• Πολιτική

    Open Arms: Πολεμικό πλοίο στέλνει η Ισπανία για να παραλάβει τους μετανάστες

    • NewsRoom


    Τη νέα της πρόταση, τρίτη κατά σειρά, κατέθεσε η Ισπανική Κυβέρνηση για την λύση στο πρόβλημα με περίπου 100 μετανάστες από την Αφρική που παραμένουν για μια ακόμη ημέρα πάνω στο πλοίο της ΜΚΟ Open Arms, που πλέει ανοιχτά της Λαμπεντούζα χωρίς να έχει άδεια από την Ιταλική κυβέρνηση να δέσει στο λιμάνι.

    Όπως ανακοίνωσε η Ισπανική κυβέρνηση, στέλνει στην περιοχή ένα πολεμικό πλοίο για να παραλάβει τους μετανάστες που βρίσκονται στο πλοίο. Το σκάφος Audaz «θα αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα στις 17:00 (19:00 ώρα Ελλάδας), θα ταξιδέψει για τρεις ημέρες μέχρι τη Λαμπεντούζα όπου και θα παραλάβει τους ανθρώπους που περισυνελέγησαν από το Open Arms» και θα τους μεταφέρει μέχρι το λιμάνι της Πάλμα ντε Μαγιόρκα στις Βαλεαρίδες Nήσους, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Ισπανική κυβέρνηση.

    Τις προηγούμενες ημέρες η Ισπανία είχε προτείνει να ανοίξει το λιμάνι του Αλχεθίρας για το πλοίο της ΜΚΟ, η οποία ωστόσο αρνήθηκε λέγοντας πως είναι πολύ μακριά και χρειάζεται να διανύσει ταξίδι έξι ημερών. Η ισπανική κυβέρνηση επανήλθε με νέα πρόταση για το λιμάνι της Μαγιόρκα στις Βαλεαρίδες Νήσους, συναντώντας ξανά την άρνηση της ΜΚΟ που επιμένει να αποβιβάσει τους μετανάστες στην Ιταλία.

    Από την ιταλική πλευρά ο Ματτέο Σαλβίνι έχει απαγορεύσει στο πλοίο να εισέλθει στο λιμάνι. Ωστόσο, η άρνησή του αυτή έδωσε αφορμή στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να επιτεθεί στον επικεφαλής της Λέγκα, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή του με τις τακτικές του. Ο Κόντε πιθανότατα θα αναφερθεί στο ζήτημα κατά την σημερινή του ομιλία στην Γερουσία, όπου αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του, κάτι που θα οδηγήσει στην διάλυση της κυβέρνησης. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ιταλίας θα αναζητήσει τη δυνατότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης, με ένα από τα πιθανότερα σενάρια να είναι αυτό της συνεργασίας του Κινήματος Πέντε Αστέρων με τους Δημοκρατικούς του Ματέο Ρέντσι.

    Η απομάκρυνση του Σαλβίνι από την εξουσία θα έχει πιθανόν επίπτωση και στο ζήτημα των μεταναστών που παραμένουν πάνω στο πλοίο



    ΣΧΟΛΙΑ