• Πολιτική

    Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στον εισαγγελέα – Τι ζήτησε για την προανακριτική

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. πρώην Αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης


    Την κρίση της τακτικής Δικαιοσύνης για «ακυρότητες σε σωρεία διαδικασιών» της Προανακριτικής Επιτροπής ζητά ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επιδιώκοντας να «τινάξει στον αέρα» το σύνολο των εργασιών της Επιτροπής, λίγο πριν από την έκδοση της πορισματικής αναφοράς για τυχόν ποινικές ευθύνες του.

    Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών (στην οποία στο παρελθόν είχε υπηρετήσει και ως προϊστάμενος) και κατέθεσε αίτηση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, να ελεγχθούν οι καταγγελλόμενες από εκείνον ακυρότητας στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

    Συνοδευομένος από τους πληρεξούσιους δικηγόρους του, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατέθεσε αυτοπροσώπως το αίτημα στο δικαστικό συμβούλιο.

    Το αίτημα κατατέθηκε πρώτα στην Προανακριτική Επιτροπή, όπως είχαν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα οι δικηγόροι του, Δημήτρης και Λυδία Τσοβόλα.

    Μεταξύ των άλλων λόγων ακυρότητας που προβάλλει, είναι και οι εξής:

    α) Παράνομη η εξαίρεση από την Επιτροπή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τζανακόπουλου και Πολάκη.

    β) Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και κλήση του Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων στην Επιτροπή χωρίς να προσδιορίζονται έστω και στοιχειωδώς οι πράξεις για τις οποίες παραπέμφθηκε και κλήθηκε για εξηγήσεις, γεγονός που αντίκειται και στην Ευρωπαϊκή και στην Ελληνική νομοθεσία και παραβιάζει τα υπερασπιστικά του δικαιώματα.

    γ) Μη παροχή εύλογου χρόνου για μελέτη της δικογραφίας διακοσίων τριανταπέντε χιλιάδων σελίδων, προκειμένου να μπορεί εγκαίρως και αποτελεσματικά να μελετήσει την δικογραφία και να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.

    δ) Κλήση του Δ. Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων, χωρίς η Επιτροπή προηγουμένως να συλλέξει το απαραίτητο ανακριτικό υλικό, όπως ορίζει ο νόμος, στερώντας έτσι απ’ αυτόν θεμελιώδη υπερασπιστικό του δικαίωμα. Θα έπρεπε πρώτα να συλλέξει όλο το αποδεικτικό υλικό και μετά να κληθεί για παροχή εξηγήσεων.

    ε) Παράνομη μη κλήση για εξέταση ουσιωδών μαρτύρων και του μηνυτή Αντώνη Σαμαρά για να καταθέσουν ως μάρτυρες στην Επιτροπή.

    Το ίδιο αίτημα είχε καταθέσει την περασμένη εβδομάδα και στην Προανακριτική, ζητώντας προώθησή του στην τακτική Δικαιοσύνη.

    Όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος οι ακυρότητες που καταγγέλει στην Προανακριτική Επιτροπή καταδεικνύουν ότι η δίωξη σε βάρος του είναι πολιτική και όχι ποινική.



    ΣΧΟΛΙΑ