• Πολιτική

    Πελώνη: Στόχος να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης με την Τουρκία – Προσβλέπουμε σε συχνές επαφές

    • NewsRoom

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη (ΑΠΕ)


    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Σημείωσε ότι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση της θετικής ατζέντας, ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού -προσφυγικού ζητήματος.

    Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, η επιστροφή στην Τουρκία 1.450 ατόμων που δεν εγκρίθηκε η αίτηση ασύλου, θα είχε θετικό αντίκτυπο και στην ΕΕ.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης -τόνισε η κ. Πελώνη- επανέλαβε ότι η λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι επί της αρχής απορριπτέα, ενώ αντιβαίνει τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσο και στο κοινοτικό κεκτημένο.

    «Οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, παρά τη θετική διάθεση που διαπιστώθηκε. Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων» σημείωσε η κ. Πελώνη.

    Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόκληση προς τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Τουρκία.

    Ερωτηθείσα εάν τελικά η νέα σύσταση για το εμβόλιο της AStraZeneca είναι «ξεστοκάρισμα», η κ. Πελώνη είπε: Εξακολουθούμε να θεωρούμε τη φρασεολογία του κ. Τσίπρα περί ξεστοκαρίσματος προσβλητική. Να μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα, πώς ήμασταν πριν από δύο μήνες και πώς είμαστε σήμερα. H κ. Θεοδωρίδου εξήγησε το επιστημονικό σκεπτικό πίσω από τη σύσταση για τους κάτω των 60 και το εμβόλιο της AstraZeneca».

    Διαβάστε ακόμη:

    Φίλης κατά Κεραμέως: Η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει εξαίρεση από την αυριανή απεργία – Οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά

    Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν: Σε νέα φάση εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ