• Πολιτική

    Ενισχύει τη γυναικεία παρουσία στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ποιες είναι οι τέσσερις νέες υποψήφιες

    • Γαβριήλ Σερέτης
    Δόμνα Μιχαηλίδου - Σοφία Ζαχαράκη - Σοφία Νικολάου - Μαρία Συρεγγέλα

    Δόμνα Μιχαηλίδου – Σοφία Ζαχαράκη – Σοφία Νικολάου – Μαρία Συρεγγέλα


    Υποψήφιες με την ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι, μετά από απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη οι κυρίες Σοφία Ζαχαράκη, Δόμνα Μιχαηλίδου, Σοφία Νικολάου και Μαρία Συρεγγέλα, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της γυναικείας παρουσίας στη «μάχη του σταυρού» για το κυβερνών κόμμα.

    Συγκεκριμένα, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου θα είναι υποψήφια βουλευτής στην Α’ εκλογική περιφέρεια Πειραιώς, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στην εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, η Υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα στην Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών και η πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, στην Εύβοια.

    Η διδάκτωρ του Κέιμπριτζ που ξέρει… να σπάει αυγά

    Η Δόμνα Μιχαηλίδου, κάτοχος διδακτορικού σε θέματα Ανάπτυξης και Οικονομικών Κρίσεων από το Κέιμπριτζ και επισκέπτρια λέκτορας στο Κέντρο Αναπτυξιακών Σπουδών του φημισμένου Βρετανικού Πανεπιστημίου, με την πλούσια ακαδημαϊκή καριέρα, το αξιοζήλευτο συγγραφικό έργο και τη συνεργασία με Οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ, ο FAO, αλλά και ξένες κυβερνήσεις σε σημεία «φωτιά», όπως το Σουδάν και το Ιράν, παρά το νεαρό της ηλικίας της, μετά από το κυβερνητικό «βάπτισμα του πυρός» στην επίσης «ηλεκτρική καρέκλα» της αρμόδιας για θέματα Κοινωνικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εργασίας, ανοίγει τώρα «πανιά» για το μεγάλο λιμάνι της χώρας, έχοντας στη φαρέτρα της πρωτιές και πανθομολογούμενες επιτυχίες κατά την δύσκολη κυβερνητική τριετία.

    Υλοποιώντας την κοινωνική πολιτική Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων, καθιέρωσε για πρώτη φορά στην χώρα μας το επίδομα γέννησης των δύο χιλιάδων ευρώ και κάθε νέα γέννηση, ενώ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην δρομολόγηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας, οι οποίες πλέον, διενεργούνται μέσα από ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα και σε εθνικό επίπεδο, σπάζοντας έτσι «αυγά» και παρεμβαίνοντας με στόχο την μεγαλύτερη διαφάνεια, την απλούστευση και την αποτελεσματικότητα, σε έναν από τους πιο ευαίσθητους χώρους για την κοινωνία και την οικογένεια, και απέναντι στη μάστιγα της ιδρυματοποίσης χιλιάδων παιδιών.

    Όπως συνηθίζει να λέει, στην αναδοχή ταιριάζει το «αγαπώ» και όχι το «αποκτώ». Θεωρεί την έξοδο κάθε παιδιού από ίδρυμα μια νίκη και προσπαθεί να αλλάξει την ίδια την κουλτούρα δεκαετιών στη χώρα, όπου οι περισσότεροι κατανοούν την αποϊδρυματοποίηση κυρίως ως υιοθεσία, μιας και θέλουν να πάρουν ένα παιδί μόνο με την προοπτική να το κρατήσουν.

    Στα ατού της, σύμφωνα με την κοινωνία των πολιτών και την λεγόμενη «σιωπηρή πλειοψηφία» και το γεγονός ότι άλλαξε τον ισχύοντα νόμο (μόνο αυτονόητο δεν είναι στην Ελλάδα του πολιτικού κόστους και της γραφειοκρατίας) προκειμένου να αντιμετωπίσει την υπόθεση του ορφανοτροφείου της Αθήνας και τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και σεξουαλική κακοποίηση. Όταν το σωματείο, η διοίκηση και δήμος έριχναν το «μπαλάκι» των …νομικών κωλυμάτων ο ένας στον άλλο. Όταν στο «ίδρυμα», χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, αντί για παιδιά ηλικίας τριών έως έξι ετών, ζούσαν έφηβοι και βρέφη μαζί. Κι έναν όροφο πιο πάνω, ο χώρος είχε αδειάσει για να λειτουργεί …εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών…

    Έχοντας «λουστεί» και σε προσωπικό επίπεδο σωρεία στερεοτύπων, όπως το στέλεχος της Προεδρίας της Δημοκρατίας που της έδειξε την είσοδο των… συνοδών των Υπουργών και όχι των μελών της Κυβέρνησης, κατά την ορκωμοσία της, ή τον υπάλληλο του Υπουργείου που της έδειξε τα γραφεία της γραμματείας όταν πήγε να παραλάβει το γραφείο της, στις επόμενες εκλογές θα επιχειρήσει, με σοβαρές πιθανότητες, να πείσει τους απλούς ψηφοφόρους της Α Πειραιώς, ότι η επόμενη Βουλή χρειάζεται βουλευτίνες που, τουλάχιστον, να γνωρίζουν πως ο όρος άτομα με ειδικές ανάγκες” δεν υπάρχει στην Ευρώπη.

    Η εκπαιδευτικός που ξέρει να δουλεύει σκληρά

    Ανάλογα εντυπωσιακό προφίλ έχει και η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία θα δοκιμάσει την πολιτική της τύχη στην εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής.

    Η σημερινή Υφυπουργός Τουρισμού και πρώην Υφυπουργός Παιδείας, ούσα εκπαιδευτικός η ίδια, με πατέρα καθηγητή θεολογίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών, υποτροφία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με θέμα «ο ρόλος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανασυγκρότηση Οικονομικών» και τρεις ξένες γλώσσες στο «βαρύ» βιογραφικό της, εκτός από το αντικριστό σχολείο με τον Α. Τσίπρα στους Αμπελόκηπους (ο οποίος είχε λυκειάρχη τον πατέρα της), πέρασε από το μεγάλο πολιτικό σχολείο του Κ. Χατζηδάκη και μάλιστα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου όλοι την θυμούνται δίπλα στον πολιτικό της προϊστάμενο στην περίφημη συνέντευξη με τον Σόιμπλε, τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς τον καιρό των…μνημονίων και τον απαιτητικό ρόλο της υπεύθυνης Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του πολιτικού γραφείου του Υπουργού.

    Το πρώτο άλμα της προς το πολιτικό μέλλον ήταν βεβαίως ο ορισμός της στη θέση αρχικά, της αναπληρώτριας εκπροσώπου της ΝΔ και αργότερα στην κορυφή της επικοινωνιακής εκπροσώπησης του κόμματος, ως διάδοχος της Μ. Σπυράκη, η οποία, στην «τελετή» παράδοσης, της χάρισε μια απλή, πολύχρωμη τσάντα χειρός με μοτίφ…γαϊδουράκια, σε έναν ευθύ υπαινιγμό για την υπομονή που απαιτείται.

    Πάντως, η «Σουμάχερ» της Ευρυτανίας, με αγαπημένο βιβλίο το «Κοντά στον Ουρανό» και φανατική του κέντρου της Αθήνας, έχει και πολλούς φίλους στην Ανατολική Αττική, όπου και θα δοκιμάσει την τύχη της, χωρίς να αφήνει τίποτε στην τύχη. Οι προσωπικές απαντήσεις στο ερώτημα «τι πρέπει να διορθώσω», τα ανοιχτό της τηλέφωνο και η πόρτα της, τα διδάγματα από το Αρσάκειο αλλά και από το 1ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας, όπου δίδαξε, συνθέτουν ένα σύγχρονο προφίλ πολιτικού, που σίγουρα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της συγκυρίας και της εποχής.

    Από την αντιεγκληματική πολιτική στο έγκλημα της Εύβοιας

    Η άλλη Σοφία της τετράδας, θα «κατέβει» στη γενέτειρά της, την Εύβοια, «κολυμπώντας» στα βαθιά και δύσκολα νερά της, καθώς το νησί μετρά ακόμα τις ανοιχτές πληγές του από την πύρινη λαίλαπα του περασμένου καλοκαιριού.  Η Σοφία Νικολάου γνωρίζει, όμως, από χέρι, τα προβλήματα των αγροτών, ούσα η ίδια παιδί γονιών που καλλιεργούσαν τη γη, μαζί με τα παιδιά τους. Ξέρει όμως και την άλλη πλευρά του φεγγαριού, καθώς με την πρωτιά στη Νομική της Αθήνας και αργότερα με το πτυχίο της, δουλεύοντας στο μεταξύ, το πρωί στον ΟΑΕΔ και το βράδυ ως σερβιτόρα, το πρώτο της γραφείο, με την ίδια «¨μαγκιά»¨, δεν δίστασε να το ανοίξει στα Εξάρχεια. Με πελάτες στις φυλακές, μπαινόβγαινε στον Κορυδαλλό πολύ πριν αναλάβει την «ηλεκτρική» Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής και γίνει στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και των… δικαιωματιστών.

    Μπορεί από παιδί να ήθελε να φύγει από το χωριό, ήρθαν όμως έτσι τα πράγματα που ξαναγυρνά στα «καμμένα» χωριά της Εύβοιας, με στόχο να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της.

    Ήταν από τους πρώτους 45 αξιωματούχους  που εμβολιάστηκαν κατά του Covid-19, δεν δίστασε να «μπλοκάρει» τις τηλεφωνικές επικοινωνίες Κασιδιάρη μέσα από τη φυλακή, μετά από από συνεχή βίντεο και παρεμβάσεις του Χρυσαυγίτη κατάδικου με κηρύγματα μίσους μέσα από τις φυλακές.

    Δεν δίστασε να τα «βάλει» και με τον Κουφοντίνα και το αίτημα για μεταγωγή στον Κορυδαλλό, διαμηνύοντας πως δεν μπορεί με τίποτα κανείς κρατούμενος να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού εκτός αν είναι υπόδικος.

    Ενώ, υπερασπιζόμενη τον ίδιο της τον εαυτό, απέναντι στις αιτιάσεις της Κουμουνδούρου, υποστήριξε πως όλες οι διαδικασίες που έγιναν στα Καταστήματα Κράτησης κατά τη θητεία της, ήταν απόλυτα διαφανείς και όλες οι συμβάσεις, πριν υπογραφούν, πέρασαν από τον έλεγχο των νομικών και οικονομικών μας υπηρεσιών, σε όλα τα στάδια, από την αναδοχή μέχρι την ενταλματοποίηση

    Η μητέρα που αφουγκράζεται την κοινωνία

    Η Μαρία Συρεγγέλα, επίσης Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αλλά αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, με πολλά κομματικά «ένσημα» στο βιογραφικό της,  αλλά και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης, με γνώση τριών γλωσσών, θα περάσει από το «καμίνι» της Δυτικής Αθήνας.

    Θα δώσει το βάρος της στα γυναικεία θέματα, που υπηρετεί επί χρόνια και τα γνωρίζει καλύτερα από πολλούς στη Βουλή. Θεωρεί την γυναικεία εργασία κινητήρια δύναμη για την ελληνική οικονομία, ειδικά στη συγκυρία που διανύουμε. Με κάθε ευκαιρία, ωστόσο, τονίζει την ανάγκη στήριξης της γυναίκας και της οικογένειας με συγκεκριμένα μέτρα. Και δεν είναι τυχαίο ότι πρωτοστάτησε σε δράσεις όπως οι « Νταντάδες της Γειτονιάς» οι άδειες πατρότητας, οι χώροι φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις, το σήμα ισότητας επιχειρήσεων, το Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες. Εκτιμά, ταυτόχρονα, πως το ζήτημα της πρόληψης και της καταπολέμησης της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία αποτελεί προτεραιότητα. Παίρνει δύναμη από τα παιδιά της και έχει βάλει ως στόχο να βρίσκεται δίπλα στις μητέρες. Χωρίς να κρύβει την ανησυχία της για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, το μεγαλύτερο διακύβευμα ίσως για αυτή τη γενιά πολιτικών.



    ΣΧΟΛΙΑ