• Πολιτική

    Ο «σουλτάνος» επελαύνει: Έδωσε εντολή για αλλαγή καθεστώτος στην Αγιά Σοφιά, ώστε να λειτουργεί ως τζαμί

    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Προκλήσεων συνέχεια από τον Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα συνεχίζει τις προσπάθειες να χαρακτηριστεί η Αγιά Σοφιά επίσημα ως τζαμί.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή για αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου της Αγιάς Σοφιάς.

    Η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της σημειώνει ότι ο Ερντογάν ανέφερε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη: «Στην Αγιά Σοφιά μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγιά Σοφιά ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγιά Σοφιά, εξετάστε το και μιλάμε».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ερντογάν προτείνει η Αγιά Σοφιά να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, αλλά παράλληλα να κρατήσει και την ιδιότητα του μουσείου, ώστε να είναι επισκέψιμο και από τουρίστες, όπως το Μπλε Τζαμί απέναντι από την Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο το 1934.



    ΣΧΟΛΙΑ