• Πολιτική

    Ειρήνη Αγαπηδάκη: Μπράβο…στον Δήμο Αγρινίου που είπε όχι στην πολυεθνική H&M

    • Contributor
    Ειρήνη Αγαπηδάκη

    Ειρήνη Αγαπηδάκη. Αρθρογράφος


    Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί γιατί το κόστος ζωής δεν ακολουθεί τους μισθούς στην Ελλάδα;Γιατί οι Εσθονοί ενώ βγάζουν λιγότερα από μας εδώ και χρόνια, ζουν καλύτερα; Δε θέλουν λέει οι έμποροι να ανοίξει H&M στο Αγρίνιο, όπως δεν ήθελαν να ανοίξει η ALDI στην Ελλάδα, όπως δεν ήθελαν να μείνει η LIDL, να μην ανοίξει τίποτα, ούτε επαγγέλματα, ούτε ευκαιρίες, τίποτα, τίποτα.

    Να μείνουμε λίγοι, μεταξύ μας, με τους μισθούς και τις συντάξεις στα 400 ευρώ (και πολλά λέω, αυτό είναι το καλό σενάριο), τα μαγαζιά να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, τα τρόφιμα να είναι πανάκριβα αλλά θα έχουμε προστατεύσει την τοπική αγορά, ρε φίλε!

    Να δώσουμε συγχαρητήρια στους εμπόρους που νομίζουν ότι αν πουλάς μια μπλούζα τριάντα ευρώ και δεν ανοίξει το H&M που την έχει 5 ευρώ, ο καταναλωτής θα βρει μαγικά λεφτά και θα έρθει να την αγοράσει. Μιλάμε για κατόρθωμα, πώς δεν το έχει σκεφτεί κανένας άλλος;

    Όσο μικραίνει η πίτα των εισοδημάτων και βαθαίνει η κρίση, η μια ομάδα θα προσπαθεί να εξοντώσει την άλλη για να επιβιώσει. Το ζούμε αυτές τις μέρες με την ΕΡΤ, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στο μετρό, τον ηλεκτρικό, το τραμ.

    Υπάρχει και άλλη λύση παιδιά: να ανοίξει η αγορά, τα επαγγέλματα, να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, να δημιουργηθούν δουλειές, να αυξηθούν τα εισοδήματα, να μπορεί αυτός που θέλει τη μπλούζα των πέντε ευρώ να την αγοράσει και να βρίσκει κι εκείνος που ζητά την ποιότητα των 50 ευρώ να την έχει.

    Αλλά να μου πουλάς τη μπλούζα του κινέζικου 30 ευρώ και να μη θες να ανοίξει στην πόλη σου H&M για να με αναγκάσεις να ψωνίσω από το μαγαζί σου, δεν είναι απλά συνταγή καταστροφής, είναι μια αγορά πιο κλειστή κι από τάφο.

    Χτες, στις 19:30 στην Πανεπιστημίου, μέτρησα τρία λεπτά για να δω αυτοκίνητο να περνάει. Τόσο “νέκρα” ήταν, Τρίτη, με ανοιχτά τα μαγαζιά, που αναρωτήθηκα αν έχει κάποια πορεία και δεν το γνώριζα.

    Αυτό είναι το όραμα των συντεχνιών για τη χώρα: ένας τάφος που θα μπορούν να ελέγχουν ποιος πάει κάθε Σάββατο και ανάβει τα καντήλια.

    Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου

    Κατά πλειοψηφία αρνήθηκε το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου να εγκρίνει τη χορήγηση άδειας ίδρυσης καταστήματος στην αλυσίδα H&M.

    Συγκεκριμένα, συζητήθηκε πρώτο, αν και ορισμένο ως 25ο στην ημερήσια διάταξη , το θέμα με τίτλο «Χορήγηση άδειας ίδρυσης καταστήματος λιανικού εμπορίου άνω των 1.500 τ.μ., στην εταιρεία με την επωνυμία Η&Μ HENNES & MAURITZ Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ειδών Ενδύσεως & Υποδήσεως » και με εισηγητή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Μελιάδη.

    Επιγραμματικά να αναφέρουμε πως η σουηδική πολυεθνική εταιρεία ειδών ένδυσης- υπόδησης προγραμματίζει να λειτουργήσει κατάστημα σε υφιστάμενο κτίριο επί της οδού Παπαστράτου 2, γεγονός που προκαλεί τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου του Αγρινίου, οι οποίες εκφράστηκαν από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Π.Μπεσίνη που έλαβε το λόγο στη συνεδρίαση.

    Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μελιάδης προέβη σε θετική εισήγηση δεσμευόμενος από το γράμμα του Νόμου αν και υπογράμμισε πως κατανοεί τις θέσεις των εμπόρων της πόλης.

    Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη , για την ίδρυση καταστημάτων λιανικού εμπορίου, απαιτείται άδεια, εφόσον η συνολική επιφάνεια του εμπορικού καταστήματος είναι άνω των 1.500 τ.μ., σε δήμους με πληθυσμό από20.000 μέχρι 100.000 κατοίκους, εφόσον το κατάστημα βρίσκεται μέχρι 20 χιλιόμετρα από το κέντρο των δήμων. Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση με πλήρη φάκελο στην αρμόδια υπηρεσία ο οποίος περιλαμβάνει τοπογραφικά διαγράμματα, κατόψεις, οικοδομικές άδειες και τεχνική έκθεση της. Στη συνεδρίαση μίλησε και εκπρόσωπος της εταιρίας τονίζοντας πως ότι τηρούνται οι νόμιμοι όροι.

    Οι επικεφαλής παρατάξεων Δ. Τραπεζιώτης (Ανατροπή Τώρα), Τ.Παπανικολάου (Λαϊκή Συσπείρωση) και Στ. Μερμίγκης (Ανυπότακτο Αγρίνιο) εξέφρασαν απόψεις παρόμοιες με αυτές του Εμπορικού Συλλόγου και κατά της λειτουργίας πολυκαταστήματων .

    Κατά συνέπεια η αντιπολίτευση ψήφισε αρνητικά όπως όμως και κάποιοι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί η χορήγηση άδειας.

    Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η εξέλιξη αυτή βάζει «φρένο» στο στόχο της εταιρείας καθώς αναμένεται να λάβει την άδεια όπως προβλέπεται από το νόμο.



    ΣΧΟΛΙΑ