• Πολιτική

    Πηγές ΥΠΕΞ: Η ΕΕ πρέπει να είναι επιφυλακτική στην «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας

    • NewsRoom


    Πριν από λίγη ώρα ξεκίνησε η συζήτηση για την Τουρκία στο πλαίσο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι συνομιλίες διεξήχθησαν βάσει των εξελίξεων στο ελληνοτουρκικό μέτωπο.

    Οι πηγές τόνισαν ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας όπως η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

    Κατά τη συζήτηση, ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

    Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι “δεν είναι δογματικοί” ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών.

    Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η “νέα” προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: την απειλή των κυρώσεων, την οικονομική κατάσταση στη χώρα και την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

    Η ελληνική πλευρά τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνομιλίες Μπορέλ-Τσαβούσογλου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

    61ος γύρος διερευνητικών επαφών: Η Ελλάδα σε συνομιλίες με την Τουρκία καλή τη πίστει, αλλά με μηδενική αφέλεια

    Μητσοτάκης: «Ιστορική η συμφωνία για τα 18 Rafale» – Το μήνυμα προς την Τουρκία



    ΣΧΟΛΙΑ