• Πολιτική

    Ξαφνική αλλαγή στην οικονομική πολιτική: Αντί για μείωση φόρων στις επιχειρήσεις, μείωση των εισφορών

    Επιδότηση παγίων δαπανών: Με κρατικά κουπόνια η πληρωμή φόρων και εισφορών

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Στο 1,3 δισ. ευρώ υπολογίζεται το όφελος από την μείωση της φορολογίας και των εισφορών για τις επιχειρήσεις τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με κορυφαίες κυβερνητικές πηγές.

    Μείωση της φορολογίας από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν φέτος και αποκτήθηκαν  το 2019 και 20% ενδεχομένως από το 2021 (για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022), την μείωση των μερισμάτων στο 5%, αλλά και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

    Κεφάλαια τα οποία αποδεσμεύονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέες επενδύσεις, βελτίωση της χρηματο/οικονομικής τους θέσης (π.χ. δάνεια) και βεβαίως για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του mononews.gr είναι ότι η κυβέρνηση επιλέγει για φέτος αντί της περαιτέρω μείωσης του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24%, στο 20%, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

    Ξαφνική αλλαγή

    Βέβαια την μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις στο 20% (ΑΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΠΕ κλπ) την είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για μετάθεση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών ένα χρόνο μετά. Αρα και για το 2022 (εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2021 και θα δηλωθούν στην εφορία το 2022).

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου, αφού επί ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο (ασφαλιστικές εισφορές+29% φορολογικός συντελεστής+15% φορολογία στα μερίσματα+τρέχουσες υποχρεώσεις+capital controls).

    Πηγές στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, ξεκαθάριζαν στο mononews.gr ότι πλέον η φορολογία των επιχειρήσεων κινείται κοντά στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου και πως εκείνο που ενδιαφέρει τις  επιχειρήσεις είναι η μείωση των ασφαλιστικών βαρών. Κι αυτό, διότι  αφορά τόσο τις κερδοφόρες, όσο και τις ζημιογόνες.

    Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να λειτουργήσει θετικά και την αγορά εργασίας αλλά και στο να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, κ. Θ. Σκυλακάκη να θεωρεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης 2,9% που προβλέπει η κυβέρνηση είναι μάλλον συντηρητικός, μετά τις παρεμβάσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, την οικοδομή και των φυσικών προσώπων.

    Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα την τελευταία τριετία, κόντρα σε όλες τις τάσεις, αυξήθηκαν υπέρμετρα φόροι και εισφορές, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πρώτη στις αυξήσεις φόρων μεταξύ των 34 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, οι περισσότερες χώρες του κόσμου προχώρησαν την τελευταία δεκαετία σε σημαντικές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, πλην της Ελλάδας, η οποία αντίθετα αύξησε τους συντελεστές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

    Το παρακάτω παράδειγμα είναι ενδεικτικό:

    Επιχείρηση με φορολογητέα κέρδη 100.000 ευρώ επι ΣΥΡΙΖΑ που ο συντελεστής ήταν 28% θα πλήρωνε στην εφορία 28.000 ευρώ. Για το εναπομείναν ποσό (72.000 ευρώ), εφόσον επρόκειτο να διανεμηθεί, η επιχείρηση θα πλήρωνε επιπλέον 7.200 ευρώ καθώς ο συντελεστής ήταν 10%. Δηλαδή, η επιχείρηση θα πλήρωνε συνολικά 35.200 ευρώ.

    Όμως με τις αλλαγές  που έγιναν απο τον Κυριάκο Μητσοτάκη το καλοκαίρι που μας πέρασε και ίσχυσαν αμέσως, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2019 , μια επιχείρηση για τα κέρδη που θα έχει το 2019 και θα τα δηλώσει στην εφορία τον Μαιο του 2020 θα πληρώσει φόρο 24%. Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι στις 100.00 ευρώ θα πληρώσει φόρο  24.000 ευρώ, ενώ ο φόρος στα διανεμόμενα (μέρισμα που θα κοπεί το 2020) στις 3.600 ευρώ καθώς ο συντελεστής μειώθηκε στο 5%. Συνολικά θα πληρώσει 27.600 ευρώ.

    Το όφελος ανέρχεται σε 7.600 ευρώ.  

    Η ίδια επιχείρηση με τη μείωση του συντελεστή στο 20% οποτε και έαν γίνει,  και εφόσον διανείμει μέρισμα θα πληρώσει 24.000 ευρώ. Δηλαδή όφελος 11.200 ευρώ σε σχέση με τους φορολογικούς συντελεστές που ίσχυαν επι ΣΥΡΙΖΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ