• Πολιτική

    Παναγιωτόπουλος: Να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά η αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά

    • NewsRoom
    Νίκος Παναγιωτόπουλος

    Νίκος Παναγιοτόπουλος


    Είναι σημαντικό να εκπέμψουμε ένα συμβολικό μήνυμα. Είναι φανερή η αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις. Η συμπεριφορά «βγάζει μάτια» θα έλεγα. Θέλουμε να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, αλλά οφείλουμε νομίζω να το εκλάβουμε και ως ευκαιρία να δούμε πού καλύτερα μπορούμε να πάμε χωρίς να υπεραισιοδοξούμε, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό το κανάλι επικοινωνίας με τον ομόλογό μου, τον Χουλούσι Ακάρ, το οποίο πάντα υπήρχε, να το εξελίξουμε και σε ένα επίπεδο προσωπικής επίσκεψης στο πεδίο.

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα, Πέμπτη 30 Μαρτίου, στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο στην εκπομπή «Live News» του τηλεοπτικού σταθμού «Mega Channel» ενόψει της επίσκεψής του στην Τουρκία την Τρίτη 4 Απριλίου.

    «Προ ημερών στο πλαίσιο ανταλλαγής συλλυπητηρίων μηνυμάτων και λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, αλλά και της τραγωδίας των Τεμπών, ο ομόλογός μου πρότεινε να επισκεφτώ τις σεισμόπληκτες περιοχές» ανέφερε ο υπουργός.

    «Δεν απέρριψα ασφαλώς αυτήν την πρόταση, έπρεπε όμως να αναζητηθεί η κατάλληλη ημερομηνία» συμπλήρωσε και επισήμανε: «Επιλέξαμε τελικά την 4η Απριλίου, την προσεχή Τρίτη και θα πραγματοποιήσω μία επίσκεψη. Θα επισκεφτούμε τις σεισμόπληκτες περιοχές, εκεί στη Νοτιοανατολική Τουρκία».

    Αναφορικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Όσον αφορά στη στρατηγική της στόχευση, εκτιμώ ότι δεν θα αλλάξουν πάρα πολλά και νομίζω αυτός είναι ο ρεαλιστικός υπολογισμός. Από κει και πέρα το θέμα είναι εμείς να συνεχίσουμε πάνω στις δικές μας στοχεύσεις, αλλά παράλληλα να το δούμε αυτό ως ένα παράθυρο ευκαιρίας για να προσπαθήσουμε και να συνεννοηθούμε».

    Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν επισκέπτεται την Τουρκία «για να λύσουμε όλες τις διαφορές μας, είτε αυτές είναι η μία διαφορά που χαρακτηρίζεται ως επίδικη, είτε όλες οι άλλες, γιατί υπάρχουν είναι αναμφισβήτητο αυτό. Πάω για να βοηθήσω να εκπέμψουμε ένα μήνυμα συμβολικό ότι κάποια πράγματα και κυρίως οι φυσικές καταστροφές, οι τραγωδίες αυτού του βεληνεκούς, είναι ίσως πάνω από τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλοί αποκλιμάκωσης αυτής της έντασης».

    Για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη «δουλειά της» και ανέφερε: «Η δουλειά μας συνίσταται στο να εντείνουμε ακόμα την προσπάθεια για να αυξήσουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Η αποτροπή είναι η προσπάθεια να αποθαρρύνεις τον διεκδικητικό αντίπαλο να σκέφτεται ο,τιδήποτε που συνιστά επιβουλή της εδαφικής κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τα λοιπά. Και πώς το κάνεις αυτό; Με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις».

    Ειδικότερα, για τα F-35, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ήταν σαφής ότι η χώρα μας θα προχωρήσει στην πρόσκτηση των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τονίζοντας ότι αυτό συνιστά «μία νέα εποχή για την Πολεμική Αεροπορία, με δυνατότητες απίστευτες όσον αφορά στη διασύνδεση με άλλα μέσα, είτε με άλλα αεροσκάφη, είτε με πλοία επιφανείας, είτε με στοιχεία στο έδαφος, στην ξηρά και την ανταλλαγή πληροφοριών που κάνει την αποστολή των πιλότων, των χειριστών αυτών των αεροσκαφών ακόμα ευκολότερη».

    «Αυτό είναι», συνέχισε, «το αεροσκάφος 5ης γενιάς. Δεν είναι τόσο τα οπλικά του συστήματα, αυτά λίγο πολύ είναι τα ίδια με τα αεροσκάφη τα 4ης γενιάς, όσο η δυνατότητα διασύνδεσης και διάχυσης της πληροφορίας για να κάνει την αποστολή πιο εύκολα υλοποιήσιμη. Εφόσον κυλήσει η διαδικασία, γιατί έχει και αρκετή διαδικασία όπως ξέρετε αυτή η πρόσκτηση, αναμένομε τα πρώτα αεροσκάφη να έρθουν γύρω στο 2028- 2029, επομένως έχουμε αρκετά χρόνια μπροστά μας».

    Εξήγησε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «την εμπλοκή σε κάποιο επίπεδο παραγωγής έργου της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας».

    «Η τελική απόφαση», είπε, «θα είναι για την πρόσκτηση αυτών των αεροσκαφών κι από εκεί και πέρα θα εκφράσουμε την επιθυμία μας, να εμπλακεί και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην υποστήριξη αυτών των αεροσκαφών, γιατί όχι και σε κάποιο μικρό κομμάτι της παραγωγής εφόσον είναι εφικτό».

    Επανέλαβε ότι ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία «πρέπει να υπάρχει η επικοινωνία και ο διάλογος. Δεν πρέπει να υποχωρούμε από τις εθνικές θέσεις, ο διάλογος δεν είναι ώστε να εκχωρήσουμε κάποια στιγμή κυριαρχικά μας δικαιώματα ή αυτά να αμφισβητηθούν εμπράκτως. Γίνεται για να φτάσουμε σε μία συνεννόηση χωρίς καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ζητάμε απλά να λειτουργήσουμε όλοι με τους κανόνες».

    Για τις αιτίες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ανέφερε: «Η σύγκρουση με το βαθύ κράτος ώστε να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες και να πάμε σε κάτι καινούριο, αποτελεσματικό, σύγχρονο, αποδοτικό, λειτουργικό δεν ήταν ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Αν όμως έβαζε και σήμερα στοίχημα ποιος θα μπορούσε να το κάνει, ποια πολιτική παράταξη, ποιος κυβερνήτης, γιατί στις εκλογές αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες.

    Θα μπορούσε να το κάνει όλο αυτό και να λύσει και τα προβλήματα του ΟΣΕ, με δεδομένο ότι στους άλλους γίγαντες αν θέλετε σε επίπεδο ΔΕΚΟ, έδωσε λύσεις η Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι στην Ολυμπιακή, στη ΔΕΗ που από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας τώρα είναι μία λειτουργική και κερδοφόρα επιχείρηση και φυσικά στον ΟΤΕ, πάλι θα στοιχημάτιζα στη Νέα Δημοκρατία. Σε κανένα άλλον και για τον ΟΣΕ, εδώ βέβαια πρέπει να κινηθούμε σε διάφορες κατευθύνσεις».

    Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας υπογράμμισε ότι «τίποτε και κάνεις δεν θα μπορέσει να απαλύνει τον πόνο της απώλειας αυτών των οικογενειών. Ούτε καν τα μέτρα που νομοθετήθηκαν για την οικονομική ή ψυχολογική στήριξη αυτών των οικογενειών, γιατί έχασαν ανθρώπους ασφαλώς. Ιδίως στις περιπτώσεις που χάθηκαν νέα παιδιά, ο πόνος είναι ο ίδιος για όλους».

    «Όμως», πρόσθεσε, «τα μέτρα στήριξης είναι μία έστω και ελάχιστη ένδειξη κάποιας πρόθεσης της Πολιτείας να παράσχει κάποιου είδους, έστω και περιορισμένης ανακούφισης. Από εκεί και πέρα είναι η επόμενη μέρα και νομίζω ότι πρέπει να κινούμαστε ήδη σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι γιατί ψέματα αυτό που έγινε έχει να κάνει και με ατομικά λάθη και ατομικές ευθύνες και επομένως ατομικές ευθύνες».

    Για τις εκλογές, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας υπογράμμισε: «Το βλέπω λίγο ποδοσφαιρικά. Έχουμε έναν πρώτο αγώνα μπροστά μας. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύω πραγματικά ότι θα είναι μπροστά. Είναι άλλο όμως να είσαι μπροστά εν όψει της ρεβάνς με 3-0 και άλλο με μισό-μηδέν! Πας με άλλο αέρα».

    «Η δική μας η προσπάθεια», συμπλήρωσε, «είναι συγκεντρωμένη στο να εξηγήσουμε το τεράστιο έργο, παρά τις άνευ προηγουμένου δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε αυτή την τριετία, σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, αναπτυξιακά, κοινωνικοασφαλιστικά, επίπεδο μεταρρύθμισης ψηφιακής, επίπεδο αν θέλετε θωράκισης της χώρας προσπάθειας στην ‘Αμυνα και τη Διπλωματία».

    «Έχει», είπε, «πολλά να επιδείξει νομίζω αυτή η κυβέρνηση, αλλά πρέπει να τα επικοινωνήσει στον κόσμο. Ο κόσμος έχει τα προβλήματά του, έχει τις ανασφάλειές του, έχει τους φόβους για το μέλλον. Η συνολική κατάσταση του κόσμου γύρω μας είναι μία κατάσταση με πολλές ασάφειες, πολλές αβεβαιότητες, πολλές προκλήσεις, ίσως και απειλές. Μέσα σε όλο αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να πάει και να εξηγήσει τι έκανε και να κάνει τον απολογισμό του έργου της, και μέσα από αυτό να συγκριθεί με τις εναλλακτικές προτάσεις».

    Διαβάστε επίσης:

    Άδωνις Γεωργιάδης: Ελάχιστη έμπρακτη συγγνώμη τα μέτρα στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών



    ΣΧΟΛΙΑ