• Πολιτική

    Μετρά αντίστροφα για το τέλος η ιταλική κυβέρνηση – Σε διαδηλώσεις καλεί ο Σαλβίνι

    • NewsRoom
    Ιταλία Σαλβίνι Ντι Μάιο

    Λουίτζι Ντι Μάιο (αριστερα) και Ματέο Σαλβίνι (δεξια)


    Τίτλους τέλους ετοιμάζεται να ρίξει, εκτός απροόπτου, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Κόμματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας στην Ιταλία, ο οποίος άντεξε μόλις 14 μήνες, καθώς την Τρίτη ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στην Γερουσία.

    Στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας), ο Τζουζέπε Κόντε θα βρεθεί στο βήμα της Ιταλικής Γερουσίας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαπολύσει καυστική κριτική εναντίον του ηγέτη της Λέγκας και υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι. Ο Κόντε αναμένεται, μετά την ομιλία του, να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, θέτοντας τέρμα στην 65η κυβέρνηση της Ιταλικής Δημοκρατίας και ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.

    Ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ήταν ο ίδιος ο οποίος άνοιξε το ζήτημα της διάλυσης της κυβέρνησης ζητώντας εκλογές το φθινόπωρο, βλέπει πλέον πως όχι μόνο η Ιταλία δεν μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, όπως επιθυμούσε, αλλά ο ίδιος και οι υπουργοί του κόμματός του να χάνουν τις καρέκλες τους, καθώς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων βρίσκεται σε συζητήσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι για δημιουργία νέου κυβερνητικού σχήματος. Στις 8 Αυγούστου, διέλυσε τον συνασπισμό ανάμεσα στο κόμμα του και το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Λουίτζι Ντι Μάιο, λέγοντας ότι έχει κουραστεί από τις διαφωνίες με τον σύμμαχό του. Μάλιστα, ως αφορμή για την διάλυση της κυβέρνησης είχε σταθεί μία διαφωνία τους για τη σιδηροδρομική σύνδεσης υψηλής ταχύτητας Λιόν-Τορίνο. Ο πραγματικός λόγος ωστόσο ήταν οι δημοσκοπήσεις που δίνουν στο κόμμα του από 36% έως 38% στην πρόθεση ψήφου.

    Ο Σαλβίνι αναμένεται την Τρίτη να λάβει τον λόγο στη Γερουσία και να προσπαθήσει  να ανατρέψει ξανά την κυβέρνηση μέσω μιας πρότασης μομφής, κάτι που απέτυχε την προηγούμενη φορά. Τότε ο Κόντε είχε αντιδράσει, ζητώντας η διαδικασία να διεξαχθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου Οι πιθανότητές του Σαλβίνι να το καταφέρει αύριο, παραμένουν ακόμα ελάχιστες. Η στάση, άλλωστε, του Κόντε έναντι του Σαλβίνι έχει γίνει πιο αρνητική τις τελευταίες ημέρες, κυρίως μετά την άρνηση του Σαλβίνι να επιτρέψει την αποβίβαση ασυνόδευτων ανηλίκων από το σκάφος της ισπανικής MKO Open Arms.

    Εξοργισμένος, ο Ματέο Σαλβίνι, που βλέπει τα σχέδια του να καταρρέουν πάνω του, κάλεσε χθες βράδυ τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν εναντίον μιας  προοπτικής συμμαχίας του Ντι Μάιο με τον Ρέντσι. «Θα βρισκόμαστε ειρηνικά στους δρόμους», προειδοποίησε στη διάρκεια μιας συνάντησης, λέγοντας ότι θα πρέπει να «περάσουν πάνω από το πτώμα του» για μια συμμαχία ανάμεσα στο M5S και το PD.

    Απέναντι στον κίνδυνο να βρεθεί εκ νέου στο περιθώριο, ο Σαλβίνι χαμήλωσε τους τόνους απέναντι στον επικεφαλής της κυβέρνησης: «Ο Κόντε παραμένει ο πρωθυπουργός μου και το τηλέφωνό μου είναι πάντα ανοικτό».

    Ο ιδρυτής του M5S, ο κωμικός ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο, συγκέντρωσε χθες τα στελέχη του M5S στην εξοχική κατοικία του και απέρριψε τις προσπάθειες συμφιλίωσης του Σαλβίνι, τον οποίο χαρακτήρισε «μη αξιόπιστο συνομιλητή».

    Από την πλευρά του, ο Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρότεινε να σχηματιστεί ένας «φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός» που θα μπορούσε να ενώσει το PD, το M5S και τη Forza Italia, το κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για μια «επανεισδοχή της Ιταλίας ως ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Έφθασε μάλιστα μέχρι του σημείου να αποκαλέσει έναν τέτοιο συνασπισμό παρόμοιο με τους μεγάλους συνασπισμούς α λα γερμανικά, «Ούρσουλα», αναφερόμενος στη Γερμανίδα νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποίο κατάφερε να ενώσει ευρωβουλευτές τριών κομμάτων προκειμένου να εκλεγεί.

    Στη διάρκεια των 14 μηνών που βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών ο Σαλβίνι παραμέλησε το γραφείο του για να οργώσει τη χώρα, ευρισκόμενος σε διαρκή προεκλογική εκστρατεία.

    Απέναντί του ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ένας 33χρονος Ναπολιτάνος, χωρίς εμπειρία και ελάχιστα χαρισματικός ηγέτης του Μ5S και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης που δεν έχει κρατήσει όλες τις υποσχέσεις του, χάνει συνεχώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις.

    Όλα τα σενάρια πάντως παραμένουν ακόμα πιθανά: Μια κυβέρνηση M5S-PD, πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ή την άνοιξη του 2020, αν όχι ένας νέος συνασπισμός M5S-Λέγκας.



    ΣΧΟΛΙΑ