• Διεθνής πολιτική

    Απειλές Ρωσίας προς ΗΠΑ: «Θα καταρρίψουμε τους πυραύλους σας με στόχο τη Συρία»

    • NewsRoom
    S-400

    S-400


    Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στη Συρία, με την Ρωσία να ανεβάζει ακόμη περισσότερο την ένταση απειλώντας την Ουάσιγκτον  πως αν επιχειρήσει οποιαδήποτε επίθεση, οι αμερικάνικοι πύραυλοι θα καταρριφθούν και οι βάσεις εκτόξευσής τους θα καταστραφούν από ρωσικές δυνάμεις.

    Λίγες ώρες μετά τις προειδοποίησεις του Ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, ότι «μπορεί να βρεθούμε στα πρόθυρα ορισμένων πολύ λυπηρών και σοβαρών γεγονότων» αν η Ουάσιγκτον θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια επίθεσης αντιποίνων κατά του καθεστώτος Άσαντ για την καταγγελλόμενη χρήση χημικών όπλων στην ανταρτοκρατούμενη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λίβανο διεμήνυσε: «Η Ρωσία θα συμμορφωθεί με τη δήλωση του προέδρου για την αμερικανική επιθετικότητα κατά της Συρίας, καταρρίπτοντας τους Αμερικανικούς πυραύλους».

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Manar Tv ο Αλεξάντερ Ζασίπκιν πρόσθεσε ότι στο στόχαστρο των Ρώσων θα μπουν και τα σημεία απ’ όπου θα εκτοξευθούν οι πύραυλοι (βάσεις εκτόξευσεις, πολεμικά πλοία κτλ).

    Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια, απευθυνόμενος στην αμερικανίδα πρεσβευτή στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ τόνισε πως: «Οι απειλές που διατυπώνετε έναντι της Συρίας θα έπρεπε να μας ανησυχούν, όλους μας, διότι μπορεί να βρεθούμε στα πρόθυρα ορισμένων πολύ λυπηρών και σοβαρών γεγονότων».

    «Για άλλη μια φορά σας ζητώ, για άλλη μια φορά σας εκλιπαρώ, να απόσχετε από την υλοποίηση των σχεδίων που καταρτίζετε αυτή την στιγμή για τη Συρία», πρόσθεσε ο Νεμπένζια, λίγο μετά την απόρριψη του σχεδίου απόφασης που είχε προτείνει η Ρωσία για τη διενέργεια έρευνας για τη χημική επίθεση.

    Τα σχέδια επίθεσης του Τραμπ

    Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Ντόναλντ Τραμπ κι οι σύμβουλοί του μελετούν σχέδια μιας ευρύτερης επίθεσης αντιποίνων, από αυτή που εξαπέλυσαν πέρυσι τέτοια εποχή, θεωρώντας ότι μόνον μια κλιμάκωση της επίδειξης ισχύος θα φανεί αξιόπιστη και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε περαιτέρω χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων στη Συρία.

    Στις πιθανές επιλογές που εξετάζονται είναι να πληγούν περισσότεροι του ενός στόχοι σε επιθέσεις που θα διαρκέσουν πάνω από μία ημέρα. Αλλά ακόμη κι έτσι ο Τραμπ εμφανίζεται απρόθυμος για μια μεγαλύτερη αμερικανική εμπλοκή μακροπρόθεσμα. Έσπευσε πάντως να αναζητήσει διεθνή στήριξη για τη δράση που σχεδιάζει κατά του Άσαντ, με εκπροσώπους της κυβέρνησής του να δηλώνουν πεπεισμένοι ότι Γαλλία, Βρετανία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ θα βάλουν πλάτες.

    Ο Τραμπ ακύρωσε ένα ταξίδι στο Περού και στην Κολομβία για να δει τι θα κάνει με τη Συρία και χθες πέρασε τη μέρα συσκεπτόμενος με τον προσωπάρχη του Τζον Κέλι, τον νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον κι άλλους αξιωματούχους.

    «Όπως έχουμε πει όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

    Ο Τραμπ σίγουρα αναζητεί τρόπους να τιμωρήσει τον Άσαντ πιο σφοδρά περιορίζοντας ταυτόχρονα την αμερικανική εμπλοκή, εκτιμά ο Ντέιβιντ Γκόρντον, διευθυντής σχεδιασμού πολιτικής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί υιού Μπους.

    «Αυτό που μάλλον αναζητούν είναι: “τι μπορούμε να καταστρέψουμε ώστε να αποδυναμώσουμε τον Άσαντ.” [Ο Τραμπ] πρέπει να κάνει περισσότερα απ’ ό,τι την τελευταία φορά. Αλλά νομίζω ότι θα πρόκειται για ένα χτύπημα – ίσως γίνει σε δύο κύματα ή κάτι τέτοιο. Αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι μια παρατεταμένη απάντηση αντιποίνων».

    Ήδη στη Συρία υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Άσαντ μετακινεί σημαντικά μαχητικά σε μια ρωσική βάση κοντά στη Λατάκια και προσπαθεί να προστατέψει σημαντικά οπλικά συστήματα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απόψε το βράδυ η κρίσιμη απόφαση του ΟΗΕ για τη Συρία-«Στα μαχαίρια» ΗΠΑ και Ρωσία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» του ΟΗΕ στο ρωσικό σχέδιο για τη Συρία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΟΗΕ: «Αμερόληπτη και ανεμπόδιστη έρευνα» για την επίθεση χημικών στη Συρία



    ΣΧΟΛΙΑ