• Πολιτική

    Ο Σαρλ Μισέλ στη Σύνοδο για τη συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ


    Στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις πιέσεις που αυτός προκαλεί στις οικονομίες των κρατών αλλά και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πολιτών από την ακρίβεια, αναφέρθηκε ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    Όπως είπε, η Ελλάδα έχει διαθέσει το 3,7% του ΑΕΠ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και καταλαμβάνει έτσι την πρώτη θέση στις χώρες της Ευρώπης.

    «Αναφορικά με την έκθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ιδιαίτερα αρνητική για την Άγκυρα. Επισημαίνεται ακόμα ότι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για τις δηλώσεις της Τουρκίας για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, αλλά και για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ επεσήμανε ακόμα μία φορά ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την τουρκική προκλητικότητα.

    Δημογραφικό – στήριξη της οικογένειας

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε ακόμα για το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας που όπως είπε συνιστά ωρολογιακή βόμβα: «Η δραματική κατάσταση πιέζει την οικονομία και ιδίως το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα παρέμβασης και στήριξης της οικογένειας. Ξεκινά σύντομα ο θεσμός «νταντάδες της γειτονιάς», ενώ σχεδιάζεται η επέκταση του ολοήμερου σχολείου, και οι παρεμβάσεις στο ζήτημα της στέγης».

    Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε ακόμα στην ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία ως ένα από τα εργαλεία για να αντιστραφεί η δραματική κατάσταση στο δημογραφικό.

    Για το ολοήμερο σχολείο που θα ισχύσει από το νέα έτος και θα σημάνει την επέκταση του ωραρίου μέχρι τις 17:30 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα γίνουν προσλήψεις, ενώ διευκρίνισε ότι θα είναι ανοιχτό για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

    Ο Σαρλ Μισέλ στη Σύνοδο Θεσσαλονίκης

    Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη και στην οποία θα προεδρεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού θα συμμετάσχει στη Σύνοδο ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

    Όπως είπε ο κ. Οικονόμου θα υπάρξει διμερής συνάντηση με τη Μολδαβία στο περιθώριο της Συνόδου.

    Για τη δικαστική απόφαση σε σχέση με το ιρανικό τάνκερ, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι ποτέ εκ μέρους της Ελλάδας δεν έγινε η σύνδεση των περιστατικών κατάσχεσης πετρελαίου από το ιρανικό τάνκερ και του ρεσάλτο στα ελληνικά δεξαμενόπλοια του Περσικού Κόλπου.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την κόντρα που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τα όσα έχει πει στο ευρωκοινοβούλιο ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι τα όσα ακούστηκαν για τους άνδρες και τις γυναίκες του λιμενικού σώματος στην Ελλάδα δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά, ούτε υπάρχουν στοιχεία για τις «υποτιθέμενες» επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. «Όταν ακούμε ότι ελληνικές αρχές κλέβουν από ανθρώπους κινητά και έγγραφα, τους βάζουν σε βάρκες και τους εγκαταλείπουν στη θάλασσα, για εμάς δεν είναι εντάξει. Σώζουμε ζωές, δεν υπάρχει κανένα τεκμήριο για αυτά που λέγονται δημόσια, και για αυτό σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για εμάς δεν είναι εντάξει να λέγονται».

    Διαβάστε επίσης:

    Ενισχύει τη γυναικεία παρουσία στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ποιες είναι οι τέσσερις νέες υποψήφιες

    Νέες απειλές Ερντογάν: Σταματήστε την στρατιωτικοποίηση των νησιών – Δεν αστειεύομαι



    ΣΧΟΛΙΑ