγραμμα».

    Ο αξιωματούχος σημείωσε, ωστόσο, πως η ελληνική πλευρά δεν έθεσε επίσημα αίτημα για άμεση μείωση του στόχου από το 3,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα, ανέφερε ότι «ο εκπρόσωπος της Ελλάδας δεν έθεσε θέμα στόχων (πρωτογενών πλεονασμάτων), αλλά όπως έχω ξαναπεί και θα επαναλάβω, ζήτημα στόχων δεν μπορεί να συζητηθεί καθώς είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, η κυβέρνηση έχει τώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει την πολιτική της».

    Σημειώνεται ότι πληροφορίες από την ελληνική πλευρά  έκαναν λόγο για μια καλή ανταπόκριση στην παρουσίαση των ελληνικών θέσεων.

    Επίσης, ο αξιωματούχος επισήμανε ότι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας ανέφερε και «την πρόθεση της κυβέρνησης για αποπληρωμή του ΔΝΤ και η αποδοχή από τα άλλα μέλη ήταν από ουδέτερη ως θετική, καθώς αυτή ήταν και η πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης”. Πρόσθεσε ότι “τώρα πλέον αναμένουμε τη επίσημη επιστολή και θα το εξετάσουμε».

    Σημείωσε παράλληλα ότι στo Eurogroup, το πρώτο στο οποίο θα συμμετάσχει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα γίνει, ως είθισται, μια παρουσίαση των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομική πολιτική.



    ΣΧΟΛΙΑ