Διεθνής πολιτική

«Όχι» του ΟΗΕ στο ρωσικό σχέδιο για τη Συρία

  • NewsRoom
ΟΗΕ


Tο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απέρριψε την Τρίτη, ελλείψει ικανού αριθμού ψήφων για την έγκρισή του, σχέδιο απόφασης που προτάθηκε από τη Ρωσία και τασσόταν υπέρ της διενέργειας έρευνας στη Ντούμα, στη Συρία, από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) για την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στον τελευταίο θύλακα των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα το Σάββατο.

Το κείμενο δεν υπερψήφισαν παρά πέντε κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τέσσερις χώρες το καταψήφισαν, ενώ έξι απείχαν.

Για να εγκριθεί οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης, πρέπει να λάβει εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο). Βέτο μπορεί να ασκηθεί μόνο στην περίπτωση που ένα σχέδιο συγκεντρώσει εννέα ή περισσότερες ψήφους.

Ο ΟΑΧΟ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι στελέχη του θα ταξιδέψουν στη Ντούμα για να διενεργήσουν έρευνα όσον αφορά την επίθεση η οποία φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα και έχει καταγγελθεί πως στοίχισε τη ζωή σε έως και 60 ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απόψε το βράδυ η κρίσιμη απόφαση του ΟΗΕ για τη Συρία-«Στα μαχαίρια» ΗΠΑ και Ρωσία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΗΕ: «Αμερόληπτη και ανεμπόδιστη έρευνα» για την επίθεση χημικών στη Συρία

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συρία: Να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση στην Γιούτα ζήτησαν 9 χώρεςΣΧΟΛΙΑ