• Πολιτική

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε λίγο πριν τις εκλογές το «οικόπεδο-βόμβα» στο Μάτι και έδινε 860.000 ευρώ σε εταιρεία


    Αποκαλύψεις γύρω από το ζήτημα του καθαρισμού του οικοπέδου στο οποίο τοποθετήθηκαν 20.000 τόνοι καμένης ξυλείας και άλλων υλικών από την φωτιά της Ανατολικής Αττικής έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μια μέρα μετά την έναρξη των εργασιών.

    Την Παρασκευή, μετά από προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έκαναν στο οικόπεδο την εμφάνισή τους μπουλντόζες, οι οποίες ξεκίνησαν να μεταφέρουν την καύσιμη ύλη που βρισκόταν επί μήνες συγκεντρωμένη στην περιοχή. Οι μπουλντόζες ανήκουν σε μεγάλες τεχνικές εταιρίες (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΜΕΤΚΑ, ΑΒΑΞ), οι οποίες μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό αποφάσισαν να παράσχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης. Σύμφωνα μάλιστα με τα  όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, θα χρειαστεί  περίπου ένας μήνας για να καθαρίσει το οικόπεδο στη Μάτι από τα χιλιάδες κυβικά μέτρα καύσιμης ύλης που έχουν απορριφθεί εκεί.

    Όπως όμως αποκαλύπτεται, πριν αναλάβουν οι ιδιωτικές εταιρίες τον δωρεάν καθαρισμό του οικοπέδου, ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, αποφάσισε μετά από μήνες καθυστέρηση να ασχοληθεί με την υπόθεση, η οποία είχε ήδη δει το φως της δημοσιότητας.  Μάλιστα, κοστολόγησε το έργο στις 800.000 ευρώ, ενώ ανέθεσε το έργο σε εταιρία με έδρα στον Ασπρόπυργο.

    Λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές, όπως ανέφερε το iefimerida.gr, στις 31 Μαΐου, και ενώ βρισκόμασταν ήδη σε προεκλογική περίοδο,  ο τότε Γενικός Γραμματέας του υπουργείο Υποδομών Θάνος Βούρδας υπέγραψε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον καθαρισμό του οικοπέδου η οποία είχε προϋπολογισμό 806.451 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), για τον καθαρισμό του οικοπέδου. Μάλιστα, στην πρόσκληση ενδιαφέροντος αναφερόταν πως η διαδικασία της επιλογής του αναδόχου θα γίνει «χωρίς προηγούμενη δημοσίευση».

    Ανάδοχος για το συγκεκριμένο έργο επιλέγει εταιρία με έδρα τον Ασπρόπυργο, θα ελάμβανε το ποσό των «696.384 ευρώ πλέον του αναλογούντα Φ.Π.Α. 24%, ήτοι συνολικό ποσό των 863.516,16 ευρώ».

    Η σύμβαση θα αφορούσε «τη μίσθωση μηχανημάτων έργου, για έξι μήνες, με το απαραίτητο για τη χρήση τους προσωπικό προς υποβοήθηση του έργου της θρυμμάτισης των καμένων δέντρων (με πάχος έως 25 εκ.), από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην περιοχή των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, Μαραθώνα και Μεγαρέων προς αποκατάσταση και συνέχιση των βασικών λειτουργιών της εν λόγω πληγείσας περιοχής».

    Η συγκεκριμένη απόφαση δόθηκε ως κατεπείγουσα στο νέο υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή.  Ωστόσο, με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφασίστηκε η κυβέρνηση να δράσει με διαφορετικό τρόπο εξοικονομώντας εκατοντάδες χιλιάδες για το κράτος. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες που ανέλαβαν το έργο, υπολογίζουν πως το κόστος για τον καθαρισμό σε 200 με 300 χιλιάδες ευρώ.

    Δείτε εδώ την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από τον ΣΥΡΙΖΑ για το οικόπεδο στο Μάτι



    ΣΧΟΛΙΑ