• Πολιτική

    Παγκόσμιος αναβρασμός για πιθανή εμπλοκή Ρωσίας-ΗΠΑ στη Συρία: Σε «στενή» επαφή Τραμπ και Ερντογάν

    • NewsRoom
    Ρωσικό αεροσκάφος

    Ρωσικό αεροσκάφος


    Αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων της χώρας εναντίον της Συρίας φαίνεται ότι έχει αρχίσει και το ενδεχόμενο στρατιωτικής ρήξης με τη Ρωσία επανέρχεται στη διεθνή σκηνή. Την πρόθεσή του κοινοποίησε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ: «Ετοιμάσου, Ρωσία, γιατί (οι αμερικανικοί πύραυλοι) έρχονται και θα είναι όμορφοι, καινούργιοι και έξυπνοι», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

    Από την άλλη μεριά άντρες της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας αναπτύσσονται στην πόλη Ντούμα της Συρίας, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

    «Είναι οι εγγυητές της νομιμότητας και της τάξης στην πόλη,» ανέφερε σχετικά το ρωσικό υπουργείο.

    Νωρίτερα σήμερα, τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Ντούμα, που ήταν το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα, έξω από την Δαμασκό.

    Χθες αναχώρησε από τις ΗΠΑ για την περιοχή το αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» με την αρμάδα του, αλλά δεν αναμένεται να φτάσει σε απόσταση βολής πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν σχετικά με την κρίση στη Συρία την Τετάρτη και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

    «Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ συνομίλησε σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρέχουσα κρίση στη Συρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή σχετικά με την κρίση αυτή», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία, χωρίς να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Ψάχνει το «πράσινο» φως η Τερέζα Μέι

    Όλα αυτά ενώ η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναζητά τη στήριξη του υπουργικού της συμβουλίου για την εμπλοκή της χώρας της στην επίθεση κατά του Άσαντ. Η Μέι αναμένεται να ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει την εμπλοκή των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στην επίθεση, υπό τις ΗΠΑ, κατά του Άσαντ και ειδικά εναντίον των υποδομών για την κατασκευή χημικών όπλων. Αυτό μετέδωσε το Sky News.

    Το BBC μετέδωσε επίσης πως η Μέι δεν πρόκειται να ζητήσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, διότι θέλει να αναληφθεί δράση γρήγορα. Ήδη, σύμφωνα με την Daily Telegraph η Βρετανία έχει δώσει εντολή σε υποβρύχια που φέρουν πυραύλους να κινηθούν προς την Συρία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «χτύπημα» της Μέι αναμένεται να γίνει μέχρι το βράδυ της Πέμπτης! Δηλαδή μέσα στις επόμενες ώρες!

    Δραματική έκκληση του ΟΗΕ για τη Συρία

    Και ξαφνικά μετά τη φημολογούμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα το περασμένο Σάββατο (07.04.2018), ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνει έκκληση να μην βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.

    Η έκκληση του γγ του ΟΗΕ έγινε προς τα πέντε μόνιμα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία). Ο Γκουτέρες τους ζήτησε να φροντίσουν να «αποφευχθεί» κάθε ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί «εκτός ελέγχου». Και επέκρινε το αδιέξοδο.

    «Κάλεσα τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών για να επαναλάβω τη βαθιά ανησυχία μου για το τρέχον αδιέξοδο και να υπογραμμίσω την ανάγκη να αποφευχθεί (ο κίνδυνος) η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου», αναφέρει η ανακοίνωση του επικεφαλής του ΟΗΕ. Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι εξέφρασε την «αγανάκτησή» του για τις πληροφορίες περί συνέχισης της χρήσης χημικών όπλων, αλλά και τη «λύπη» του διότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι στιγμής επέδειξε ανικανότητα να καταλήξει σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό».

    «Ας μην ξεχνάμε ότι, σε τελευταία ανάλυση, οι προσπάθειές μας έχουν στόχο να δοθεί τέλος στα φοβερά δεινά του συριακού λαού», συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ντόναλντ Τραμπ: «Ετοιμάσου, Ρωσία, οι πύραυλοι έρχονται!»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απειλές Ρωσίας προς ΗΠΑ: «Θα καταρρίψουμε τους πυραύλους σας με στόχο τη Συρία»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» του ΟΗΕ στο ρωσικό σχέδιο για τη Συρία



    ΣΧΟΛΙΑ