• Πολιτική

    Παπανδρέου: Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα αν δεν έφευγε η Φώφη Γεννηματά

    • NewsRoom
    Παπανδρέου: Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα αν δεν έφευγε η Φώφη Γεννηματά

    Γιώργος Παπανδρέου


    «Δεν αναζητώ ούτε δικαίωση ούτε τη ρεβάνς. Πιστεύω ότι λείπει από τη χώρα ο προοδευτικός χώρος, αισθάνθηκα την ευθύνη μου απέναντι στην παράταξη και την πίστη ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς». Αυτό, μεταξύ άλλων, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

    Ανέφερε ότι δεν είχε προγραμματίσει ούτε σκεφτόταν να θέσει υποψηφιότητα, κι αν ήταν υποψήφια η Φώφη Γεννηματά, δεν θα έθετε υποψηφιότητα –είπε ότι θα τη στήριζε μάλιστα για να επανεκλεγεί στην αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής. Ωστόσο, όπως είπε, η απόσυρση της τέως προέδρου της παράταξης αρχικά και εν συνεχεία η απώλειά της δημιούργησαν ένα κενό.

    «Διαπίστωσα την αγωνία του προοδευτικού κόσμου», πρόσθεσε, καθώς και το ότι «αυτή η παράταξη μπορεί να ξαναγίνει μεγάλη», είπε.

    Ο πρώην Πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι τα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» που λέει ο ίδιος, αλλά λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ, τα έλεγαν πολύ πιο πριν τόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου όσο και ο Κώστας Σημίτης. Εξήγησε ότι η αναφορά σε προοδευτική κυβέρνηση δεν σημαίνει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο άσκησε έντονη κριτική, λέγοντας ότι δεν είναι προοδευτικό κόμμα.

    Εναντίον υποθετικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΜεΡα25

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Ήταν και παραμένει συντηρητικό κόμμα. Στη κυβέρνηση χρησιμοποίησε το κράτος και παρενέβη εκεί που δεν έπρεπε. Τι προτείνει σήμερα;», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον προοδευτικό χώρο μπορεί να τον εκφράσει μόνο το Κίνημα Αλλαγής. Ακόμη, ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο από το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής να σχηματιστεί κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ και το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη.

    Ο πρώην Πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε τη συζήτηση απολιτική, γιατί δεν γίνεται για ιδέες και προγράμματα, αλλά για μοίρασμα της εξουσίας.

    «Δεν θέλω να γίνουμε το δεκανίκι κανενός. Δεν πιστεύω στο μοίρασμα της εξουσίας. Πιστεύω στην αλλαγή των δομών της εξουσίας. Υπάρχει η δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ το έκανε το ’89 για να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με ένα συντηρητικότατο κομμάτι, τους ΑΝΕΛ, του κ. Καμμένου. Κι εν τέλει υπάρχουν ξανά οι εκλογές, τις οποίες δεν αποκλείω», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιδιώκουν την πόλωση κι όχι τη συναίνεση την οποία επεδίωξε το 2009-2012, φέρνοντας ως παράδειγμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, που προσφέρεται για συνεννοήσεις και κοινή στάση, και όχι για αντιπαράθεση.

    Σχετικά με το όνομα του Κινήματος Αλλαγής και την επαναφορά στο ΠΑΣΟΚ, άφησε το ζήτημα ανοικτό να συζητηθεί στο Συνέδριο που προβλέπεται για την άνοιξη. Όμως, ήταν σαφής λέγοντας ότι «τα σύμβολα τα έχουμε στη καρδιά μας και θα τα αξιοποιήσουμε, τιμώντας τις αξίες που εκφράζουν».

    Για τις κατηγορίες που δέχεται, ότι διάσπασε την παράταξη και δημιούργησε το ΚΙΔΗΣΟ και τί εγγυήσεις δίνει τώρα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι δεν έφυγε ποτέ από τις αξίες και τις αρχές της παράταξης.

    «Σήμερα είμαστε όλοι μαζί και σε αυτό συνέβαλε πολύ η Φώφη. Κοιτάμε το μέλλον και να πάμε μπροστά. Τα άλλα είναι στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Ορκίστηκε βουλευτής του ΚΙΝΑΛ η Τόνια Αντωνίου – Πήρε την έδρα της Γεννηματά

    Οικονόμου: Περιέγραψε τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους – Τι είπε για τα σχολεία

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ