• Πολιτική

    ΟΑΣΘ: Ξεκίνησε στην ολομέλεια του ΣτΕ η συζήτηση για την προσφυγή κατά της κρατικοποίησης

    Συμβούλιο της Επικρατείας

    Συμβούλιο της Επικρατείας


    Δυο μέρες μετά την άρση της προσωρινής διαταγής και το «ξεπάγωμα» της κρατικοποίησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή 399 πρώην μετόχων του Οργανισμού, με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

    Με πολλούς πρώην μετόχους παρόντες στη συζήτηση, οι δικηγόροι ανέπτυξαν τα νομικά επιχειρήματα, που όπως λένε, η απόφαση των υπουργών Υποδομών και Οικονομικών, όσο και ο νόμος 4482/2017 αναφορικά με «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης» πρέπει να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικοί, αντίθετοι στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και παράνομοι.

    Στην τοποθέτηση του ο καθηγητής Παναγιώτης Λαζαράτος υποστήριξε την αντίθεση του νέου νομοθετικού πλαισίου (και ειδικά του νόμου 4482/2017) με τις επιταγές του άρθρου 106 του Συντάγματος. «Σύμφωνα με το Σύνταγμα για να επέλθει εξαγορά επιχείρησης και απαλλοτρίωση μετοχών πρέπει να καταβληθεί πρώτα η αποζημίωση. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση ο νόμος 4482/2017 προβλέπει ότι η εξαγορά του ΟΑΣΘ συντελείται και τελειούται δια της ψηφίσεως του εν λόγω νόμου και ότι η αποζημίωση στους μετόχους θα καταβληθεί εκ των υστέρων», τόνισε ο κ.Λαζαράτος, υπογραμμίζοντας ότι ο επίμαχος νόμος θα έπρεπε να προβλέπει τη συμμετοχή εκπροσώπων των πρώην μετόχων στην εκκαθάριση του ΟΑΣΘ για να διαφυλαχθεί η διαφάνεια και ο αντικειμενικός τρόπος διενέργειας της.

    Λόγους δημοσίου συμφέροντος επικαλέστηκαν οι νομικοί εκπρόσωποι των δύο υπουργείων για τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον ΟΑΣΘ και υποστήριξαν ότι πρέπει να περιέλθουν όλα τα στοιχεία του Οργανισμού στο Δημόσιο, έτσι ώστε να ελεγχθούν και οι χρηματοδοτήσεις των παιδικών σταθμών που γινόντουσαν.

    Οι δικηγόροι του ΟΑΣΘ υποστήριξαν ότι οι μετοχές του Οργανισμού πωλούνται στη μαύρη αγορά. Επίσης, προσέθεσαν ότι από την εκκαθάριση του Οργανισμού δεν προκύπτει βλάβη των τέως μετόχων και ότι η βλάβη είναι μόνο περιουσιακή και για το λόγο αυτό προβλέπεται αποζημίωση.

    Ο εισηγητή της υπόθεσης Ηλία Μάζου έθεσε θέμα απαραδέκτου των αιτήσεων ακυρώσεως καθώς, όπως κρίνει, στρέφονται ευθέως κατά του νόμου 4482/2017. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.



    ΣΧΟΛΙΑ