• Top Stories

    Ο Τσίπρας ομολόγησε εμμέσως πως οι δανειστές ζητούν μειώσεις συντάξεων


    Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές ήταν οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό, καθώς ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι βιώσιμο και απειλείται με κατάρρευση αν δε γίνουν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ενώ επιβεβαίωσε εμμέσως πως οι δανειστές δεν ικανοποιούνται από τις προτάσεις της κυβέρνησης και ζητούν μειώσεις συντάξεων, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση θα δώσει μάχη για να δεχτούν οι θεσμοί να μη γίνουν περικοπές συντάξεων.

    Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να πληρωθούν οι φετινές συντάξεις πρέπει να βρεθούν πρόσθετοι πόροι ύψους 980 εκατομμυρίων ευρώ, και αν δεν ανατραπεί η πορεία αυτή είναι ορατό το ενδεχόμενο να περιέλθει η χώρα σε αδυναμία πληρωμής συντάξεων, ενώ απέδωσε τη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος στις προηγούμενες κυβερνήσεις, κάνοντας λόγο για «λεηλασία» των ταμείων και χαρακτηρίζοντας «εγκληματική ενέργεια» το PSI.

    Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση ως βιώσιμο και δίκαιο, με Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης για όλους με ενιαίους κανόνες, καθιέρωση Εθνικής Σύνταξης για όσους έχουν μόνο 15 χρόνια ασφάλισης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο να εξασφαλιστεί ο δημόσιος και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος.

    Εκτενή αναφορά έκανε στους αγρότες, τους οποίους κατηγόρησε ότι δεν θέλουν να προσέλθουν σε διάλογο, ξεκαθαρίζοντας πως με αυτή τους τη στάση δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις όποιες βελτιώσεις μπορούν ενδεχομένως να γίνουν σε ό,τι τους αφορά. Υποστήριξε μάλιστα πως με το σύστημα της κυβέρνησης οι περισσότεροι αγρότες επιβαρύνονται με 14,5 ευρώ το μήνα, με αντάλλαγμα διπλάσια σύνταξη όταν συνταξιοδοτηθούν.

    Ωστόσο, ο πρωθυπουργός σπατάλησε περισσότερο χρόνο επιτιθέμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα στη Νέα Δημοκρατία, επιλέγοντας την ευθεία αντιπαράθεση προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά παρουσιάζοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης.

    Εστιάζοντας στις αστικές καταβολές του προέδρου της ΝΔ και τις ιδεολογικές διαφορές που τους χωρίζουν, ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι συντάσσεται και ταυτίζεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις ακραίες θέσεις του, ενώ επέκρινε το γεγονός ότι αντιτίθεται στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προτείνει η κυβέρνηση, προτιμώντας να γίνουν περικοπές όχι μόνο στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

    Πέρασε επίσης στην αντεπίθεση αναφορικά με το θέμα του «στρατού» των μετακλητών υπαλλήλων, υποστηρίζοντας πως σήμερα οι μετακλητοί είναι σχεδόν οι μισοί σε σχέση με τις αρχές του 2015, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε πως ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε αλλάξει με κομματικά κριτήρια μέσα σε μία νύχτα τους διευθυντές του υπουργείου λίγο πριν τις εκλογές.

    «Είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής», υποστήριξε κλείνοντας τη δευτερολογία του.



    ΣΧΟΛΙΑ