• Πολιτική

    Πάιατ: Ο Τραμπ ήταν σαφής για τις ανησυχίες μας για την Τουρκία, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας

    • NewsRoom
    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ


    Περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας στα δυτικά Βαλκάνια συνεχίζουν να θεωρούν την Ελλάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως επανέλαβε για μια ακόμα φορά ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ, ο οποίος βρέθηκε στον Λιά Θεσπρωτίας, για τα εγκαίνια του «Μουσείου Υφαντής».

    Ο κ. Πάιατ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την κρίση ανάμεσα στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας και το πώς μπορεί αυτή να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    «Νομίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν εξαιρετικά σαφής για τις ανησυχίες μας για την Τουρκία και για τι πρέπει να γίνει. Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό πρότυπο συντονισμού/συνεργασίας και διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και όπως έχω πει θεωρούμε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας. Και θα το συζητήσω περαιτέρω αύριο με τους συναδέλφους μου στο υπουργείο Εξωτερικών όταν επιστρέψω στην Αθήνα», ανέφερε.

    «Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας και έναν σύμμαχο κλειδί στην προσπάθεια να προωθήσουμε τον κοινό μας στόχο, να ωθήσουμε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, προς την ένταξη στην ΕΕ, προς ευρωπαϊκού επιπέδου μεταρρυθμίσεις και-αν οι λαοί το επιλέξουν- προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Πάιατ.  «Όταν έρχεται κανείς στην περιοχή βλέπει τις ιστορικές αλλά και σύγχρονες ευκαιρίες και εμπορικές συνδέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια να ωθήσουμε όλες τις χώρες της γειτονιάς σας προς τις δημοκρατικές αξίες που μοιραζόμαστε από κοινού», κατέληξε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ερντογάν: Η Τουρκία βρίσκεται υπό πολιορκία, οι ΗΠΑ μας μαχαίρωσαν πισώπλατα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο ναδίρ οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας: «Παγώνει» η πώληση των F-35 στην Τουρκία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ηχηρό μήνυμα κατά Ερντογάν από τον CEO της μεγαλύτερης τουρκικής τράπεζας: «Σταματήστε τον καρκίνο ΤΩΡΑ»



    ΣΧΟΛΙΑ