• Πολιτική

    Όλο το παρασκήνιο: Η εγκύκλιος της Εκκλησίας και οι τελικές διευκρινίσεις για κλειστούς ναούς

    • NewsRoom


    Σε διευκρινίσεις χρειάστηκε να προχωρήσει η Εκκλησία μετά την ανησυχία που προκάλεσε εγκύκλιός της, σύμφωνα με την οποία οι ναοί θα ήταν ανοιχτοί για τους πιστούς για κάποιες ώρες την Μεγάλη Εβδομάδα.

    Η εγκύκλιος όχι μόνο προκάλεσε ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξει διασπορά του ιού, αλλά φάνηκε να προκαλεί και μια αρχική αμηχανία στην κυβέρνηση. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε διαρκή συνεννόηση με την εκκλησία ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους ναούς και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ισχύσει αυτό που προέβλεπε η εγκύκλιος που είδε το φως της δημοσιότητας.

    Όπερ και εγένετο.

    Λίγο αργότερα, η Εκκλησία της Ελλάδος προχώρησε σε διευκρίνιση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου  ξεκαθάρισε ότι οι εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι κλειστές για τους πιστούς και ανοιχτές μόνο για τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών.

    Επίσης, σημείωσε ότι η εγκύκλιος που προκάλεσε την ανησυχία απευθυνόταν προς τους μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση.

    «Πέρα απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ’ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή» τόνισε την Πέμπτη ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Δεδομένου μάλιστα ότι στις προβλέψεις μετακίνησης δεν υπάρχει κάτι σχετικό, δεν θα επιτρέπεται ούτε η είσοδος στους ναούς ούτε το προσκύνημα Επιταφίου.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ορισμένοι Μητροπολίτες ήθελαν να εξωθήσουν τον Αρχιεπίσκοπο να κάνει κάποια κίνηση ενόψει Πάσχα, αλλά δεν το κατάφεραν, καθώς η θέση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι ξεκάθαρη και υπέρ της εθνικής προσπάθειας.

    Στην διευκρινιστική δήλωση της Εκκλησίας αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

    Όπως είπε, «η Εκκλησία της Ελλάδος, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, έδωσε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και γενναιότητα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πολιτείας, κατευθύνσεις προς τους πιστούς ενόψει της Μ. Εβδομάδας».

    Πρόσθεσε πως ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, διευκρίνισε ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας μόνο συγκεκριμένες ώρες, αποκλειστικά για τους ιερείς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, δηλαδή για έναν ψάλτη και έναν νεωκόρο. «Οι ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς»

    Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανένα πιστό να πάει στην εκκλησία, τους αποτρέπει. Οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς και αυτό είναι το νόημα της κεκλεισμένων των θυρών τελέσεως των ιερών ακολουθιών».

    Στο πλαίσιο αυτό δε, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν την προτροπή της Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας ότι η ατομική προσευχή δεν περιλαμβάνεται στους κατ’ εξαίρεση λόγους μετακίνησης.



    ΣΧΟΛΙΑ