• Business

    Πλαστική σακούλα και σούπερ μάρκετ: Τι προβληματίζει τις αλυσίδες–Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα


    Σε εγρήγορση βρίσκονται τα μεγάλα σούπερ μάρκετ ενόψει της πρώτης μέρας εφαρμογής του νέου μέτρου για την πλαστική σακούλα.  Στελέχη του λιανεμπορίου δεν κρύβουν την αγωνία τους για τον τρόπο που θα αντιδράσουν οι καταναλωτές στη νέα χρέωση, η οποία παρότι μικρή δεν παύει να αποτελεί ένα επιπλέον βάρος στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

    «Είναι κάτι καινούριο για όλους και περιμένουμε να δούμε τη συμπεριφορά των καταναλωτών και πόσο έτοιμοι είναι να εγκαταλείψουν την πλαστική σακούλα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Σε γενικές γραμμές θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, με δεδομένο μάλιστα πως υπάρχουν ήδη κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις που χρεώνουν τις πλαστικές σακούλες (ΙΚΕΑ και Lidl).

    Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο είναι η εξοικείωση του καταναλωτή με τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Από το ποσοστό των νοικοκυριών που θα βάλουν στην καθημερινότητά τους αυτές τις τσάντες θα κριθεί και η επιτυχία του μέτρου που στόχο έχει την προστασία του περιβάλλοντος.

    Οι αλυσίδες στην πλειονότητά τους έχουν προετοιμαστεί για την νέα εποχή, διαθέτοντας μια μεγάλη γκάμα σε τσάντες πολλαπλών χρήσεων, σε τιμές που κυμαίνονται από 0,40 ευρώ έως 1,20 ευρώ ανάλογα με την χωρητικότητά τους.

    Υπενθυμίζεται ότι από χθες, 1η Ιανουαρίου του 2018, η κάθε πλαστική σακούλα που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για τις αγορές τους κυρίως από τα σούπερ μάρκετ κοστίζει τέσσερα λεπτά, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής προσπάθειας για δραστική μείωση της χρήση της.

    Σήμερα, ο αριθμός τους στην Ελλάδα υπερβαίνει τις 400 ανά κάτοικο ετησίως και ο στόχος βάση ευρωπαϊκής οδηγίας είναι να μειωθούν στις 90 ανά κάτοικο έως το 2020 και τις 40 έως το τέλος του 2025.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ ο Έλληνας παίρνει κατά Μ.Ο. 3,9 σακούλες ανά επίσκεψη στο Σουπερμάρκετ. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε περίπου 270 πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν μόνο από το σουπερμάρκετ ή 2,9 δισ. σακούλες ανά έτος συνολικά στη χώρα ανά έτος.

    Συνολικά οι πλαστικές σακούλες για το σύνολο του λιανεμπορίου (οργανωμένο λιανεμπόριο, μικρή λιανική και την εστίαση) ανά έτος στη χώρα ξεπερνούν 4,5 δισεκατομμύρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 400 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος το 2016, επίδοση που φέρνει την Ελλάδα στην 1η θέση σε κατανάλωση, υπερδιπλάσια από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο των 175 τεμαχίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιορτές τέλος για την κυβέρνηση: Ραντεβού στη Βουλή για τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος μνημονίων το 2018; «Τα ρίσκα παραμένουν» προειδοποιούν οι ειδικοί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιες μετοχές θα κρίνουν το 2018. Τι θα κρίνει το ράλι στις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ