Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα προχωρά απρόσκοπτα με την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων, παρά τις εξωτερικές αντιδράσεις.

Σχολιάζοντας τη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης που αμφισβητεί τη θαλάσσια οριοθέτηση νοτίως της Κρήτης, τόνισε ότι η χώρα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, απορρίπτοντας τις αντιδράσεις που στηρίζονται –όπως είπε– σε άκυρες συμφωνίες. «Οι αντιδράσεις βασίζονται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες και απορρίπτονται. Θα υπάρξει απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών στον ΟΗΕ», προανήγγειλε ο Σταύρος Παπασταύρου.

1

Αναφερόμενος στον χάρτη που παρουσίασε η λιβυκή πλευρά, επισήμανε ότι ακόμη και στο επίσημο ενεργειακό διαγωνιστικό πλαίσιο της Λιβύης, τα θαλάσσια «οικόπεδα» σέβονται τη μέση γραμμή, υποδηλώνοντας πως η ίδια η χώρα δεν θέλει να τεθεί εκτός της παγκόσμιας αγοράς υδρογονανθράκων, παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες.

«Ακόμα και σήμερα, στον επίσημο διαγωνισμό του λιβυκού Οργανισμού Πετρελαίου, τα οικόπεδα σέβονται τη μέση γραμμή. Η Λιβύη δεν θέλει να διακινδυνεύσει την επανένταξή της στην παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν πλήρη εικόνα του πού επενδύουν και δεν επηρεάζονται από περιστασιακές εντάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται και η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Ενέργειας στην Αθήνα τον Νοέμβριο, ως ένδειξη του διαρκούς διεθνούς ενδιαφέροντος για την ελληνική ενεργειακή αγορά.

Όσον αφορά τις καθυστερήσεις στους θαλάσσιους χωροταξικούς χάρτες, ο κ. Παπασταύρου απάντησε σε σχετικό δημοσίευμα τονίζοντας πως δεν υπήρξε καμία επίπληξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά μόνο παρατήρηση ότι ως τον Απρίλιο υπήρχε υστέρηση. «Δεν υπάρχει κόκκινη κάρτα. Υπάρχει παρατήρηση ότι μέχρι τον Απρίλιο δεν είχε γίνει τίποτα. Πλέον έχουν ολοκληρωθεί τα τρία από τα τέσσερα απαραίτητα στάδια» και απομένει μόνο η κατάρτιση των τελικών πλαισίων, διαδικασία που απαιτεί ειδικές μελέτες και χρόνο, ανέφερε ο Σταύρος Παπασταύρου.

Σχετικά με την πράσινη μετάβαση, ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι εντός του καλοκαιριού θα παρουσιαστεί το σχέδιο για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, την οποία χαρακτήρισε αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής ταυτότητας.

Στο πεδίο της ενέργειας, ανέφερε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση κυβερνήσεων και θεσμικών φορέων της ΕΕ για το ζήτημα του κόστους ρεύματος, με στόχο τη μείωση της ανισότητας τιμών μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και του βορρά.

«Καταγράφηκε η ανισότητα τιμών μεταξύ Νοτιοανατολικής και Βόρειας Ευρώπης. Πλέον υπάρχει ελπίδα ότι θα υπάρξει σύγκλιση. Στην πράξη, η αφετηριακή τιμή μπορεί να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε.

Ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε και στην πορεία των πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση 245 τοπικών πολεοδομικών σχεδίων εντός του 2025, τα οποία θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.

Υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα η Ελλάδα αποκτά ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό, βάζοντας τέλος σε δεκαετίες ασάφειας. Εξήγγειλε επίσης μελλοντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίζουν ζητήματα αυθαιρέτων και ιδιοκτησιών, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια δικαίου για τους πολίτες.

Τέλος, αναφορικά με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ για το 2040, υποστήριξε πως η Ελλάδα επιδιώκει την πράσινη μετάβαση με ρεαλισμό, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι κανένας πολίτης ή κοινωνική ομάδα δεν θα μείνει πίσω στην πορεία προς μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Διαβάστε επίσης 

Πόλεμος Φλωρίδη με δικαστές και δικηγόρους – Πού διαφωνούν

Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης–Αττικής: Νέο τεχνικό ορόσημο με μεταφορά ισχύος 500 MW

EE: Αναζητά νέες συμμαχίες ενόψει των δασμών Τραμπ – Επαφές με χώρες της Ασίας