Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να εντείνει τη συνεργασία της με άλλες χώρες που πλήττονται από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, μετά από μια σειρά νέων απειλών προς το μπλοκ και άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Οι επαφές με χώρες όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία έρχονται καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ παραμένουν στάσιμες, με συνεχιζόμενες διαφωνίες σε θέματα όπως τα αυτοκίνητα και οι δασμοί στα γεωργικά προϊόντα.

1

EU, Canada Are Biggest Buyers From the US | Goods and services trade with the United States in 2024
Η ΕΕ και ο Καναδάς είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές από τις ΗΠΑ

«Χρειάζεται να διερευνήσουμε πόσο μακριά και πόσο βαθιά μπορούμε να προχωρήσουμε στην περιοχή του Ειρηνικού με άλλες χώρες», δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Τερέσα Ριμπέρα στο Bloomberg TV τη Δευτέρα από το Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη για συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους με επίκεντρο το κλίμα.

«Για παράδειγμα, οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ινδία είναι ιδιαίτερα σημαντικές», σημείωσε, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τη χώρα της Νότιας Ασίας, που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του έτους.

Το μπλοκ θα παρατείνει την αναστολή των εμπορικών αντιμέτρων κατά των ΗΠΑ έως την 1η Αυγούστου

Στο μεταξύ, την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι το μπλοκ θα παρατείνει την αναστολή των εμπορικών αντιμέτρων κατά των ΗΠΑ έως την 1η Αυγούστου, ώστε να δοθεί χρόνος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Τα μέτρα αυτά είχαν υιοθετηθεί ως απάντηση στους δασμούς που είχε επιβάλει παλαιότερα ο Τραμπ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, πριν ανασταλούν για πρώτη φορά, και επρόκειτο να επανέλθουν σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Η τρέχουσα λίστα με αντίμετρα αφορά αμερικανικά προϊόντα αξίας περίπου 21 δισ. ευρώ (24,5 δισ. δολάρια), ενώ η ΕΕ έχει έτοιμη μία ακόμη λίστα αξίας περίπου 72 δισ. ευρώ, καθώς και ορισμένους ελέγχους εξαγωγών, οι οποίοι αναμένεται να παρουσιαστούν στα κράτη-μέλη από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης ότι το εργαλείο κατά του εξαναγκασμού της ΕΕ —το ισχυρότερο εμπορικό όπλο του μπλοκ— δεν θα χρησιμοποιηθεί προς το παρόν. «Το ACI δημιουργήθηκε για εξαιρετικές περιπτώσεις», είπε. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απαντώντας στην ανακοίνωση του Τραμπ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε για επίσπευση της προετοιμασίας αξιόπιστων αντιμέτρων, συμπεριλαμβανομένου του εργαλείου κατά του εξαναγκασμού, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την 1η Αυγούστου.

Δασμοί 30% θα πλήξουν «στον πυρήνα» τους εξαγωγείς της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης

Ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι δασμοί 30% θα πλήξουν «στον πυρήνα» τους εξαγωγείς της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, εάν δεν επιτευχθεί διαπραγματευτική λύση στη σύγκρουση για το εμπόριο.

Ο Μερτς δήλωσε ότι έχει στενές επαφές με άλλους ηγέτες ώστε να διασφαλίσει ότι τέτοιου μεγέθους δασμοί δεν θα τεθούν σε ισχύ. «Αυτό απαιτεί δύο πράγματα: ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καλές γραμμές επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο», δήλωσε ο συντηρητικός ηγέτης σε συνέντευξή του στο ARD.

Ο προτεινόμενος δασμός 30%, μαζί με τους υφιστάμενους τομεακούς δασμούς και έναν αναμενόμενο φόρο σε κρίσιμα αγαθά, θα ανέβαζαν τη συνολική αύξηση στον αποτελεσματικό δασμολογικό συντελεστή των ΗΠΑ επί των προϊόντων της ΕΕ κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με σημείωμα οικονομολόγων της Goldman Sachs, μεταξύ των οποίων και ο Sven Jari Stehn.

Εάν εφαρμοστούν και διατηρηθούν, τα μέτρα αυτά θα μείωναν το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σωρευτικά κατά 1,2% έως τα τέλη του 2026, με το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς να αναμένεται στο μέλλον.

«Η ΕΕ πιθανότατα θα απαντούσε σε έναν καθολικό δασμό 30% με σταδιακά αντίμετρα από την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων δασμών των ΗΠΑ, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

Παρ’ όλα αυτά, η τελευταία απειλή «ενδέχεται να αποτελεί διαπραγματευτική τακτική», γι’ αυτό και παραμένουν στο βασικό τους σενάριο, σύμφωνα με το οποίο συμφωνούνται οι ισχύοντες δασμοί —10% σε όλα τα αγαθά και 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα.

Ο Τραμπ έχει αποστείλει επιστολές σε πλήθος εμπορικών εταίρων, τροποποιώντας τα επίπεδα δασμών που είχαν προταθεί τον Απρίλιο και καλώντας τους σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Σε επιστολή που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε την ΕΕ ότι θα αντιμετωπίσει δασμούς 30% από τον επόμενο μήνα, αν δεν επιτευχθούν καλύτεροι όροι.

Η ΕΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το εμπόριο, δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στην Αεροπορική Βάση Άντριους στο Μέριλαντ την Κυριακή.

Η ΕΕ είχε επιδιώξει την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για να αποφύγει την αύξηση των δασμών, αλλά η επιστολή του Τραμπ διέλυσε την πρόσφατη αισιοδοξία στις Βρυξέλλες σχετικά με την προοπτική μιας συμφωνίας της τελευταίας στιγμής.

Άλλες χώρες, όπως το Μεξικό —που επίσης διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ— εξεπλάγησαν όταν έλαβαν παρόμοιες επιστολές.

Η ΕΕ επιδιώκει να εξασφαλίσει δασμό όχι υψηλότερο από 10% στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Ένας μηχανισμός συμψηφισμού, που είχαν προτείνει ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες ως τρόπο μείωσης δασμών με αντάλλαγμα επενδύσεις στις ΗΠΑ, δεν εξετάζεται προς το παρόν, λόγω ανησυχιών από την ΕΕ ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μεταφορά παραγωγής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και ΕΕ

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ αναμένεται να συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν πηγές.

Οι δύο πλευρές συζητούν μια προκαταρκτική συμφωνία, σύμφωνα με την οποία οι περισσότερες εξαγωγές της ΕΕ θα επιβαρύνονται με δασμό 10%, με περιορισμένες εξαιρέσεις για κάποιους κλάδους, όπως η αεροπορία και τα ιατρικά είδη, σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές του Bloomberg.

Η ΕΕ ζητά επίσης χαμηλότερους δασμούς στα αλκοολούχα ποτά και το κρασί, καθώς και την επιβολή ποσοστώσεων για να αμβλυνθούν οι δασμοί 50% που έχει επιβάλει ο Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει δασμό 17% στα γεωργικά προϊόντα.

Εκτός από τον γενικό δασμό που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Αύγουστο, ο Τραμπ έχει ήδη εισαγάγει δασμούς 25% σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, καθώς και διπλάσιους σε μέταλλα.

Ο πρόεδρος εργάζεται για την εισαγωγή τομεακών δασμών και σε άλλους τομείς, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, και πρόσφατα ανακοίνωσε δασμό 50% στον χαλκό.

Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί σε αυτό το στάδιο δεν θα προστατεύει αυτόματα την ΕΕ από αυτά τα τομεακά μέτρα, αλλά το μπλοκ συνεχίζει να επιδιώκει προνομιακή μεταχείριση για τις βιομηχανίες που ενδέχεται να επηρεαστούν.

Διαβάστε επίσης 

Αναδρομικοί έλεγχοι για ιδιοκτήτες που νοικιάζουν το σπίτι του… παππού σε Airbnb

Ξεκινούν σήμερα οι καλοκαιρινές εκπτώσεις – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν και τι ελπίζει η αγορά

Προθεσμία 18 ημερών για την έκπτωση φόρου έως και 4% – Κλείνει το Taxis για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις