Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν στις ΗΠΑ οι δηλώσεις του στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας επιχείρησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία και ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, Τομ Μπάρακ.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει την εκεχειρία Ισραήλ–Χεζμπολάχ ως προσωρινή «παύση» ενώ είχε μιλήσει για γενικευμένη αναξιοπιστία των εμπλεκομένων πλευρών.

1

Ο Μπάρακ υποστήριξε πως οι δηλώσεις του  σηματοδοτούν αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής ούτε εξίσωση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ. Σε γραπτές απαντήσεις του στο Fox News, υποστήριξε ότι οι τοποθετήσεις του εκφράζουν έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο ανάγνωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της στρατηγικής «ειρήνη μέσω ισχύος» που αποδίδεται στον Ντόναλντ Τραμπ. Υποστήριξε δε πως απλώς περιέγραψε τα δεδομένα στο πεδίο.

Υπενθύμισε ότι οι πρόσφατες εκεχειρίες αποδείχθηκαν εύθραυστες, με επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις και κλιμακώσεις από όλες τις πλευρές. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η αμοιβαία δυσπιστία εξηγεί και τον ρόλο των ΗΠΑ ως μεσολαβητή, με στόχο τη μείωση των απωλειών και τη δημιουργία προϋποθέσεων αποκλιμάκωσης, χωρίς όμως να αλλάζει η βασική θέση της Ουάσινγκτον ότι η Χεζμπολάχ παραμένει τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Μπάρακ υπογράμμισε επίσης ότι η πλήρης εξάλειψη της Χεζμπολάχ δεν είναι εφικτή αποκλειστικά με στρατιωτικά μέσα, ιδίως όσο συνεχίζεται η στήριξη από το Ιράν. Αντίθετα, η αμερικανική στρατηγική επικεντρώνεται στον περιορισμό των δυνατοτήτων της, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της διπλωματίας και η σταθερότητα του Λιβάνου.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, χαρακτήρισε παράλογο το αδιέξοδο γύρω από τα F-35 και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επανένταξής της, εφόσον επιλυθεί το ζήτημα των S-400. Εκτίμησε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε το ΝΑΤΟ και θα περιόριζε τη ρωσική επιρροή.

Τέλος, υπερασπίστηκε την άποψη ότι ισχυρά καθεστώτα έχουν προσφέρει σταθερότητα στην περιοχή, διευκρινίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, προσαρμόζοντας όμως την πολιτική τους στις συνθήκες.

Διαβάστε επίσης

Χακάρισμα 13 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που παρέκαμπτε τις ρωσικές κυρώσεις

Φραγκίσκη Μελίσσα: «Η Alpha Bank επαναπροσδιορίζει το ταλέντο στην εποχή του AI με έμφαση στην εξέλιξη, την κινητικότητα και τις νέες δεξιότητες»

Χριστοδουλίδης κατά Σαρλ Μισέλ για τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για την Τουρκία