• Πολιτική

    Παραλήρημα Παπαγγελόπουλου στην Προανακριτική: Ο Ελ Σιντ, ο Ρήγας Φεραίος, οι Ναζί και οι βόλτες στις ταβέρνες με τον Φιλιππάκη

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης


    Με ευφυολογήματα και ιστορίες που ξεκινούσαν από την εποχή του Ελ Σιντ και την περίοδο του Ρήγα Φεραίου  και έφταναν μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την περίοδο της δικτατορίας, αλλά χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης,  ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της κατάθεσης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην Προανακριτική Επιτροπή.

    Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ παρομοίασε τον εαυτό του με τον Ελ Σιντ, υποστηρίζοντας μάλιστα πως τόσο ο ίδιος όσο και ο συνήγορος του Δημήτρης Τσοβόλας κινδυνεύουν από… την κούραση και το ξενύχτι. Μάλιστα γυρνώντας προς την επιτροπή ανέφερε πως κινδυνεύει η υγεία του και πως «δεσμεύει» τους κληρονόμους του να στραφούν κατά των μελών της Προανακριτικής σε περίπτωση που εξοντωθεί από την κούραση!

    «Υπάρχει μια ταινία που ένας αρχηγός Αράβων σκοτώθηκε και παρόλα αυτά, τον έβαλαν πάνω σε ένα άλογο και τον πήγαν στη μάχη. Έτσι θα έρθω κι εγώ εδώ να καταθέσω, σαν τον Ελ Σιντ. Όλα αυτά τα λέω γιατί ξενυχτώ για να διαβάσω. Ο κ. Τσοβόλας είναι πιο ακμαίος από εμένα αλλά έτσι όπως πάτε θα μας εξοντώνετε και τους δύο. Θα είμαι σαφής και λιτός. Θέλω, όμως, να πω ότι επειδή ξενυχτώ για να διαβάσω όλα αυτά τα έγγραφα και επειδή είμαι μιας προχωρημένης ηλικίας πρέπει να δεσμεύσω τους κληρονόμους, αν μου συμβεί κάτι λόγω αυτής της ταλαιπωρίας, να στραφούν εναντίον αυτής της Επιτροπής. Ακούγεται ως ευφυολόγημα αυτό αλλά έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Οι ρυθμοί για την ανάγνωση του υλικού είναι εξαντλητικοί. Για οποιοδήποτε, αλλά και ιδίως για μένα λόγω υγείας και ηλικίας.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπαγγελόπουλος στράφηκε κατά της  Ελένης Ράικου και της Γεωργίας Τσατάνη, με νέα ευφυολογήματα. «Οι κατήγοροί μου έχουν διαπράξει δύο αδικήματα. Εκείνο της ζωοκλοπής, γιατί Ράικου, Τσατάνη και λοιποί τους έχουν πιάσει με τη γίδα στην πλάτη και εκείνο της μόλυνσης του περιβάλλοντος, τόσες βρομιές και ακαθαρσίες λένε εναντίον μου».

    Αίσθηση προκάλεσε και ο διάλογός του με τον Ιωάννη Μπούγα με τις ιστορίες για τους Ναζί και το δημοψήφισμα της Χούντας, με αφορμή «την πίεση κάποιων να ολοκληρωθούν γρήγορα οι εργασίες της προανακριτικής», όπως ανέφερε:

    Δ. Παπαγγελόπουλος: «Θυμήθηκα χθες μια ιστορία με αφορμή ένα άρθρο. Στις 21 Αυγούστους 1941 δολοφονήθηκε απο κάποιον άγνωστο ένας Γερμανός αξιωματικός. Οι Γερμανοί απαίτησαν να θανατωθούν έξι αναρχικοί που είχαν κατηγορηθεί για πλημμελήματα αλλιώς θα εκτελούσαν 50 ομήρους. Πράγματι οι Γάλλοι στρατολόγησαν δικαστές, μετέτρεψαν τις κατηγορίες για τους έξι σε κακουργήματα και θανάτωσαν, εντός της ναζιστικής προθεσμίας, τους τρεις υπακούοντας στις εντολές των ΝΑΖΙ. Ακόμη και οι δωσίλογοι Γάλλοι δεν υπάκουσαν στο σύνολο των ναζιστικών απαιτήσεων. Αυτή η ιστορία είναι εντελώς συμπτωματική αλλά την αναφέρω γιατί κάποιοι πιέζουν να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας».

    Ι. Μπούγας: «Η Επιτροπή το έχει αποφασίσει αυτό. Τι είναι αυτά που λέτε;»

    Δ. Παπαγγελόπουλος: «Όχι, δεν εννοώ την Βουλή. Και από την ναζιστική κατοχή έφτασε στην χούντα για να συγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του. Θυμάμαι τα δημοψηφίσματα επί Χούντας. Στην Αθήνα, ο χωροφύλακας ήταν έξω από την αίθουσα και κοίταζε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Χωροφύλακα όμως πάνω από την κάλπη δεν είδα! Είδα όμως τον «χωροφύλακα», σχεδόν πάνω από την κάλπη (δείχνει Γκεγκέρογλου). Ένα λάθος έκανε ο άνθρωπος που έριξε την ψήφο χωρίς φάκελο. Αλλά δεν ήταν ότι φοβόσασταν μην πάει χαμένη η ψήφος. Απλά αυτή είναι η νοοτροπία σας. Ανοίξατε την κάλπη και παραβιάζατε την μυστικότητα. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί, σε ποια ευρωπαϊκά όργανα θα σταθούν όλα αυτά;  «Δεν θα μας δει κανείς», ακούστηκε να λέει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κ. Αρβανιτίδης. «Δεν θα το καταλάβει κανείς», παραδέχεται την παρανομία!»

    Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγόρησε τους βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ότι «στραγγαλίζουν την αλήθεια» και ότι «παρανόμως έλαβαν κατάθεση από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή», δεδομένου ότι προσήλθε ως μάρτυρας για υπόθεση άσχετη με αυτή που είχε εντολή από την Ολομέλεια η επιτροπή να ερευνήσει.

    «Όλη η κατάθεση Μιωνή στηρίζεται στο αφήγημα ότι η “σκευωρία” Λαγκάρντ ήταν πρόβα για τη “σκευωρία” Novartis». «Ούτε τον κ. Τσίπρα δεν γνώριζα καν. Και λέει ότι έστησα τη σκευωρία και το ταξίδι στο Παρίσι», τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος για όσα ισχυρίζεται ο επιχειρηματίας και επέμεινε ότι πρέπει να κληθούν οι εισαγγελικοί λειτουργοί κ.κ. Καλούδης και Ζαγοραίος, διαφορετικά η επιτροπή δείχνει ότι φοβάται την αλήθεια.

    «Σε αυτή την αίθουσα που βρισκόμαστε σήμερα ήταν η έκθεση του Ρήγα. Είναι συμβολικό. Όπως ο πασάς στραγγάλισε τον Ρήγα, εσείς θέλετε να στραγγαλίσετε την αλήθεια. Αλλά ο Θούριος της αλήθειας θα μείνει. Διάβασα τις διαρροές που κάνατε στον Τύπο. Όταν αναφέρομαι σε Νυρεμβέργη και σε ναζισμό, αισθάνονται στη ΝΔ ότι τους απειλώ; Έχουν τη μύγα και μυγιάζονται”, δήλωσε, σύμφωνα με τις πηγές ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή ο κ. Παπαγγελόπουλος.

    Σε ό,τι αφορά την κατηγορία για σύσταση συμμορίας ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Η πόρτα του γραφείου μου ήταν πάντοτε ανοικτή. Ούτε αστυνομικοί ούτε τίποτε. Το γραφείο μου ήταν μπάτε σκύλοι αλέστε. Κι ακόμη εγώ με τον Φιλιππάκη έτρωγα σε ταβέρνες. Οι συμμορίτες τρώνε ή σε γιάφκες ή σε σπηλιές».

    Επίθεση σε Πλεύρη και Μαρκόπουλο

    Πηγή της Ν.Δ. αναφέρει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος απευθύνθηκε στους βουλευτές Θανάση Πλεύρη και Δημήτρη Μαρκόπουλο, λέγοντάς τους ότι «έχουν εκτεθεί» διότι «στηρίζουν, άθελά τους, όπως ελπίζω, την πραγματική συμμορία».

    Από την άλλη, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν την εξής εκδοχή για τον τρόπο που απευθύνθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος στους βουλευτές της Ν.Δ.: «Είναι απειλή αν πω ότι θα στραφώ εναντίον οποιουδήποτε υπευθύνου για ποινικές και αστικές ευθύνες του; Κύριε Μαρκόπουλε, αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας. Είναι απειλή η επίκληση των δικαιωμάτων μου και των έννομων συνεπειών αυτών που δεν τηρούν τον νόμο; Αυτό είναι απειλή; Επικαλούμαι τα δικαιώματά μου». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επέμεινε αναφορικά με διαρροές που έγιναν από τη Ν.Δ. και έκαναν λόγο για απειλές σε βάρος βουλευτών: «Διαπίστωσα μια προφανή σπουδή να εμφανιστεί ότι σας απείλησα. Μήπως έγινε αυτό επειδή αντιλαμβάνεστε τις συνεχείς καταστρατηγήσεις του νόμου και των δικαιωμάτων μου; Μήπως ανησυχείτε; Μήπως απειλείστε από τις συνέπειες των πράξεών σας;».

    Αναφορικά με την εν εξελίξει εισαγωγική κατάθεση του κ. Παπαγγελόπουλου, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν και προσωπική αναφορά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στον εισηγητή της Ν.Δ. Θανάση Πλεύρη, την οποία αποδίδουν ως εξής: «Ο κ. Πλεύρης είναι δικηγόρος του μηνυτή μου (Σαμαρά) και δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί. Ξέρετε ότι δεν μπορείτε να με καταδικάσετε αλλά μόνο να με παραπέμψετε στη Δικαιοσύνη, γιατί έτσι νομίζετε ότι θα ξεπλένετε τα σκάνδαλά σας; Η εγκληματική συμμορία που προσπαθεί να συγκαλύψει τα σκάνδαλα προσπαθεί να φιμώσει ουσιώδεις μάρτυρες. Φιμώνετε τον Τύπο και τους δημοσιογράφους, φιμώνετε την αλήθεια» είπε και πρόσθεσε πως «το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν απαγόρευσε να καταθέσουν ως μάρτυρες τα μη πολιτικά πρόσωπα».

    Δ. Τσοβολας: Επιμένουμε στην κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τον Αντώνη Σαμαρά

    Ο συνήγορός του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, ανέφερε ότι επιμένει στην ακυρότητα της κλήσης του πελάτη του αλλά και στην κατά αντιπαράσταση εξέταση του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου με τον Αντώνη Σαμαρά και στην κλήτευση βασικών κατά την άποψή του μαρτύρων.

    «Επιμένουμε στην κλήτευση βασικών μαρτύρων όπως οι εισαγγελείς Ζαγοραίος και Καλούδης οι οποίοι είναι ουσιώδεις μάρτυρες. Και επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να κληθεί και ο μηνυτής μας, ο κ. Σαμαράς. Και για κατ’ αντιπαραστάση εξέταση. Επίσης να κληθούν Παπαδάκου και Φιλιππάκης. Θα ξεχάσουμε τα νομικά εδώ μέσα. Ποια διάταξη προβλέπει ότι δεν μπορούν να κληθούν ως μάρτυρες; Η εξέταση του μάρτυρα δεν είναι ανακριτική πράξη»

    ΝΔ – ΚΙΝΑΛ: Ανούσιος βερμπαλισμός και παραλήρημα

    Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας σχολίασαν με αιχμηρό τρόπο την σημερινή παρουσία του κυρίου Παπαγγελόπουλος στη Βουλή.

    Κύκλοι της ΝΔ: «Ο Παπαγγελόπουλος επειδή δεν έχει να πει τίποτα, αναμασά τις ακυρότητες. Μιλά επί ώρες δίχως να μπει στην ουσία κι εκτοξεύει άμεσες κι έμμεσες απειλές κατά πάντων δίχως όμως στοιχεία. Άσφαιρη η πρώτη ημέρα και χαμένη σε έναν ανούσιο βερμπαλισμό».

    Πρόσθεταν δε πως «ακόμα ο ίδιος καταρρίπτει το μύθο του… καραμανλικού και νεοδημοκράτη λέγοντας: «Εγώ δεν ήμουν άνθρωπος του Καραμανλή. Ήμουν άνθρωπος της πατρίδας. Δεν ήμουν Νέα Δημοκρατία εγώ».

    Από την πλευρά του κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής ανέφεραν: «Κατανόηση για έναν πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι όταν παραληρεί, γιατί εξετάζεται ως ύποπτος για κακουργήματα και πλημμελήματα. Καμία κατανόηση όμως όταν απειλεί. Κατάντια!»



    ΣΧΟΛΙΑ