• Πολιτική

    Παρέμβαση εισαγγελέα για την απόδραση με “βραχιολάκι”

    escape


    Εισαγγελέας θα αναζητήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για την πρώτη απόδραση κρατούμενου με «βραχιολάκι». Δύο 24ωρα μετά την εξαφάνιση της 43χρονης κατηγορουμένης στην υπόθεση της Energa – Hellas Power, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Αντ. Λιώγας έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες η γυναίκα κατάφερε να εξαφανιστεί μέσα σε λίγα λεπτά αφότου έκοψε το «βραχιολάκι» με το οποίο βρισκόταν σε ηλεκτρονική επιτήρηση.

    Η έρευνα, που θα διενεργήσει ο εισαγγελέας εφετών και πρώην οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, στρέφεται προς πάσα κατεύθυνση. Θα αναζητηθούν δηλαδή ενδεχόμενες παραλείψεις της εταιρίας που έχει αναλάβει την ηλεκτρονική επιτήρηση και κυρίως, θα ερευνηθεί εάν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές κινήθηκαν άμεσα για να αποτρέψουν την «απόδραση» όταν έλαβαν το σχετικό σήμα από την εταιρία.

    Η 43χρονη, γραμματέας του βασικού κατηγορουμένου – εκπροσώπου της, με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, αποφυλακίστηκε πριν από 6 μήνες και βρισκόταν σε κατ’οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική παρακολούθηση. Το περασμένο Σάββατο η γυναίκα βγήκε από το σπίτι της, λίγα λεπτά μετά έβγαλε το «βραχιολάκι» και έκτοτε τα ίχνη της χάθηκαν.

    Αλλαγές στο θεσμό της ηλεκτρονικής επιτήρησης μελετά πλέον το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε ανακοίνωση του αναφέρει:
    «Η επιτηρούμενη, υπόδικη για οικονομικά εγκλήματα, απομακρύνθηκε από το σπίτι της και στη συνέχεια έσπασε και πέταξε τη φορητή συσκευή ηλεκτρονικής επιτήρησης. Ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές και η αναζήτησή της συνεχίζεται. Το περιστατικό εξετάζεται λεπτομερώς προκειμένου να διαπι­στωθούν τυχόν αστοχίες και να γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις. Η ηλεκτρονική επιτήρηση,σε κατ’ οίκον περιορισμό ή εκπαιδευτική άδεια, έχει συνολικά εφαρμοστεί σε έντεκα (11) άτομα, χωρίς καμιά παραβίαση των όρων της μέχρι προχθές. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο στηρίζεται στη διαρκή παρακολούθηση αλλά και την εμπιστοσύνη των επιτηρουμένων. Τα εναλλακτικά μέτρα της κράτησης, που υιοθετούνται διεθνώς ως προτεραιότητα της αντεγκληματικής πολιτικής, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται απαρεγκλίτως.»

    Νωρίτερα εξέδωσε ανακοίνωση και η εταιρία που έχει αναλάβει την εγκατάσταση και παρακολούθηση του συστήματος.
    «Η G4S έλαβε άμεσα στις 18:58:08 σήμα παραβίασης των κατ’ οίκον περιοριστικών όρων από άτομο επιτηρούμενο με το ηλεκτρονικό «βραχιόλι». Η εταιρεία ενημέρωσε άμεσα και σύμφωνα με τις διαδικασίες όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και συνέχισε να παρέχει διαρκή ενημέρωση σε αυτές για τη θέση και την πορεία του επιτηρουμένου ατόμου μέχρι της στιγμής που έλαβε σήμα αποκοπής του ιμάντα του «βραχιολιού», το οποίο και εντόπισε και περισυνέλλεξε στη συνέχεια. Επισημαίνεται ότι η εταιρεία, ως τεχνολογικός πάροχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι υπεύθυνη για την εγκατάσταση και καλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια και για την τήρηση της εφαρμογής των περιοριστικών όρων, που έχουν ορίσει οι δικαστικές αρχές. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβίασης, η εταιρεία ενημερώνει τις αρχές για να επιληφθούν και σε καμία περίπτωση ο ρόλος της δεν εκτείνεται σε καταστολή, περιορισμό ή καταδίωξη του επιτηρουμένου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΧΣ: Τρία θέματα στην ατζέντα – Σε πρώτο πλάνο η Εθνική Τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ