• Πολιτική

    Οικονόμου: Περιέγραψε τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους – Τι είπε για τα σχολεία

    Γιάννης Οικονόμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος


    Επιβεβαίωσε τα νέα μέτρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου -«προσαρμογές» όπως είπε- ενώ ταυτόχρονα περιέγραψε δύο από αυτά και απάντησε για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κλειστά σχολεία στις κόκκινες περιοχές.

    Πρώτα απ’ όλα είπε ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν μόνον τους ανεμβολίαστους και έκανε λόγο για αυξημένο διαγνωστικό έλεγχο ή προσβασιμότητα σε κλειστούς χώρους.

    Ουσιαστικά περιέγραψε την αύξηση των υποχρεωτικών rapid test για τους ανεμβολίαστους και τις αλλαγές σε ένα βαθμό στην εστίαση.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να έχουμε κλειστά σχολεία στις κόκκινες περιοχές, είπε ότι η δια ζώσης εκπαίδευση λειτουργεί ομαλά μέχρι στιγμής.

    Για την εστίαση ανέφερε: «Οι έλεγχοι γίνονται, είναι και ευθύνη των επιχειρηματιών ακολουθώντας τις διατάξεις να κάνουν και εκείνοι τους ελέγχους. Σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, αν θέλουμε να κρατήσουμε την οικονομία και την κοινωνία ανοιχτή πρέπει ο καθένας να έχει τη δική του ξεχωριστή συμβολή. Είναι ευθύνη και προς το δικό τους όφελος να ακολουθούν τον νόμο και τις διατάξεις».

    Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με τον covid δεν έχουμε τελειώσει όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι. Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών. Η αύξηση πολύ μεγαλύτερη σε περιοχές με μικρή εμβολιαστική κάλυψη. Όσο περισσότεροι είναι οι ανεμβολίαστοι τόσο περισσότερα κρούσματα, νοσηλείες, θάνατοι.

    Η ανάγκη περαιτέρω επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης είναι έντονη. Η οικονομία η εκπαίδευση δεν πρέπει να γυρίσουν σε καθεστώς περίκλειστου.

    Η άρνηση εμβολιασμού είναι πράξη δυνάμει αυτοκτονική ζημιογόνα και ανεύθυνη κοινωνικά. Καθήκον κάθε Έλληνα πολίτη να προστατέψει την υγεία του. Η κυβέρνηση συνεχίζει με ένταση την προσπάθεια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. Το πρόγραμμα «Ελευθερία» συνεχίζεται όπως και η ενημέρωση των πολιτών. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των θανάτων είναι αποτελεσματικά 91%. Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν και τα στοιχεία που παίρνουμε από τα νοσοκομεία. Οι ειδικοί ομογνωμούν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Συνεχίζονται και επεκτείνονται οι έλεγχοι. Εξετάζονται οι αναγκαίες προσαρμογές για να αντιμετωπίσουμε την ένταση της πανδημίας».

    Τι έδειξε η μελέτη Τσιόδρα

    Σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας από την έναρξη της «Επιχείρησης Ελευθερίας» μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, το εμβόλιο της Moderna παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι του θανάτου από COVID (97%) και ακολουθεί το εμβόλιο της AstraZeneca με 94%

    Συνολική αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID στη χώρα μας έναντι των θανάτων είναι 91%. Συγκεκριμένα, έχουν πεθάνει από κορονοϊό στη χώρα μας 8.572 ανεμβολίαστοι έναντι 701 πλήρως εμβολιασμένων ατόμων.

    Αποτελεσματικότητα ανά εμβόλιο έναντι του θανάτου:

    Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID στη χώρα μας είναι η εξής:

    Moderna: 97% (14 θάνατοι)

    AstraZeneca: 94% (31 θάνατοι)

    Pfizer: 90% (633 θάνατοι)

    Johnson & Johnson: 72% (23 θάνατοι)

    Ανεμβολίαστοι: 8.572 θάνατοι

    Ας σημειωθεί ότι στη χώρα μας, το εμβόλιο που έχει χορηγηθεί περισσότερο είναι αυτό της Pfizer και ακολουθούν της AstraZeneca και τα άλλα δύο.

    Μετά τη μετάλλαξη Δέλτα η αποτελεσματικότητα στην προστασία από θάνατο:

    Moderna: 96%

    AstraZeneca: 94%

    Pfizer: 88%

    Johnson: 71%

    Στην προστασία από είσοδο σε ΜΕΘ η AstraZeneca βγαίνει στην κορυφή:

    Moderna: 96%

    AstraZeneca: 97%

    Pfizer: 94%

    Johnson: 90%

    Διαβάστε ακόμη:

    Σύσκεψη για την πανδημία: Στο επίκεντρο ενίσχυση νοσοκομείων, εντατικοί έλεγχοι και εμβολιασμοί

    Θεοδωρικάκος: Αλλάζει τα πάντα στην ΕΛ.ΑΣ. – Πέντε μέτρα για την βελτίωση των υπηρεσιών ασφαλείας



    ΣΧΟΛΙΑ