Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Στις ΗΠΑ τέθηκε το ζήτημα αγοράς F-35 – Δυναμική απάντηση στην Τουρκία

  • NewsRoom

Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας


Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στην εκπομπή «Σήμερα» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για δυναμική απάντηση της Ελλάδας στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας πως στις συζητήσεις τέθηκε το ζήτημα αγοράς πολεμικών F-35, ενώ επεσήμανε πως αυτές τις μέρες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή Viper.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτός των άλλων μίλησε για τις πολύ σημαντικές επαφές που είχε τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουάσινγκτον όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, όπως κάποια «βαριά» χαρτιά της Γερουσίας, όπως επίσης και για τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Αμερική στην αποκλιμάκωση της κατάστασης με την Άγκυρα.

Παναγιωτόπουλος για F-16 Viper και F-35

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό για τα εξοπλιστικά, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τέθηκε από πλευράς μας το ζήτημα της αγοράς μιας μοίρας F-35. Προφανώς πρέπει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι θα ξεκινήσει σύντομα και υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν». «Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ρωτά διαθεσιμότητα και τιμή, υπάρχει ανταλλαγή εγγράφων… είναι διαδικασίες που θέλουν χρόνο», σημείωσε και εκτίμησε ότι η απόκτηση των F-35 θα ξεκινήσει από το 2024 και μετά.

Εν συνεχεία επισήμανε ότι αυτές τις ημέρες ξεκινάει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή Viper που είναι επίσης ένα άλλο πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα.  Με τους ρυθμούς που προβλέπονται, εξήγησε, θα διαρκέσει κοντά στα 7 με 8 χρόνια, δεν μπορείς να βάλεις όλα τα αεροπλάνα σου κάτω από τα υπόστεγα της ΕΑΒ να διαλυθούν.

«Κάποτε η Ελλάδα θα πάει και στο αεροσκάφος 5ης γενιάς που παρουσιάζει ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά, το λεγόμενο stealth που δεν ανιχνεύεται από τα εχθρικά ραντάρ αλλά και παρουσιάζει κάποιες φοβέρες δυνατότητες όσον άφορα τα ηλεκτρονικά και οπλικά του συστήματα. Η Ελλάδα ούτως ή άλλως, όπως κι οι άλλες χώρες, θα μεταβούν σε αυτό το αεροσκάφος 5ης γενιάς.  Ο τρόπος που επιμένουμε να το κάνουμε, είναι πρώτα είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε κάτι ανάμεσα σε 4η και 5η γενιά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αφού έχουμε αναπτύξει το σύστημα υποστήριξης αυτών της προηγμένης τεχνολογίας αεροσκαφών και μετά, μπαίνουμε στο επίπεδο 5ης γενιάς τόσο σε επίπεδο αγοράς όσο και  σε επίπεδο υποστήριξης» σημείωσε ο υπουργός Άμυνας. Η μοίρα αεροσκαφών F-35, περίπου 24 μαζί με τις υποδομές, θα στοιχίσουν πάνω από 3 δισεκ. ευρώ σε βάθος χρόνου, και όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση θα ξέρουμε τον τρόπο χρηματοδότησης και αποπληρωμής.

«Όταν θα έχουμε τελειώσει θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον κύριο όγκο των αεροπλάνων μας, 82 με 84 F-16, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή για τον τύπο αυτού του αεροσκάφους, και θα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης των F-35 εκεί που η Τουρκία θα έχει πέσει έξω δεν θα τα έχει καταφέρει.

Παράλληλα o υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχει συμπληρωθεί ο στόλος των Mirage, ο οποίος λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών τους και των ειδικών οπλών που φέρουν είναι ένας τύπος απολύτως απαραίτητος, ώστε να γίνει λόγος για όρους ανάκτησης υπέροχης πλέον σε επίπεδο αεροπορίας σε βάθος χρόνου.

Για το ενδεχόμενο αγοράς πλοίων, και άλλου πολεμικού υλικού δήλωσε ότι υπάρχουν προτάσεις που θα συζητηθούν μεταξύ αμερικανικού Πενταγώνου και της ελληνικής πλευράς, και θα εξεταστούν λεπτομερειακά ανά κλάδο το επόμενο διάστημα. «Υπάρχουν δύο τρόποι να αποκτήσει κανείς πολεμικό υλικό τόσο με τη διαδικασία των απευθείας πωλήσεων, κι ο άλλος μέσω του πλεονάζοντος, αμυντικού υλικού των ΗΠΑ«, τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Παναγιωτόπουλος: «Δυναμική απάντηση στην Τουρκία»

Τέλος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι «τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο καθένας από εμάς στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχαμε, διαμηνύσαμε με τρόπο σαφέστατο και πολύ κατηγορηματικό ότι υπάρχουν όρια,  και αν εκτιμηθεί ότι έχουν ξεπεραστεί αυτά τα όρια όσον άφορα τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε με τρόπο δυναμικό, κι αυτό το βασικό μήνυμα το έχουμε περάσει σε όλες τις πλευρές πέραν της αμερικανικής. Θεωρώ  ότι οι ΗΠΑ πήραν το μήνυμα».

«Η τουρκική γραμμή είναι διαρκής και εντατική αμφισβήτηση ων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Άμα συνεχιστούν αυτά από την τουρκική πλευρά, τότε θα φτάσουμε και στη δυναμική απάντηση να το ξέρουν όλοι», τόνισε.

Αναφερόμενος στο αν οι ΗΠΑ μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες για να μειωθεί η ένταση με την Τουρκία, ο ΥΠΕΘΑ ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητο ο Τραμπ να πάρει τηλέφωνο ο ίδιος και να μιλήσει με τον Ερντογάν, υπάρχουν πολλά κανάλια επικοινωνίας που μπορούν να ενεργοποιηθούν.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι στην Ουάσινγκτον η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε μεταξύ άλλων με μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας και κατόπιν της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την πρόεδρό της Νάνσι Πελόζι, μιλώντας για δύο πολύ «γεμάτες και ουσιαστικές συναντήσεις με τα δύο νομοθετικά σώματα.

«Στη Γερουσία είναι μέλη «πάρα πολλά βάρια χαρτιά» της  αμερικανικής πολιτικής σκηνής γερουσιαστές με ειδικό βάρος, 3 – 4 είχαν διεκδικήσει το χρίσμα τόσο για τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικανούς… Βάρια χαρτιά που είχαν να ακούσουν αυτά που είχε να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να υποβάλουν τις δίκες τους ερωτήσεις. Στη Γερουσία υπάρχει ο Μπομπ Μενέντεζ , πρωτεργάτης των ψηφισμάτων που παίρνουν θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων με πρόσφατο το ψήφισμα για τον αγωγό EastMed».