• Πολιτική

    ΠΓΔΜ: Φυλάκιση 2 ετών στον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι


    Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, για την αγορά πολυτελούς αυτοκινήτου το 2012.

    Όπως μεταδίδει η σλαβομακεδονική υπηρεσία της DW, οι εισαγγελείς είχαν ξεκινήσει έρευνα τον Ιανουάριο του 2017 σχετικά με την αγορά μιας Mercedes, αντλώντας στοιχεία από την υπόθεση με τις υποκλοπές που είχαν έρθει στην κατοχή τους από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ.

    Το πολυτελές αυτοκίνητο αγοράστηκε το 2012 και υπολογίζεται ότι κόστισε 600.000 ευρώ, ποσό δυσθεώρητο για τη φτωχή χώρα. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΠΓΔΜ εκείνο το έτος ήταν 3.680 ευρώ, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Στην υπόθεση εμπλέκονται τρεις πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για κατάχρηση εξουσίας το 2012 όταν παραβίασαν τις τυπικές διαδικασίες αγοράζοντας το αυτοκίνητο για λογαριασμό του Γκρουέφσκι.

    Η τότε υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκουλόσκα βρίσκεται επίσης μεταξύ των κατηγορουμένων όμως η υπόθεσή της διαχωρίστηκε από αυτήν του Γκρουέφσκι.

    Οι εισαγγελείς έκριναν ότι σε σχετικό διαγωνισμό ευνοήθηκε συγκεκριμένος κατασκευαστής ενώ άλλες εταιρείες δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν.

    Ο κ. Γκρουέφσκι, που κυβέρνησε μεταξύ 2006 και 2016, διώκεται για τέσσερις ακόμα υποθέσεις, με τις κατηγορίες της διαφθοράς, της νοθείας και της κατάχρησης εξουσίας, μεταξύ άλλων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΓΔΜ: Ο εκλεκτός του Γκρουέφσκι, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, και επίσημα στην ηγεσία του VMRO-DPMNE

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΓΔΜ: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τoν εθνικιστή πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ζόραν Ζάεφ: Το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» ενισχύει την ταυτότητά μας



    ΣΧΟΛΙΑ